Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

13 izgalmas tény, amit nem biztos, hogy tudtál a hidrogénes vízről

A hidrogénben gazdag víz rendszeres fogyasztása világszerte egyre elterjedtebb. Sikerének titka abban rejlik, hogy a hidrogénionok révén antioxidáns hatással bír, ezért jótékony hatással van egészségünkre, közérzetünkre, javíthatja az emésztést, szebbé teheti az arcbőrt, pozitívan befolyásolja az életminőséget.  

 

A hidrogénionok ugyanis semlegesítik a szervezetünkben túlsúlyba került, káros szabad gyököket, melyek számos betegség kialakulásában és az öregedés folyamatában is nagy szerepet játszanak.

 

1.     Japán tudósok már tíz éve rámutattak, hogy a hidrogén antioxidáns hatású.

Bizony, a hidrogénes víz diadalútja nem ma kezdődött.

A Nature Medicine magazinban már 2007-ben megjelent egy japán tudósok által jegyzett publikáció arról, hogy a hidrogén potenciálisan antioxidánsként viselkedik. Hogy egészen pontosak legyünk, így fogalmaztak: „A hidrogén a citotoxikus oxigéngyökök szelektív redukálásával terápiás antioxidánsként működik".

Úgy jutottak erre a következtetésre, hogy mesterséges oxidatív stresszt váltottak ki tenyésztett állati sejtekben, majd azt tapasztalták, hogy a hidrogén hatékonyan semlegesítette a folyamatért felelős szabad gyököket.

 

2.     De: már Szent-Györgyi Albert is hangoztatta, hogy a hidrogén mindennek az alapja.

A hidrogén az élet üzemanyaga” - mondta a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert biokémikus.

A hidrogén valóban életünk nélkülözhetetlen alapja. A legkisebb, legegyszerűbbnek nevezhető elem az általunk ismert világegyetemben. Ám nem csak az univerzum meghatározó, leggyakoribb eleme. Szűkebben véve a testünknek is fontos alkotóeleme, a víz (H2O), vagyis a dihidrogén-monoxid révén. A felnőttek testének 65-70%-át alkotja víz. (És ha már H2O: magától értetődik, hogy a víz eleve tartalmaz hidrogént, de nem olyan nagy koncentrációban, amiben a hidrogénben gazdag víz.)

 

3.     Az elmúlt években a hidrogénes víz egyedülálló előnyeivel több száz tudományos kutatás foglalkozott már.

A kutatók a legváltozatosabb területeken elemezték a hidrogénes víz életminőségünkre gyakorolt jótékony hatásait. A sportolás utáni regenerációtól kezdve a metabolikus szindrómán át a rákbetegségekhez kapcsolódó terápiák mellékhatásainak enyhítésééig.

Néhány figyelemreméltó publikációt most közelebbről is bemutatunk:

·       Egy fiatal sportolók bevonásával végzett 2012-es japán kísérlet1 kifejezetten a megterhelő testmozgás és a hidrogénes víz fogyasztásának összefüggéseire koncentrált.

A kutatást végzők abból indultak ki, hogy az intenzív mozgással járó izomösszehúzódások rövid időn belül oxidációs stresszhez vezetnek, ami szerepet játszhat az izomfáradtság kialakulásában.

A kísérlet során úgy találták, hogy a hidrogénes víz fogyasztásának hatására csökkent a tejsav felhalmozódása és az izmok fáradtsága. A pozitív tapasztalatok nyomán a szakemberek úgy vélekednek, hogy a hidrogénes víz kiválóan alkalmas lehet a sportolás során a hidratációra.

·       Korunk egyik népbetegsége az életmóddal összefüggő, főként a mozgáshiányra, a cukros, zsíros, kalóriadús táplálkozásra visszavezethető metabolikus szindróma, mely valójában több anyagcserezavar együttes meglétére utal. Ezek az elhízás (főleg a hasi formája), a magas vérnyomás, a magas vércukorszint (a cukorbetegség) és a kóros vérzsírösszetétel.

Egy 2010-es kutatás2 eredményei nyomán arra is fény derült, hogy a hidrogénes víznek fontos szerep juthat a metabolikus szindróma megelőzésében és terápiájában.

A 8 hétig tartó kísérletben résztvevő 20 metabolikus szindrómában érintett személy napi 1,5-2 liter hidrogénes vizet kortyolt el. A leglátványosabb eredmény az volt, hogy 39%-os növekedést mutatott egy vizeletből kimutatható enzim, mely azt jelezte, hogy megnőtt a szervezet antioxidáns aktivitása.

·       A rákbetegségek esetén alkalmazott hagyományos terápiák nagy megterhelésnek teszik ki az amúgy is legyengült szervezetet, hiszen a daganatos sejtek mellett az egészséges sejtek is károsodhatnak.

Egy 2011-ben folytatott kutatás3 azt vizsgálta, hogy vajon mutatkozik-e javulás a sugárterápiában részesülő rákbetegek úgynevezett gasztroinesztiális tüneteiben (ide tartozik az étvágytalanság vagy a hányinger) hidrogénes víz rendszeres fogyasztásának hatására.

A kutatás biztató eredménnyel zárult, a szakemberek úgy találták, a hidrogénes víznek fontos szerep juthat a daganatos betegségekben szenvedők életminőségének javításában.

A hidrogénes víz témájában született érdekfeszítő tudományos publikációk között te is a kedvedre böngészhetsz az orvosi kutatások legismertebb nemzetközi adatbázisában, a PubMed-en (www.pubmed.com). A részletes keresővel könnyen megtalálhatod a kifejezetten a hidrogénes vízzel foglalkozó írásokat.

 

4.     Még az amerikai Time Magazin is elismerte a hidrogénes vízről, hogy „kockázat nincs benne”.

Amerikában a hidrogénes víz fogyasztása jelenleg valóságos őrületnek számít, a téma igencsak foglalkoztatja az embereket. Így nem véletlen, hogy 2017 nyarán maga a Time magazin is foglalkozott egy cikkében azzal, hogy: „Jó-e neked a hidrogénes víz”.

Az általuk megszólaltatott dietetikus szakember óvatos véleményt fogalmaz meg: „Semmi sem mutat arra, hogy kockázatos lenne kipróbálni, de még több kutatásra van szükségünk.”

Ez kétségkívül összecseng az eddigi, jelentősebb kutatásokat végző japán szakemberek állaspontjával is. Publikációik tanulságait összefoglalva ők is rendszeresen hangsúlyozzák, hogy még számos további kísérletre van szükség.

No nem is azért, mintha a hidrogénnel és a hidrogénes vízzel kapcsolatos eddigi tudásunk szorulna alapvető felülbírálatra. Az a tény, hogy a hidrogén antioxidánsént viselkedik és ezért hasznos lehet számunkra, a kísérletek eredményeinek tudatában aligha vitatható.

A következő évek tudományos kihívása inkább az, hogy még többet felfedezzük a hidrogénes víz számtalan előnye közül. Még többet megtudjunk arról, hogy miképpen is hat az egyes betegségekre, az egészségügyi problémákra.

 

5.     A hidrogénes víz „öregedést lassító” hatása a szabad gyökök általánosan elfogadott elméletén alapul.

Mára általánosan elfogadott tény a tudományban, hogy elsősorban a szabad gyökök tehetők felelőssé az öregedés folyamatáért.

A szabad gyökök elméletét Dr. Denham Harman tudós 1954-ben fogalmazta meg, majd évekig tartó kutatással bizonyította is, hogy az öregedés hátterében a szabad gyökök túlsúlya áll.

Az öregedés okainak legismertebb elmélete szerint minél több károsító szabad gyök halmozódik fel a szervezetben, annál jobban felgyorsul az öregedésünk. A sejtjeink károsodása láncreakciót indít be, és egyre több szabad gyök keletkezik, ez az oxidatív stressz. Végül a nagy reakcióképességű szabad gyökök egyensúlya végképp eltolódik az antioxidánsokkal szemben.

Dr. Harman azt is hozzátette, hogy szerinte az öregedési folyamat lassítható. Például egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, vagy az alkoholfogyasztás és a dohányzás mellőzésével, hiszen ezekkel járulunk hozzá leginkább a szabad gyökök számának csökkentéséhez. Ma már azt is hozzátehetjük, hogy a hidrogénes víz is képes arra, hogy segítsen az oxidációs stressz leküzdésében.

 

6.     A japánok fürdőznek is a hidrogénes vízben.

Japánban már az 1960-as évek óta napirenden van a hidrogénes víz ipari méretű előállítása. Mára a hidrogénes víz az ország palackozott vízpiacának több mint 10% -át teszi ki.

A közvetlen fogyasztás mellett még fürdőznek is benne. Igazi hidrogénwellness, japán módra!

 

7.     Sőt, Japánban egy ideje orvosi célokra is használják a hidrogénes vizet.

Ma a hidrogénes víz a japán Egészségügyi Minisztérium jóváhagyását is élvezi, így felhasználható orvosi célra is. Természetesen nem a gyógyszeres vagy más, orvos által előírt hagyományos terápiát helyettesítve. Sokkal inkább a hidratációban nyújthat remek, sokoldalú segítséget a betegeknek.

 

8.     A hidrogénes víz a szépségápolás nagy ígérete is.

Ahogy láttuk, az öregedés folyamata főként a szabad gyökök túlsúlyával, egészen pontosan az általuk kiváltott oxidatív stresszel jár együtt.mBőrünk öregedésének, az idő előtti ráncosodásnak is a szabad gyökök felhalmozódása a fő oka.

A bőrünk rugalmasságért felelő kötőszövet, a kollagén sejtjei egy idő után „helytelenül” kötődnek egymáshoz, ráadásul egyre kevesebb kollagén termelődik újra. A bőr folyamatosan veszít rugalmasságából, feszességéből. A folyamatot teljes mértékben visszafordítani nem lehet, ezt mindannyian jól tudjuk. Lelassítani, mérsékelni viszont nem lehetetlen.

Szervezetünk védekezőrendszerének „alapból” része egy antioxidáns enzimrendszer is, nem vagyunk teljesen védtelenek a szabad gyökökkel szemben. De ha kívülről nézzük az öregedés folyamatát, ráébredünk, hogy nem is szorítkozhatunk kizárólag erre.

Az antioxidánsok mértékletes külső bevitelével esélyt adhatunk magunknak arra, hogy a lehetőségeinkhez mérten igenis beavatkozzunk az öregedés folyamatába.

A hidrogénes vízben lévő negatív hidrogénionok semlegesítik a pozitív töltésű ionokat, a szabad gyököket. Az elkerülhetetlen ráncosodás tehát mérséklődhet, a bőr megnyugszik, simább lehet, csökkennek a fáradtság jelei. A meglévő ráncok is javulást mutathatnak, ahogyan egyes bőrbetegségek tünetei. A kozmetikai ipar szinte valamennyi nagy márkája kínál antioxidáns tartalmú hidratáló, ránctalanító vagy divatos szóval élve anti-aging hatású készítményt.

Talán mondanunk sem kell, miért kaphat a hidrogénes víz hozzájuk képest plusz pontot.

Míg ezeket a krémeket a bőrünkre kenjük, a hidrogénes víz „belülről” hat. Így az antioxidáns tulajdonságából fakadó előnyén kívül még a hidratációhoz is hozzájárul.

Az egyik legnépszerűbb nemzetközi női magazin, az Elle.com így fogalmazott a hidrogénes víz kapcsán: „A periódusos rendszer legkisebb és legkönnyebb eleme hatékonynak bizonyulhat a betegségek elleni küzdelemben – és még a ragyogó bőr elérében is segít.”

 

9.     Akár egész napi folyadékszükségletünket fedezhetjük hidrogénes vízzel, és főzéshez is ideális.

Már 1-1,5 liter hidrogénes víz napi bevitele is hozzájárulhat a tapasztalatok szerint a szabad gyökökkel szembeni küzdelemhez. De akár 2-3 literrel is megihatunk belőle, egyszerűen nincs olyan tulajdonsága, ami ez ellen szólna. A gyümölcsök, zöldségek tisztításánál is nagy hasznát vehetjük, mivel a hidrogénes vízzel eltávolíthatjuk a maradék vegyszereket. De főzhetünk is benne, használhatjuk kávé, tea készítéséhez is.

 

10.  A hidrogénes víz csodálatos dolog, de ettől még nem csodaszer.

 

·       Tudjuk, hogy a hidrogénes víz erős antioxidáns, a szabad gyökök semlegesítésével képes ellensúlyozni a szervezetünkben az oxidatív stressz káros hatásait.

·       A tapasztalatok arra mutatnak, hogy ezen tulajdonsága révén segíthet fiatalosabbnak, fittebbnek, energikusabbnak érezni magunkat.

·       Különösen akkor, amikor erre a legnagyobb szükségünk van, így tartós stressz, fáradtság, kimerültség, nem utolsósorban komoly betegségek (például daganatos megbetegedések) idején is.

·       A daganatos betegségekben szenvedők életminőségének javulásához azáltal is hozzájárulhat, hogy mérsékeli a kezelések során tapasztalható kellemetlen tüneteket.

·       Széles körben elfogadott tény, hogy a hidrogénes víznek nagy szerepe van az oxidatív stresszel összefüggő más betegségek megelőzésében is, mint amilyen például a metabolikus szindróma (természetesen nem kiváltva az életmódváltást).

·       Javulást tapasztalhatunk lassú anyagcsere, túlsúly, fogyási képtelenség, gyulladások, ekcéma, allergia, fáradtság, emésztési problémák vagy ízületi merevség és fájdalom esetén is.

·       A hidrogénes víz fogyasztása serkenti szervezetünk öngyógyító folyamatait, valamint ellensúlyozza a szabad gyökök öregedést gyorsító hatását.

Az aktív hidrogénionokat tartalmazó, antioxidáns hatású hidrogénes víz tehát ígéretes lehetőség arra, hogy egészségünket hosszú ideig megőrizzük, életminőségünkön javítsunk. A legfontosabb azonban, amit számtalan bámulatos előnye mellett tudni kell róla, hogy mindezek ellenére nem csodaszer.

Sokkal inkább vitalizáló, egészségtámogató céllal fogyaszthatjuk.

 

11.  A hidrogénes víz lehetővé teszi, hogy úgy élvezzük a negatív ionok jótékony hatását, mintha csak a Niagara-vízesésnél állnánk.

Köztudott, hogy a vízesések, a források, a tengerpartok, az óceánok környékét a negatív ionok igen magas koncentrációja jellemzi.

Ennek a ténynek köszönhető, hogy számos ilyen helynek, természeti csodának van egészségmegőrző híre. Milliók látogatják őket évről évre, remélve, hogy az egészségük, a közérzetük javulni fog.

Azt, hogy a negatív ionokkal dúsított környezet kedvező számunkra, Julius Elster és Hans Geitel fedezték fel, még 1899-ben (!). A német tudósok egereken vizsgálódtak, és egyértelműen úgy látták, hogy a negatív ionokban gazdag környezet pozitívan befolyásolja az egerek élettartamát. Dr. Igho Hart Kornblueh orvos később a betegein is észlelte, hogy gyorsabban felépülnek műtét után nagyobb negatívion-dózis mellett.

A Niagara-vízesés köztudottan a világ egyik legnagyobb negatívion-forrása.

Képzeljük tehát magunk elé, hogy a páratlan szépségű Niagara-vízesésben gyönyörködünk, miközben élvezzük a természetben előforduló legmagasabb negatívion-koncentrációt is. Ugye milyen jó érzés lenne, ha így óvhatnánk egészségünket, remek testi-szellemi formánkat? Kár, hogy nem tehetjük meg ezt a nagy utat minden egyes nap, szerencsés esetben is csak életünkben egyszer.

A hidrogénes víz azonban mindig kéznél lehet otthonunkban, hiszen mi maguk is előállíthatjuk.

Mindjárt az is kiderül, hogyan.

 

12.  Az elektrolízis elvével működő Spartaco berendezésekkel pár perc alatt elkészül a hidrogénes víz.

A hidrogénes víz előállítására többféle módszer létezik.

Vannak kísérletek a palackozására (ahogy említettük, Japán élen jár ebben), ám nagy népszerűségnek örvendenek a hidrogénben gazdag víz otthoni előállítását lehetővé tevő berendezések is.

A hidrogénben gazdag víz saját előállítása az elektrokémia és a termodinamika korszerű alkalmazásának eredménye. A szabadalmaztatott technológiával gyártott, elektrolízis elvén működő Spartaco hidrogénes készítő készülékek lelke a Japánból importált hidrogéntermelő titánium-platina elektród. Látványnak is pazar, ahogyan a jól látható elektróda segítségével rövid idő alatt hidrogénben dússá válik a víz. Továbbá az sem elhanyagolható, hogy a Spartaco berendezések még napi használat mellett is hosszú évekig biztosíthatják a hidrogénben gazdag vizet számunkra.

 

13.  A hidrogénes víz más, mint a sima csapvíz vagy a tisztított víz.

 

A hidrogénben gazdag víz rendszeres, napi fogyasztása mellett szól az is, hogy a hidrogénező eljárás során alkalmazott elektrolízis még arra is képes, hogy megkösse a sima, csapból folyó vízben található esetleges káros kémiai anyagokat. A Spartaco berendezésekkel előállított víz tehát nemcsak hidrogénes lesz, de egyben tisztított is lesz.

Ha te is szeretnél könnyedén, kényelmesen előállítani hidrogénben gazdag vizet, válaszd hozzá bizalommal a Spartaco berendezéseket!

 

FORRÁS:

1Pilot study: Effects of drinking hydrogen-rich water on muscle fatigue caused by acute exercise in elite athletes,Med Gas Res. 2012; 2: 12.

2Effectiveness of Hydrogen Rich Water on Antioxidant Status of Subjects with Potential Metabolic Syndrome—An Open Label Pilot Study, J Clin Biochem Nutr. 2010 Mar; 46(2): 140–149.

3Effects of drinking hydrogen-rich water on the quality of life of patients treated with radiotherapy for liver tumors, Med Gas Res. 2011; 1: 11

Tartalomhoz tartozó címkék: hidrogénes víz