Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A csendes fenyegetés. Nehézfémek a vízben.

A víz nélkülözhetetlen az élethez, azonban a szennyezett víz komoly veszélyt jelent az egészségre.
A nehézfémek olyan káros anyagok, amelyek halk veszélyt jelentenek az egészségre. Az jelenlétük vízben életveszélyes következményekkel járhat. A nehézfémek kisebb mennyisége is képes zavart okozni a szervezet normál anyagcsere-folyamataiban, ellentétben más szennyező anyagokkal.

A tudományos definíció szerint a nehézfémeket olyan elemekként írják le, amelyeknek rendszámuk nagyobb, mint 20.
A nem-szakemberek számára a nehézfémek olyan anyagok, amelyek nagyon sűrűek, és az ajánlott határértéket meghaladva mérgező hatással vannak az emberi szervezetre.

A leggyakrabban előforduló nehézfémek listája megtalálható itt:

 • Ólom
 • Higany
 • Arzén
 • Kadmium
 • Króm
 • Réz
 • Vas

 

Az ivóvízben található nehézfémek forrása?

Ezek a fémek természetes folyamatokból, például kőzetek kimosódása és talajerózió, vagy emberi tevékenységekből, mint például bányászat, mezőgazdaság, gyártás és nem megfelelő hulladékkezelés által kerülhetnek az ivóvíztározókba.

A nehézfémek természetesen megtalálhatók a földkéregben. A kőzetek olyan természetes forrásokat jelentenek nehézfémek szempontjából, mint például a vas, réz, ólom, arzén stb.

A nehézfémek hatásai a vízben

A nehézfémeket egyesek megjelölték elpusztíthatatlan mérgeknek. És jogosan.
Sok tudományos tanulmány alátámasztja, hogy a nehézfémek nagyon károsak az emberi egészségre, és ezek a hatások súlyosak, visszafordíthatatlanok és hosszan tartóak lehetnek.

A folyamatos és hosszan tartó expozíció eredményeként ezek a nehézfémek felhalmozódnak a létfontosságú szervekben, például a májban, a vesében és az agyban. Ennek számos súlyos és életveszélyes egészségügyi problémához vezet.

A nehézfémekkel való érintkezés leggyakoribb egészségügyi következményei közé tartozik a rák, az idegrendszeri károsodás, a fejlődési problémák és a szaporodási problémák.

A gyerekek, a várandós nők és az idős emberek rendkívül érzékenyek a nehézfémek negatív hatásaira.

A vízben történő nehézfémek vizsgálata.

A nehézfémek jelenlétének felmérése létfontosságú az ivóvíz biztonságának garantálása érdekében. Az ivóvíz nehézfémekre vonatkozó vizsgálatát elvégezheti egy vízvizsgáló laboratóriumban, vagy előzetes vizsgálatot végezhet otthon egy tesztkészlet segítségével. A laboratóriumi tesztek általában pontosabbak szoktak lenni, mivel képesek kimutatni még a vízben lévő nehézfémek apró nyomait is.

Egyrészt, a házi vízvizsgáló készletek kényelmesebbek és olcsóbbak, viszont előfordulhat, hogy az eredmények nem annyira pontosak, mint a laboratóriumi vizsgálatoké.

Hogyan lehet eltávolítani a nehézfémeket a vízből?

A jó hír az, hogy több módszer is létezik a nehézfémek eltávolítására vízből.
A fordított ozmózis és a desztilláció közé tartozik a leggyakoribb módszerek közé.
A fordított ozmózis egy hatékony megoldás, amely akár 99%-ban is megszabadíthatja a nehézfémet a vízből.

A desztilláció egy másik hatékony eljárás, amely magában foglalja a víz forralását és a gőz begyűjtését, és nehézfémeket hagy maga után.

Otthonoknak és irodáknak az ártalmatlanított ivóvíz a legkényelmesebb, leghatékonyabb és legolcsóbb megoldás az ivóvíz nehézfémek eltávolítására.

 

Következtetés

 • A nehézfémek jelenléte a vízben komoly kockázatot jelent az egészségre.
 • Hosszan tartó egészségügyi következményeket okozhatnak, ideértve a rákot, az idegrendszeri károsodást, a fejlődési problémákat és a reprodukciós problémákat.
 • A vízben lévő nehézfémek ellenőrzése szükséges az ivóvíz biztonságának garantálása érdekében.
 • A reverz ozmózis a legelterjedtebb és legjobb módszer a nehézfémek kiszűrésére az ivóvízből.

Amennyiben tisztában van a vízben lévő nehézfémek kockázataival, és intézkedéseket tesz azok eltávolítására, megvédheti az egészségét és jólétét.

 

Melyik Fém okoz mérgezést a csapvízben?

Sok nehézfém lehet mérgező az ivóvízben, de az egyik legmérgezőbb az ólom. Az ólom sok egészségügyi hatást okozhat, különösen gyermekeknél és terhes nőknél, ideértve a késlekedett fejlődést, alacsonyabb IQ-t és viselkedési problémákat. Az ólom gyakran megtalálható régebbi csövekben és vízvezeték szerelvényekben, és idővel kioldódhat az ivóvízbe. Az arzén és a higany is nagyon mérgező és rendkívül veszélyes.

 

Mi a top 5 nehézfém?

Az emberi egészségre aggasztó nehézfémek közül öt található a vízben: ólom, arzén, higany, kadmium és króm.

Tartalomhoz tartozó címkék: csapvíz ozmózis víztisztító