Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A jó a rossz és a csapvíz.

Hát igen, a csúf helyre a csapvíz került már megint, ha ismered a filmet…
Ez a bejegyzés most nem arról szól, hogy vízügyi szakemberek képébe dörgölöm az általuk szolgáltatott vezetékes „ivóvíz” minőségét (na meg annak egészségtelenségét), habár megérdemelnék, és rengeteg helyen lenne rá okom. Van még ember, aki elhiszi, hogy az egész országban szolgáltatott csapvíz kiváló és nem röhögi közben el magát? Ha van is, az nagyon lojális!

Most hagyjuk a vízügyesek szerencsétlenkedését (na persze akinek nem inge az ne vegye magára) és nézzük meg azokat a választásokat, amikkel találkozhatsz a mindennapi életben, ha ivóvízről van szó.

 

 

Mi az a három dolog, amire lehetőséged van?

 

Kérlek, most tekintsünk el a „nem iszom vizet, mert sört iszom” féle bunkó beszólásoktól, amelyekkel nem kívánnék érdemben foglalkozni. Kezeljünk mindent a helyén! Ha így vélekedsz, akkor semmi gond, most azonnal hagyd abba ennek a bejegyzésnek az olvasását és futás a 72.-es italkimérés talponállójába.
Ha még mindig olvasod, akkor feltételezhetően iszol vizet, főzöl belőle és úgy egyébként, használod, fogyasztod, vagy csak amit akarsz, csinálsz vele.

Ha már idáig eljutottunk, akkor a helyzet, hogy, csupán 3 forrás, azaz ellátási forma áll rendelkezésedre, ha vizet akarsz inni otthon. Most ezeket a megoldásokat, részmegoldásokat és a velük kapcsolatos problémákat mutatjuk be.

 

 

A csúf csapvíz.

Nos, a harmadik változatot már az elején lelőttük, ami nem meglepő, de a vezetékes csapvíz. Sokan hatalmas félreértésben vannak akkor, amikor azt hiszik, hogy mi a vezetékes vízszolgáltatók szapulására tettünk volna esküt. Ennél nagyobb butaság nincs egy víztisztító berendezéseket forgalmazó számára, hiszen annak a szerencsétlen víztisztító berendezésnek szüksége van bemeneti vízre (amit megtisztíthat), tehát mint víztisztítósnak, nekünk is a vízszolgáltatók a szükséges „barátaink”. Ahol nincs mit megtisztítani, ott nem lenne nagy kereslet egy tisztító berendezésre.
Saját bevallásom szerint, hihetetlenül nagy vívmány az, hogy ha megnyitok egy csapot otthon, akkor jön belőle a víz. Most azt hagyjuk, hogy milyen minőségű, de jön.

Csupán azért alkalmazzuk ezt a megközelítést, mert az elmúlt években a vízügyi szakemberek arrogánsan és nagyképűen söpörtek le minden alternatívát, ami a háztartási ivóvíz minőség javítására szolgál. Ilynek például az általunk is forgalmazott ivóvíz tisztító berendezések is. Mostanra persze az igazság és a rengeteg hiányosság kezdi megbosszulni magát, hiszen rengeteg hír jelenet meg az elmúlt hónapokban is, azzal kapcsolatban, hogy a vezetékes csapvíz mégsem annyira kiváló, mint ahogy azt idáig zsolozsmázták a vízszolgáltatók.

Tapasztalatunk szerint a helyi vízművek ugyan sok mindent megtesz azért, hogy az általuk szolgáltatott vezetékes víz minősége elfogadható legyen, de ez NAGYON SOK HELYEN nem sikerül. Rengeteg még az olyan település, ahol határérték feletti, veszélyes szennyező anyagok vannak a csapvízben. Ilyen többek között az arzén (ami nem ürül ki a szervezetből, tehát nem összetévesztendő a tengeri herkentyűkben található arzénnal), valamint a nitrit-nitrát sem elhanyagolható veszélyforrás.
Ide természetesen nem vettük a vízminőség javítási program pancsrekedését, ahol a szakmaiság erősen megkérdőjelezhető, hiszen olyan technikákat alkalmaztak, amelyek hatására rosszabb lett a vezetékes csapvíz, mint volt. A rosszabb alatt a FOGYASZTHATATLAN-T értem. A szakmaiság helyett inkább a pénzügyileg virtuózkodtak sok helyen, mert jó pár milliárdnyit sikerül elfolyatni a SEMMIRE, sőt a ROSSZABBRA. Csak hát, a vegytan, kémia makacs dolgok. Nekik nem lehet egy-egy kommunikációs manőverrel bemagyarázni, hogy a szürke nem fekete, tehát inkább fehér.

 

Ha még nem is lennének jelen ezek a veszélyes szennyeződések, akkor is két kellemetlen dologgal kellene szembenéznünk a vezetékes csapvíz esetében.

 1. A KLÓR
  Mivel a vízhálózaton haladó víz/csőhálózat folyamatos fertőtlenítésre szorul, ezért elemi feladat a klórmentesítés. Ugyan itt is vannak határértékek (amelyek vagy összejönnek, vagy nem), de bizonyára mindenki számára egyértelmű, hogy nem feltétlen előnyös az, ha fertőtlenítőt/vegyszert iszik.
  Fel szokott merülni, hogy a klór szellőztetéssel elillan a vízből (ami edényzetben van), de ez sem feltétlen igaz. Ugyan a klór nagy százalékban eltávozik szellőztetés hatására (90-95%), de ez a rákkeltő kis barátaira nem vonatkozik. Ilyenek például a trihalomentánok, amelyek nem tartoznak a legviccesebb anyagok közé, amelyek a klórral szoros egyűt működésben vannak.
   
 2. A VÍZHÁLÓZAT
  Ki hinné, de a vezetékes csapvízzel szinte a legnagyobb gond maga a vezeték. Több kilométernyi azbesztet is tartalmazható csőrendszer, amibe legalább 24 órát tölt el szerencsétlen csapvíz. Annyira frankó állapotban van ez a stratégiailag fontos dolog, hogy egy kiszivárgott jelentés szerint 3000 MILLIÁRD FORINT kellene jelenleg a karbantartására. Szerinted lesz rá ennyi pénz? Gondolom, tudod a választ!

 

Azt pedig, hogy a vezetékes csapvíz minősége (na meg veszélyessége) néha politikai játszmák színhelye, mélyen felháborítónak és kisstílűnek tartom. Ki kérem magamnak, hogy folyamatosan csak a magyarázkodás és mosolygás megy egy-egy lakossági fórumon. Ezeknek ugyanis nincsen víztisztító hatásuk, tehát értelmetlen nagyobb jelentőséget tulajdonítani nekik ilyen problémák esetén.

Folyamatosan kerülnek ellő olyan jelentések és vizsgálatok, amelyekben a csapvíz minőségét, valamint a csőrendszer biztonságát kritizálják. Ezek után könnyen belátható, hogy az otthoni vezetékes ivóvíz minősége (és egészségessége) mindenkinek saját ügye, nem várhat központi megoldást, mert nem létezik. VAGY TE OLDOD MEG OTTHON, VAGY REMÉNYKEDSZ!

A vezetékes csapvíz előnye, hogy ha rendelkezésre áll, akkor olcsó. Ugyan a vízszolgáltatók nagyon szórt áron biztosítják a csapvíz köbméterét, de csatornadíjjal egyűt is 600-900.-Ft között van 1000 liter víz.
A vezetékes csapvíz hátránya, hogy sok helyen nem megfelelő minőségű. A klórozás folyamatos vegyi ártalom, hiába van bizonyos határértékek alatt. Az instabil vezetékes csőhálózat is jelentős rizikót jelent, hiszen soha nem fogjuk látni, hogy pontosan honnan jön a csapvíz és milyen csöveken (sok helyen még azbeszt tartalmú) jut el az otthonunkba.

 

 

A rossz palackos víz. (amit ásványvíznek is ismerhetsz)

Lehet, hogy nem is gondolnád, de a palackozott vizek jelentik a legnagyobb problémát szinte minden releváns szempontból.

Ugye látod, hogy mennyire érdekes ez az egész, és mennyire messzire visz.
Bevallom, én sem szeretnék levágott nyakú PET palackot találni az ágyamban.
 

 • Elméleti és gyakorlati logisztika
  Ugyan vannak előírások a szállítmányozásra és a raktározásra is, de ezek nem nagyon szoktak megvalósulni. Soha nem tudhatod biztosan, hogy milyen körülmények között szállított és tárolták az általában átlátszó műanyag palackokat, amikbe elég jó oldószer (víz) van. Remélem mindenki számára érthető az aggályoskodásom.
   
 • Túl sok ásványi anyag
  Magyarországon a vezetékes vízhálózat általában 200-300 mg/liter ásványi anyagot, (vagy nevezzük inkább, szárazanyagnak) tartalmaz. Már ez az ásványi anyagszám olyan vízkeménységet jelent, amitől a tulajdonosok szeretnék megkímélni a csapokat, mosó és mosogatógépet, és az egyéb szanitereket.
  A palackozott ásványvizek jelentős része 1000 mg/liter, vagy az felett van. FELESLEGESEN!
  Mert ugye azt már mindenki tudja, hogy ásványi anyag csak nagyon rossz hatásfokkal fog felszívódni az emberi szervezetben. Ez 10-15%-os becsült érték. Aki tehát elhiszi az ásványvíz marketinget, az ássa bele magát a szerves és szervetlen ásványok közötti lényeges eltérésekbe.
  Tehát gondold el, ha a 200-300-as érték milyen vízkövet eredményez, akkor az 1000-es mennyire használ a vesédnek. Elgondolkodtató ugye?
   
 • Förtelmesen drága
  Amikor minimum 40-50.-Ft-ba kerül az igen csak pazarló. Ez vezetékes csapvíz esetében csupán 0,5.-Ft, azaz százszor olcsóbb. Ezzel kapcsolatban nincs mit tovább fejtegetni. Ha tehát a saját pénztárcád ellensége vagy, akkor csakis palackos „ásványvizet” vásároljál.
   
 • Környezetszennyező
  Tudod, hogy mi a meghatározója az óceánokon úszó szeméthegyeknek?
  PET palack. Az újrahasznosítás pedig elhanyagolható.
   
 • Macera forrás
  Rengeteg felesleges dolgot teszel azért, hogy hazacipeld a palackokat.
  IDŐ-PÉNZ-ENERGIA
  Rengeteg felesleges dolgot váltasz ki, hogy otthonodból elkerüljön a palackok.
  Ez senkinek sem éri meg és feleslegesen pocsékolod az idődet, pénzedet és energiádat.

 

A fenti felsorolásból látszik, hogy nem valami nagy üzlet palackozott vizet vásásrolni. Illetve nagy üzlet annak, aki gyártja. Naná, 100X drágábban adja el azt, ami a csapból is folyik. Na jó, előtte kicsit megtisztítja, de nem valami nagy varázslat.
Érdekes dolog, hogy a palackozott vizek esetében a víz kerül a legkevesebbe.

A palackozott vizek előnye, hogy általában jobb ízű, mint a vezetékes csapvíz, hiszen nincsen bennem klór, valamint a vezetékes csőhálózatról esetlegesen leoldódó mechanikus szennyeződés.

A palackozott vizek hátrányát fentebb részletesen kiveséztük. Tulajdonképpen egy túlárazott felesleges dolog, ami valós környezeti katasztrófa felé sodorhatja a civilizációt. Nem véletlenül az óceánokban úszó szemétszigetek jelentős részét PET palackok teszik ki. Az újrahasznosítás pedig a legjobb szándékok mellett is csupán 10-15%, ami nem képes lépést tartani a folyamatosan növekvő eladási adatokkal.

Ez az érdekes videó segíthet elretteni a sajnos mindennapi beidegződésektől.

 

A jó víztisztító.

Ugye nem nagyon lepődtél meg, hogy az lesz szerintünk a jó megoldás, ha közvetlenül a felhasználási helyen tisztítod meg a rendelkezésre álló vezetékes csapvizet? Remélem nem, mert ez az egyetlen reális megoldás. Na nem azért, mert azt szeretnénk, hogy víztisztítót vásárolj tőlünk (na jó , persze azért is, nem vagyunk támogatott szervezet), hanem azért mert könnyen belátható, hogy a legkisebb veszteséggel és a legnagyobb hatásfokkal csak az ilyen berendezések rendelkeznek.

Most nem vesézgetjük a víztisztító berendezések és egyéb megoldások (pl. vízszűrő kancsó) közötti eltéréseket. Mára már tart ott a háztartási ivóvíztisztítás, hogy MINDEN felmerülő igényt ki tudunk elégíteni. Komolyan mondom, hogy nincs olyan reálisan felmerülő igény, amire ne lenne egy hatékony válaszunk.

Természetesen az eltérő igények és szűrési finomságok, eltérő árakat és fenntartási költségeket is jelentenek. DE, még így sem érik el a palackos ásványvizek horrorisztikusan magas forint/liter árát, és jelentősen növelik a vezetékes csapvíz megbízhatóságát és élvezeti értékét.

A fenntartási költségek átlagosan így festenek:

 • Vízszűrő kancsó: 10-15.-Ft/liter
 • Csapra szerelhető asztali ivóvíztisztító: 1.-Ft/liter
 • Beépíthető, egyszerű ivóvíztisztító: 2.-Ft/liter
 • Ozmózis vízszűrő rendszer: 3.-Ft/liter

Ezekből a számokból is jól látszik (ha csak az anyagi része érdekel), hogy az otthoni ivóvíztisztító berendezések üzemeletetése nagyon megéri. Azt is észre lehet venni, hogy az elterjedtebb vízszűrő kancsók fenntartása jelentősen drágább, mint az összetettebb vízszűrő termékeké, vagy akár a legnagyobb biztonságot nyújtó ozmózis víztisztító rendszereké.
Ugyan berendezéseket egyszer meg kell vásásrolni, de a legdrágább modell esetében is 0,5-1 év között van a megtérülési idő. És itt most csak az anyagi részéről volt szó.

 

A víztisztító és vízszűrő berendezések előnyei:

 • Nem fogsz többet palackos vizet vásárolni, azaz nem dobod ki a pénzed az ablakon.
 • Igényeidnek megfelelő tiszta és egészséges ivóvized lesz.
 • Finomabbak lesznek az ételeid és italaid.
 • Rengeteg időt takarítasz meg, sok macera elkerülésével.
 • Tudni fogod, hogy mit iszol! Ez szerintem egy egészen jó ajánlat.

És még hosszú oldalakon keresztül hajtogathatnám azt, ami senkis sem érdekel. Szerintem már pontosan tudod, hogy miről beszélek akkor, amikor azt mondom, hogy neked is megéri saját otthonodban gondoskodni az ivóvized minőségéről.

SOHA nem volt olyan, hogy egy megfelelően kiválasztott víztisztító nem tudta volna teljesíteni ügyfeleink igényeit.
SOHA nem volt olyan, hogy egy megfelelően karbantartott víztisztító (rendszeres szűrőbetét csere) problémát jelentett volna.

 

Már tisztán látható, hogy napjainkban olyan szennyeződésekkel kell szembesülni a vezetékes csapvízben (illetve ivóvíztisztítás során) ami régebben nem volt. Ebből a videóból is láthatod, hogy mennyire ki vagy szolgáltatva, ha vezetékes csapvizet tisztítatlanul/szűretlenül fogyasztod.

 

Tehát, ha nem szeretnéd tovább kitenni magad olyan szennyeződéseknek, amiről talán még most nem is tudunk, valamint nem szeretnéd kidobni az ablakon a pénzed, akkor válassz az alábbi megoldások küzűl!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog