Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A magyarországi vízminőség, ahogy valóban van.

 

5-10 évre visszatekintve, nem volt annyi hír a vezetékes csapvíz (ivóvíz) minőségével kapcsolatban, mint idén. Ugyan az USA-ból már tavaly megérkezett a figyelmeztetés, amiben a magyar csapvíz rossz minőségére hívták fel a figyelmet, de ez még szerintem is kissé túl van mozogva. Tehát ki tudja, hogy miért, idén felszabadultak azok az információ források, amelyek hosszú évekig hallgattak, vagy csak a vezetékes csapvíz kivallóságát zengték.
Sajnos begyűrűzött a hozzá nem értés, a hibás technológia választás és ki tudja, hogy még mi minden ebben az egész ivóvízminőség káoszban, ami lassan kezd kibontakozni. Volt hír gazdagon, alig győztem kapkodni a fejem. Ugyan egy ideig kiraktuk ezeket a fecebook oldalunkra, de aztán annyi információ gyűlt fel, amit jobbnak láttam így, egy teljes cikkben megírni.

Ha valaki kezdi zsibbasztani az agyam a kiváló vezetékes csapvízzel, akkor csak megmutatom neki ezt a cikket és elgondolkozhat a bizonyítványán (és annak magyarázásán), valamint a lojalitásán is. Mert valamiért hazánkban a szakértelem és a vízminőség előtt a lojalitás kap helyet. Hát igen, az évtizedes beidegződések… Talán valami lassan változni kezd!
Észrevettem azt is, hogy a csapvíz minőségének a védelme (és a háztartási víztisztítás feleslegességének mantrázása) hatalmas és valós érzelmeket kavar, a valamilyen szálon kötődő kommentelők lelkében. Egy-egy ilyen komment áradat adatait kielemezve tisztán látszik, hogy a hozzászólók megközelítőleg 90-95%-a valamilyen mértékben érintett a témában. Vagy vízügyes (illetve vízügyes kötődésű), vagy egy konkurenciánk, vagy egy palackos víztől ásványi anyag sokkot kapó próbálja magyarázni a magyarázhatatlant.

 

 

FONTOS! Ebben a cikkben a médiából átvett információkkal foglalkozok csupán. E mellett természetesen eléggé nagy információ bázis áll rendelkezésemre, amiről ügyfeleink számolnak be. Tehát a médiában hírként felröppent esetek csak egy szűk keresztmetszetét mutatják a valós helyzetnek. Annál sokkal több nem megfelelő vízminőségű eset van, mint amennyiről a tudósítások szolnak. Azok csak a jéghegy csúcsai! Ne számoljuk ide azokat a helyzeteket, amikbe az évek alatt beleszoktak a vezetékes ivóvíz fogyasztók. Túl klóros, elszíneződött, büdös, stb…
Ne felejtsük el, hogy egy olyan országban dicsőítik a vezetékes csapvizet, ahol a palackos vizek forgalma évről évre növekszik. Nem hinném, hogy annyira buták és pazarlóak lennének a fogyasztók, hogy olyanért adnak 100X többet, ami otthon is folyik a csapból. Már csak ez az egy információ elégséges lenne szemléltetni a vezetékes ivóvíz állapotát hazánkban, de most egy kicsit mélyebbre ásunk.

 

 

Az elején ezt tisztáznunk kell!

Mivel hazánk tíz millió vízügyi szakember és vízminőség ellenőr otthona, ezért pontosan tudom, hogy a fent leírt évtizedes beidegződésekkel elegyítve, ez az írásom robbanó elegyet alkothat bizonyos körökben.
DE! Kérlek, azt vedd tudomásul, hogy én/mi nem álnéven és kamuprofillal szakértjük a témát, hanem névvel, céggel, büntetőjogi felelősség alatt. Érted, hogy ez mennyire más, mint mikor valaki hozzáokoskodik valamit, abszolút hülyeséget egy cikkhez. Ha nem lennénk 100%-ig (na jó, inkább 200%) biztosak az álláspontunkban (és igazunkban) akkor nem írnánk le. Nem akarnánk feleslegesen „támadási felületet” adni a jóakaróinknak. Avagy ki az a buta, aki önként teszi a fejét a kötélbe? MI NEM!

Azt is fontos tudnod, hogy mi abból élünk, ha víztisztító berendezéseket vásárolnak nálunk. Nem támogat semmilyen szervezet és nem koldulunk adományokat sem, habár a vásárlóinkat tudatos vásárlóknak is nevezhetném. Ugyanolyan lezserséggel húzzuk le a leplet minden víztisztító berendezésekkel foglalkozó sarlatánról (na mert ilyenek is vannak) mint a vezetékes csapvíz esetenként igény aluliságáról és a palackozott, ásványvíznek nevezett valamikről.

Tehát nem hiszem, hogy csak azért rosszabbul értenénk a témához, mert ebből élünk. Ezzel az erővel, a vízügyi szakemberek sem értenek a témához (és sok helyen sokszor tényleg nem), valamit senki nem ért a szakmájához, hiszen abból él. Ha ez zavar, akkor ez a cikk nem neked való, mert nem szereted a tényeket és inkább most köszönjünk el.

Magunkat jobban szeretem szakértőként, mint kereskedőként látni. Ez azért van, mert bizonyos helyzetekben előszeretettel beszélünk le érdeklődőket a víztisztító vásárlásról. EZ NEM VICC! Dehogy akarunk minden áron eladni. 2007 óta ugyan sok helyzetet átéltünk, de arra igazán büszke vagyok, hogy tudunk nem-et mondani. Ugyanis a víztisztító/vízszűrő berendezéseknek szerintem semmi köze a gyógyászathoz (sokszor nem is értem a GYEMSZI engedélyt) és nem is tudunk örökéletet ígérni ügyfeleinknek sem, akármennyire is szeretnénk. Bizonyára jobban menne a bolt, de munkatársaimmal szeretünk nyugodtan aludni és úgy is alszunk.
Ugyan néha nyíltan nekimegyünk hozzá nem értő forgalmazóknak és kényszervállalkozóknak, de azt is csak azért tesszük, hogy a téma iránt érdeklődő ne a sötét oldal információit szívja elsőként magába. Szerintünk ugyanis ezeknek a sarlatánoknak „köszönhetjük” a háztartási ivóvíztisztítás jelenlegi megítélését.
A tisztított ivóvíz ugyanis semmi csodára nem képes, csupán tiszta, azaz tisztább (kedvezőbb valamelyik, vagy több paramétere a kiindulási értéknél) mint a bemeneti vízminőség. Tulajdonképpen ennyi ez az egész víztisztítósdi és mizéria. Az, hogy melyik „paramétere” változik pozitív irányban, azt pedig a vásárló határozza meg.

 

Tények a szolgáltatott ivóvíz minőségével kapcsolatban.

Lássuk tehát, hogy 2017-ben milyen problémákkal szembesülhettünk a vezetékes ivóvíz szolgáltatással kapcsolatba. Pontosabban fogalmazva, melyek voltak azok az információk, amelyek elértek a médiához és ők foglalkoztak vele.

 

OK! Szerintem ennyi bőven elég arra, hogy megértse mindenki, milyen helyzetben van a kiválónak beállított magyarországi vezetékes ivóvízellátás. Tisztán látszik, hogy a csapvíz minőségéről rengeteg embernek a nem a KIVÁLÓ szó jut eszébe.
Természetesen ennél nagyságrendekkel több a probléma a vezetékes csapvízzel, de csak ezek jelentek meg az online médiában, illetve mi ezeket találtuk meg. Pontosan tudjuk, hogy Kerepesen még mindig többszöröse a nitrit-nitrát tartalom a megengedettnek, valamint naponta érkeznek hozzánk olyan telefonhívások, ahol a vezetékes csapvíz minőségét szapulják.
Tehát, felejtsük már el ezt a kivalló minőségű csapvíz mantrát, vagy csak inkább ne minket fárasszanak le az ilyen propagandával.

Értsd meg, nem azért van bajunk a csapvízzel, mert víztisztító berendezések forgalmazásából élünk, hanem azért foglalkozunk víztisztító berendezések forgalmazásával, mert sok helyen, nagy problémák vannak a vezetékes csapvíz minőségével.
Ha még nem is lenne valamilyen kiemelkedő szennyeződés (arzén, nitrit, nitrát), akkor is ott van a vízhálózat csővezetéke (na meg az azbeszt), valamint a klórral történő fertőtlenítés, ami biztosan nem egészséges, még ha akármilyen határértéket is írnak elő. Ezek a határértékek meg változhatnak, csak a TE szervezeted nem változik.

 

 

Egy kis adalék az egész katyvaszhoz.

Akármennyire is nem akarok tovább foglalkozni a vezetékes csapvíz minőségével és elengedni ezeket a híreket, de nem tud el menni olyan információk mellett, ami 2017 szeptemberében voltak az ügyben. Tulajdonképpen „illő befejezése” ez a fenti listának, amivel kétségbe is vonhatnánk azt a dogmát, amivel idáig a szolgáltatott vezetékes ivóvíz minőségével kapcsolatban etettek.

 

És itt abbahagyom, mert már én kezdem unni ezt az egész dolgot. Ha tehát szerinted az otthoni ivóvíztisztításnak semmi értelme, akkor értékeld jobban az információkat, amiket NEM MI irtunk.

 

Miért nem meri bevallani senki?

Ezen sokat gondolkoztunk mi is.
Na, arra mérget vehetsz, hogy hazánkban semelyik vízügyi szakember nem fog felállni és coming outolni a szolgáltatott vízminőséggel kapcsolatban. Ez elképzelhetetlen! Onnantól ugyanis nem lenne hiteles a szakma. Gondolj csak bele, mekkora pánik törne ki, ha elmondanák, hogy bizony nem mindenhol olyan kiváló az a kiváló.

Meglepődnél, de még vízügyi szakemberek négyszemközt hajlamosak arra, hogy elismerjék az otthoni ivóvíztisztítás hasznosságát. Mi több, ők már vásároltak is nálunk.
Hogy miért alakult így a helyzet? Talán azért lehet, mert HORRIBIRIS mennyiségű pénz folyik a vezetékes csapvíz minőségének javítására. Ez javarészt EU-s pénzekből próbálkozik elkészülni, több, de inkább kevesebb sikerrel. Rengeteg ivóvízminőség javításon átesett vízszolgáltatás helyszínéről tájékoztatnak rosszabb minőségű ivóvízről, mint a kiindulási állapot.
Feltételezhetően a nem megfelelően és nem elég körültekintően megválasztott arzénmentesítés, illetve egyéb szennyeződés eltávolítási technológia, illetve kivitelezés miatt fordulhatott elő.

A lojalitás olyan magasságokba elmélkedett, hogy vízközmű kerekasztalnál (jelentsen ez akármit is) arról beszéltek, hogy az alföldi arzén olyan mintha valaki a tengerparton élne és sok tengeri herkentyűt fogyasztana. Tehát tulajdonképpen mindegy, hiszen nem eszünk annyi tengeri herkentyűt, tehát elbírja a magyar azt az arzén mennyiséget, ami esetlegesen a csapvízben található egyes régiókban.
A felkészületlenség (na meg a lojalitás) viszont kényes dolog. Bizonyára az ilyeneket állító (szak)emberek hiányoztak az iskolából, amikor a szerves és szervetlen dolgokról volt szó. A tengeri herkentyűkben lévő arzén ugyanis kiürül a szervezetből, míg a csapvízben fellelhető arzén nem, mi több RÁKKELTŐ! A klór ugyan javarészt kiszellőzik a vízből ha edényzetbe állni hagyjuk, de trihalometánok maradhatnak vissza, ami szintén RÁKKELTŐ!

 

 

Lehet okoskodni és, de a te bőrödre megy a játék.

 

 

 

Régen sem volt, akkor meg minek?

Ez a legbugyutább és egyben leg alpáribb megnyilvánulás a témában. Visszavezetve bármelyik ma használatos (és divatos) terméket, könnyen az őskorban találhatjuk magunk egy fán. De ha nem akarunk ennyit visszamenni az időben és szigorúan a háztartási berendezéseknél szeretnénk maradni, akkor tökéletes példa a mosógép. Na, az meg minek!?
Még senki nem halt meg, hogy koszos a ruhája, sőt a többnapos ruhába lévő szennyeződések bizonyos része lehet, hogy még előnyös is (és hasonló butaságok).
Nem is kell olyan régmúltra visszamenni az okos mosógépek kortól, hogy megérkezzünk a HAJDÚ termékekig, ahol külön volt a mosógép és külön a centrifuga (na, az is milyen úri mulatság volt).
Az előtt meg főzték a ruhák, az előtt meg a pataknál mosták. Az előtt meg, az előtt meg, az előtt meg… Ma meg már államilag támogatott mosógép csereprogram van. ÉRTED?!

Persze tudom az örök mantrát, hogy régen minden sokkal jobb volt. Elárulom neked, régen nem volt olyan géped, amivel most ezt a cikket olvasod. Jobb volt?
Messzire vinne a technológiai fejlődés szembeállítása a régi időkkel, de el kell fogadnod (vagy vedd csak tudomásul), hogy régebben sem volt egészséges, ha arzént, meg klórt ittál. Ha meg nem egészséges, akkor miért innád meg?

Régen a vízbázisok sem voltak annyira szennyezettek, mint most. A víztisztító telep technológiája pedig nem nagyon változott. Így könnyen belátható, hogy hosszú távon nem lesz jó a végeredmény, ha a tisztítási technológia nem követi a szennyezettség mértékét.
Régen nem is volt palackos ásványvíz, ma meg azt issza szinte mindenki. Meg úgy egyáltalán, gondolj vissza, hogy mi nem volt régen, ma meg nagy örömmel használod. Régen nem volt, de ma már van, ezért használod. Ez érthető!

Érdekes, hogy mindenki a kiváló vezetékes vízminőségről szónokol és még a vízügyi kerekasztaloknál is palackos vizet raknak az asztalra. Persze, ez csak a legkisebb gond ezekkel a „szakértői” fórumokkal.

 

 

Neked nem kell víztisztító berendezést venned!

Tényleg nem kell. Semmit sem kell megvásárolnod ahhoz, hogy boldog legyél, mégis folyamatosan vásárolsz sok alapvető és sok praktikusnak gondolt és még több haszontalan dolgot is. Nem véletlenül kígyóznak a sorok és éjszakáznak épeszű emberek az ALMÁS bolt előtt, amikor kijön a legújabb okos telefon, aminek a „tudását” senki a világon nem használja ki. Nem véletlenül fizetnek ki érte 3-400.000.-Ft-ot. Ezt pedig nagyon gyakran minden évben, de általában kétévente eljátsszák és kifizetik, akár hitelre.

Természetesen nem az ALMÁS boltot bántom, hanem csak fel akarom hívni a figyelmet arra, hogy nem magyarázd már meg nekünk, hogy szerinted miért nem kell víztisztítót venned otthonra. Ez a TE DÖNTÉSED! Nem kötelező, mint ahogy a LED TV sem kötelező a szobába, de mégis ott van. Na, persze régen még szoba sem volt, akkor menjünk vissza a barlangba :)

 

Te döntöd el, hogy szeretnéd-e megváltoztatni az életedet és a háztartásod működését (és bevett szokásait).
Te döntöd el, hogy otthonodat szeretnéd-e macera mentessé tenni és valóban sok pénzt megtakarítani évente.

 

A helyett, hogy azon gondolkozol, hogy a mennyivel nem tud többet a frissen vásárolt mobiltelefonod a két évvel ezelőttihez képest, inkább azon agyalj, hogy mennyire egyszerűbb lesz a családod élete egy víztisztító berendezés használatával.

 

 

Érdekes, de mégis igaz.

Nagyon meglepő, de sajnos az az igazság, hogy jelen pillanatban elfogadottabb a csapok és berendezések védelme (vizes szempontból), mint az emberek saját egészsége. Az épületgépészeti kereskedések már régóta forgalmazzák a vízlágyító berendezéseiket. Ezeknek az elfogadottsága már hétköznapi szintre emelkedett. Nem vitatkoznak vele (miért kell vízlágyítás?) és nem vesézgeti, hogy mennyire felesleges dolog. PEDIG AZ! VAGY NEM…

A zuhanyzás élvezetesebb lesz, hiszen a lágy víz selymesebb, mint a kemény víz. Csak arra nem gondol az önkéntes épületgépész, hogy ott áll a zuhanyzóba/ül a kádban tág pólussal és nyomja magába a klór gázt, irritáltatja a bőrét és minden egyéb finomság, amit a vezetékes vízben lévő klór okoz a tisztálkodás folyamán. Ennek a káros anyagnak a megszűrése pedig a legegyszerűbb, például egy klórmentesítő zuhanyszűrővel, aminek a vételára meg sem közelíti egy vízlágyító berendezés vételárát. A fenntartási költségekről és beszerelési maceráról (na meg a helyigényről) nem is beszélve.

Fontosabb lenne a csapok és berendezések védelme, mint a saját szervezetedé külsőleg és belsőleg?

 

Kinek való az otthoni ivóvíztisztás?

Sok helyen elmondtam már, hogy szerintem miért a jövő háztartási berendezése a víztisztító. A háztartási víztisztítás (ami tulajdonképpen utótisztítás, hiszen nem nyersvízzel dolgozunk) azoknak való, akik, bizalmatlanok és nem elégednek meg a vezetékes vízszolgáltatók által szolgáltatott biztonsággal. Ők ugyanis sokszor elavult, vagy hibásan megválasztott technológiát használnak, amelyek nem minden esetben tudják lekezelni a problémás vízszennyeződést. Ugyan alkalmaznak bizonyos határértékeket, ami magyarra (illetve vízminőségre) lefordítva, annyit jelent, hogy milyen mértékig lehet szennyezett az a vezetékes csapvíz, amit iszol, és a gyerekednek adsz.
Ezek után belátható, hogy miért nem nagyon tud érdekelni személy szerint a vízminőség szemben támasztott határérték.

Annak való az otthoni víztisztító berendezés, aki nem elégszik meg a szolgáltatott víz minőségével. Akik inkább már hosszú évek óta, vagy ezért, vagy az érért, palackos vizet vásárolnak.

 

 

Amiért ez a cikk valójában készült.

Rosszul hiszed, ha úgy gondolod, hogy a vízszolgáltatókat akartam ezzel szapulni. Tisztában vagyok vele, hogy mekkora munka és mekkora vívmány az, hogy otthon egy csapot kinyitva, folyik a víz. Rengeteg országban a mai napig ezt nem is tudnák értelmezni, illetve annyira veszélyes az ivóvíz, hogy napi szinten emberek halnak meg. Eléggé nyomasztó ez így, de a saját és családunk egészsége mindig, mindennél előre valóbb. Egy olyan anyag/élelmiszer esetében pedig alaposan megfontolandó, amiből napi szinten 3 liternyit kell magunkba töltenünk.

Ezek után mindenki gondolja meg, hogy kell-e neki plusz biztonság, vagy nem. Mint mindent, ezt is egyéni döntésként kell meghozni neked, vagy a családnak.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog