Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

2024.01.12. Ennek így nincs értelme. Te se csináld!

2010 magasságában történt meg az eset, amiből sokat tanultam (de nem csak én).
Egy egyszerű aktívszenes szűrőbetétet vásároltak, aminek a gyár által megadott kapacitás értéke 6000 liter. A vásárló viszont akkurátusan lemérte a mennyiséget, de csak a fele literszámot tudta megfelelően megtisztítani a szűrővel. Természetesen hívott is és előadta a problémát. Én köpni nyelni nem tudtam, mert részemről egyértelmű, hogy egész más megszűrni 6000 liter csapvizet, mint 6000 liter saras vizet (tehát eltérő minőségűt).

Víz-víz, nem? NEM! Egyszóval csalónak lettem titulálva, aki ki akar vele babrálni és most nagyon átvágtam.
Nem esett jól!

Na, azóta az eset óta óvatosabban kommunikálom (sőt már mindenki) a szűrőbetétek kapacitását. Ugyan az autóktól márt tudhatjuk, hogy a gyár által megadott kapacitás értékek (autók esetén üzemanyag fogyasztás) csupán egy illúziót kergetnek, ami a szomszéd macskát sem érdekli.
Gondolj csak bele, hogy mennyit fogyaszt az autód a vezetés stílusodtól, az útviszonyoktól, a forgalomtól, a keréknyomástól, az emelkedési szögtől (folytassam meg???) függően.
De mégsem mész vissza kereskedésbe, hogy jóval többet fogyaszt, mint a katalógusban megadott érték és kéred vissza a pénzed.

 

Elmélet és gyakorlat.

Elméletileg a vezetékes vízellátás kitűnő, de gyakorlatilag szinte nem issza senki, mert palackos/ballonos vizet vásárol, vagy jobb esetben otthon víztisztítója van. Személy szerint pont a gyakorlatiassága miatt imádom a víztisztítást!

 

Rendben, de mikor kell lecserélni a szűrőbetétet?

  • A víztisztítóban a szűrőbetétek élettartama és szűrési képessége függ a megszűrt víz mennyiségétől és a bemeneti víz minőségétől.
  • Optimális esetben minden évben egyszer kell lecserélni, de maximum másfél évig tolható ki egy csereperiódus, amennyiben nagyok kicsi a felhasználás mértéke (1 fő).
  • Összetettebb ozmózisos rendszerek esetében minden második cserénél érdemes a membránt is lecserélni.
  • A kiegészítő betéteket (visszasózó, pH növelő, biokerámia egység, stb…) igény függően kell cserélni, de érdemes ezeket is évente.

Én ezek szerint dolgozom és ajánlom a szűrőbetétek cseréjét. Ezek az optimális csereidőpontok ideális esetben. Ekkor még nem vettük számításba a vezetékes vízhálózaton történő problémákat és esetleges karbantartásokat, amik szintén befolyásolhatják a szűrőegységek élettartamát.

 

Ha nem így cseléd a szűrőbetéteket, akkor nem sok értelme van annak, hogy van víztisztítód!

Tartalomhoz tartozó címkék: hírlevél