Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A PFAS szennyeződések kitartó hatása: Mit kell tudni róluk?

A PFAS szennyeződések kitartó hatása: Mit kell tudni róluk? A PFAS szennyeződések kitartó hatása: Mit kell tudni róluk? A PFAS szennyeződéseknek számos káros hatása van az egészségre, melyek hosszú távon is jelentkezhetnek. Ezeket a vegyületeket nehezen lebomló és tartós anyagok alkotják, melyek könnyen terjedhetnek el a környezetben. Fontos felismerni jelenlétüket, és csökkenteni káros hatásaikat az emberi szervezetre és a természetre egyaránt. Megelőzésük érdekében fontos odafigyelni a megfelelő hulladékkezelésre és víztisztításra. A cikk részletesen bemutatja, hogyan lehet felismerni, kezelni és megelőzni ezeket a veszélyes szennyeződéseket.

Mi az a PFAS szennyeződés?

A PFAS (perfluorozott alkil szulfonátok) egy csoportja olyan kémiai vegyületeknek, amelyek tartósak, nem bomlanak le és ellenállnak a hőnek, olajnak és víznek. Ezeket a vegyületeket széles körben használják ipari és fogyasztói termékek gyártásában, például teflon bevonatú serpenyőkben, vízlepergető ruházatban, élelmiszer csomagolásban és tűzoltó habokban.

A PFAS anyagok nagyon ellenállóak és stabilak, ezért hosszú időn át megmaradhatnak a környezetben. Ez azt jelenti, hogy akár évtizedekig is jelen lehetnek a talajban, a vízben és az élőlényekben.

PFAS típusai:

 • Perfluoralkil-savak (PFAA): például perfluorooctanoic acid (PFOA), perfluorooktansav (PFOS)
 • Perfluoroalkil-észterek (PFE): például perfluorononanoic acid (PFNA), perfluoroheptanoic acid (PFHpA)
 • Teljesen fluorozott polimer anyagok: például politetrafluor-etilén (PTFE), amelyet a teflon bevonatban használnak
 • Fluorozott polimer anyagok: például fluorozott szilikongumik, fluorozott műanyagok

A PFAS veszélyessége:

A PFAS anyagok emberi egészségre gyakorolt hatásai még mindig intenzív kutatás tárgyát képezik. Azonban néhány tanulmány arra utal, hogy a PFAS-ok kapcsolatba hozhatók különböző egészségügyi problémákkal, beleértve az immunrendszer károsodását, a hormonális egyensúly felborulását és a rákkeltő hatást.

Ezenkívül az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynöksége (EPA) csökkentette a PFOA és a PFOS irányadó határértékét az ivóvízben 70 ng/L-re, mivel ezek az anyagok akár rákkeltő hatásúak is lehetnek az emberi szervezetben. Emellett a PFAS-ok felhalmozódhatnak az élőlényekben, beleértve az emberi testet is.

Potenciális expozíciós források:

 • Élelmiszerek: A PFAS-ok átvihetők az élelmiszerekre, például a szennyezett talajon vagy vízen keresztül. Különösen halakban és tenger gyümölcseiben található magasabb koncentrációban.
 • Levegő: A PFAS-ok párologhatnak bizonyos ipari folyamatok során, mint például a vegyiparban vagy a tűzoltó habok használatakor, és bejuthatnak a levegőbe.
 • Víz: A PFAS-ok jelen lehetnek az ivóvízben, különösen olyan területeken, ahol korábban használták őket tűzoltó habokban vagy más ipari tevékenységekben.
 • Termékek: A PFAS anyagokat tartalmazó termékekkel való közvetlen érintkezés is expozíciót okozhat. Például ruházatban és bútorokban található vízlepergető bevonatok.

Industriális források

A PFAS szennyeződések egyik fő forrása az ipar. Az ipari tevékenységek során számos különböző vegyi anyagot használnak, amelyek között megtalálhatók a PFAS-ok is. Például, a textiliparban a vízlepergető bevonatokhoz gyakran alkalmazzák a perfluorooctanoic acid (PFOA) és a perfluorooctanesulfonic acid (PFOS) nevű PFAS-okat. Emellett, az elektronikai iparban is használnak PFAS-okat, például az elektronikai berendezéseknél alkalmazott tűzgátló anyagokban.

PFOA

A PFOA, vagyis a perfluorooctanoic acid, egyike a legismertebb és leggyakrabban előforduló PFAS vegyületeknek. Ezt az anyagot korábban sokféle ipari folyamatban alkalmazták, például a teflonbevonatú serpenyők előállításakor vagy a szőnyeggyártás során. A PFOA rendkívül tartós és nehezen lebomló anyag, ezért hosszú ideig képes megmaradni a környezetben és felhalmozódni az élőlényekben.

PFOA források

 • Teflonbevonatú serpenyők és edények előállítása
 • Szőnyeggyártás
 • Textilipar (vízlepergető bevonatok)
 • Elektronikai ipar (tűzgátló anyagok)

Kommunális források

A PFAS szennyeződések másik jelentős forrása a kommunális tevékenységekhez kapcsolódik. Például, a háztartásokban használt tisztítószerek és kozmetikumok egyes összetevői tartalmazhatnak PFAS-okat. Emellett, a szennyvíztisztító telepeken sem mindig sikerül teljes mértékben eltávolítani ezeket az anyagokat a szennyvízből, így azok visszakerülhetnek a környezetbe.

Szájöblítő folyadékok

Nem mindenki tudja, de egyes szájöblítő folyadékok is tartalmazhatnak PFAS-okat. Ezeket az anyagokat gyakran alkalmazzák a fogorvosoknál vagy otthoni használatra is elérhetőek. A PFAS-ok jelenléte ezekben a termékekben lehetőséget teremt arra, hogy a szennyeződések bekerüljenek a környezetbe, amikor az emberek kiöblítik a szájukat és a mosdóba öblítik a folyadékot.

Potenciális kommunális források

 • Tisztítószerek
 • Kozmetikumok (pl. smink, arclemosó)
 • Szájöblítő folyadékok
 • Élelmiszerek csomagolása (a PFAS-ok használata az élelmiszerek csomagolásában is elterjedt)

Az emberi tevékenység

A PFAS anyagok az emberi tevékenység következtében jutnak be a környezetbe. Az ipari folyamatok, mint például a vegyipar és az elektronikai gyártás, jelentős mennyiségű PFAS anyagot használnak fel. Az ilyen ipari tevékenységek során keletkező hulladék és szennyeződés a levegőbe, a vízbe és a talajba kerülhet.

Hulladéklerakók

A PFAS anyagok nagy része hulladéklerakókban végzi, amelyek idővel szivároghatnak és szennyezhetik a közeli talajvízforrásokat vagy felszíni vizeket. A hulladéklerakókból kiszivárgó PFAS anyagok hosszú távú környezeti hatásokat okozhatnak, mivel ezek az anyagok lassan bomlanak le és nehezen távolíthatók el a környezetből.

PFAS tartalmú termékek használata

A PFAS anyagok további forrása lehet az olyan termékek használata, amelyek tartalmazhatnak ezeket az anyagokat. Például bizonyos élelmiszerek csomagolásához használt csomagolóanyagok, vízlepergető bevonatú ruházat és bútorok is tartalmazhatnak PFAS anyagokat. Amikor ezek a termékek elavulnak vagy megsérülnek, a PFAS anyagok felszabadulhatnak és bejuthatnak a környezetbe.

Az emberi tevékenység tehát kulcsfontosságú szerepet játszik a PFAS anyagok környezetbe jutásában. Az ipari folyamatok, hulladéklerakók és PFAS tartalmú termékek használata mind hozzájárulhat az anyagok terjedéséhez és felhalmozódásához a környezetben.

Milyen egészségügyi problémákat okozhatnak a PFAS szennyeződések?

A PFAS (per- és polifluorozott alkil anyagok) szennyeződéseknek számos negatív hatása lehet az emberi egészségre. Ezek a vegyületek lassan bomlanak le, így hosszú időn keresztül képesek felhalmozódni a testben. Ennek következtében számos egészségügyi problémát okozhatnak.

A PFAS-ok kapcsolatba kerülhetnek az endokrin rendszerrel, ami hormonális egyensúlyhiányt eredményezhet. Ez pedig különböző betegségekhez vezethet, például meddőséghez, pajzsmirigyproblémákhoz vagy növekedési zavarokhoz.

Ezenkívül a PFAS-ok gyulladásos választ válthatnak ki a szervezetben, ami krónikus betegségek kialakulásához vezethet. Például megnövelhetik a szív- és érrendszeri betegségek, mint például a magas vérnyomás vagy a stroke kockázatát.

Milyen módon juthatnak be ezek a szennyeződések az emberi szervezetbe?

A PFAS-ok számos forrásból kerülhetnek be az emberi szervezetbe. A leggyakoribb expozíciós útvonalak közé tartozik a szennyezett ivóvíz vagy élelmiszerek fogyasztása. A PFAS-ok ugyanis gyakran találhatók meg a talajban, a vízben és az élelmiszerek csomagolóanyagaiban.

Ezenkívül a PFAS-okat tartalmazó anyagokkal való közvetlen érintkezés is okozhat expozíciót. Például, ha egy személy olyan terméket használ, amelyet PFAS-okkal kezeltek, akkor ezek a vegyületek átterjedhetnek a bőrére és bejuthatnak a testbe.

A légzőszervi expozíció is problémát jelenthet, különösen azoknál az embereknél, akik munkahelyük miatt hosszabb ideig vannak kitéve PFAS-oknak, például tűzoltók vagy ipari munkások.

Szennyeződés forrásainak azonosítása

Vizsgálatok és adatgyűjtés

A PFAS szennyeződések csökkentése érdekében először is fontos azok forrásainak azonosítása. Ehhez alapos vizsgálatokra és adatgyűjtésre van szükség. Az ilyen vizsgálatok során a lehetséges forrásokat, például ipari üzemeket, vegyi tárolókat, repülőtereket és hulladéklerakókat kell megvizsgálni. Emellett fontos az érintett területeken található vízfolyások, talajvíz és ivóvízhálózat elemzése is.  Ezeknek a vizsgálatoknak a célja a pontos információk begyűjtése a szennyezőanyagforrásokról, valamint annak meghatározása, hogy milyen mértékben járulnak hozzá a PFAS szennyeződések kialakulásához. Ez lehetővé teszi hatékonyabb intézkedések kidolgozását a szennyeződések csökkentése érdekében.

Együttműködés kormányzati és ipari szereplők között

Az intézkedések hatékony végrehajtása érdekében fontos az együttműködés a kormányzati és ipari szereplők között. A kormányzatnak szabályozásokat kell bevezetnie, amelyek megszabják a PFAS szennyezőanyagok kibocsátási határértékeit, valamint előírják a szennyezőanyagok kezelését és eltávolítását. Emellett támogatást kell nyújtania az ipari vállalatoknak és más érintett feleknek, hogy megfeleljenek ezeknek a szabályozásoknak.  Az ipari vállalatoknak pedig felelősséget kell vállalniuk a saját tevékenységük által okozott PFAS szennyeződések csökkentése érdekében. Ez magában foglalhatja az új technológiák bevezetését, amelyek minimalizálják a szennyezőanyag-kibocsátást, valamint a hatékonyabb hulladékkezelést és -eltávolítást.  A kormányzati és ipari együttműködés lehetővé teszi az erőforrások hatékonyabb felhasználását és a PFAS szennyeződések csökkentését célzó intézkedések gyorsabb végrehajtását.

Szennyeződések kezelése és eltávolítása

Technológiai fejlesztések

A PFAS szennyeződések csökkentése érdekében fontos technológiai fejlesztéseket végrehajtani a szennyezett területeken. Ez magában foglalhatja a szennyezőanyagok kibocsátásának minimalizálását célzó új folyamatok és berendezések bevezetését, valamint az eltávolítási módszerek hatékonyabbá tételét.  Például olyan technológiák fejlesztése fontos, amelyek képesek hatékonyan megszabadulni a PFAS szennyezőanyagoktól a talajban vagy a vízben. Ezek közé tartozhatnak az adszorpciós eljárások, amelyek során speciális anyagokat használnak a szennyezőanyagok megkötésére és eltávolítására.

Hulladékkezelés és újrahasznosítás

A PFAS szennyeződések kezelése során fontos figyelmet fordítani a hulladékkezelésre és az újrahasznosításra is. A szennyezett talajt vagy vizet tartalmazó hulladékot megfelelően kell kezelni, hogy ne kerüljenek további környezeti területekre vagy vízforrásokra.  Az újrahasznosítás lehetőségeit is ki kell használni a PFAS szennyezőanyagok kezelésében. Például az adszorpciós anyagokat, amelyeket a szennyezőanyagok megkötésére használnak, újra lehet hasznosítani vagy újraaktiválni a hatékonyabb és fenntarthatóbb szennyeződéskezelés érdekében.  A hulladékkezelés és az újrahasznosítás fontos elemei a PFAS szennyeződések csökkentése érdekében tett intézkedéseknek, mivel segítenek minimalizálni a környezeti terhelést és hozzájárulnak egy fenntarthatóbb jövő kialakításához.

PFAS szennyeződések kimutatása

A PFAS (per- és polifluorozott alkil származékok) szennyeződéseket többféle módszerrel lehet kimutatni és mérni. Az alábbiakban bemutatom néhány főbb módszert:

Analitikai kémiai vizsgálatok

Az analitikai kémiai vizsgálatok során laboratóriumi módszerekkel lehet meghatározni a PFAS szennyeződések jelenlétét és koncentrációját a mintákban. Ilyen vizsgálatokra általában víz-, talaj- vagy levegőminták esetén van szükség, amelyekből az adott területen vagy forrásnál vett mintát vesznek.

Az analitikai kémiai vizsgálatok során használt módszerek közé tartoznak:

 • Magasfolyamatos folyadék-kromatográfia (HPLC)
 • Gáz-kromatográfia (GC)
 • Tömegspektrometria (MS)

Biológiai monitorozás

A biológiai monitorozás során élőlényekben, például emberi vérben vagy állati szövetekben mérik a PFAS szennyeződések koncentrációját. Ez a módszer lehetővé teszi a szennyezés hatásainak következtetését az élőlények egészségére és környezetre gyakorolt hatása alapján.

A biológiai monitorozás során használt indikátorok:

 • Emberi vérplazma
 • Állati máj vagy veseminta
 • Tengeri élőlények (pl. halak, rákok)

Helyszíni mérések

A helyszíni mérések során közvetlenül a környezeti területeken végzik el a PFAS szennyeződések mérését és kimutatását. Ilyen módszer lehet például az adott terület talajvizének mintavétele vagy levegőminőség vizsgálata.

A helyszíni mérések során alkalmazott módszerek:

 • Talajvíz mintavétel és elemzés
 • Levegőminták gyűjtése és elemzése
 • Felszíni vízminták vizsgálata

Ezek a módszerek együttesen segítik a kutatókat és szakembereket azonosítani, mérni és monitorozni a PFAS szennyeződéseket, és ezáltal hatékonyabban kezelni a környezeti kockázatokat.

Talaj és talajvíz

A PFAS szennyeződések leggyakrabban talaj- és talajvízmintákban fordulnak elő. Ez azért van, mert a PFAS anyagokat tartalmazó vegyi anyagok gyakran kerülnek be a környezetbe ipari tevékenységek, szennyvízkezelő üzemek vagy hulladéklerakók során. A szennyeződött talaj és talajvíz veszélyt jelenthet az emberi egészségre és a környezetre, ha nem kezelik megfelelően.

Potenciális források:

 • Repülőterek, ahol tűzoltóhabokat használnak
 • Gyártóüzemek, amelyek PFAS anyagokat alkalmaznak
 • Hulladéklerakók, ahol PFAS tartalmú termékek vannak elhelyezve
 • Szennyvíztisztító telepek, ahol nem megfelelően kezelik a PFAS tartalmú vegyi anyagokat

Ivóvízforrások

A PFAS szennyeződések komoly problémát jelenthetnek az ivóvízellátás területén is. Ha az ivóvizekben magas PFAS szinteket találnak, az emberi egészségre káros hatásokat okozhatnak, például hormonális rendellenességeket vagy rákkeltő hatást. Ezért fontos, hogy az ivóvízforrásokat rendszeresen ellenőrizzék a PFAS szennyeződés jelenlétére.

Lehetséges források:

 • Ipari kibocsátások
 • Szennyvíztisztító telepek
 • Hulladéklerakók közelében lévő vízkészletek
 • Tűzoltóhab használata tűzesetek során

Élelmiszerek és táplálkozás

A PFAS anyagok bejuthatnak az élelmiszerekbe és a táplálkozási láncba is. A növények és állatok felveszik ezeket a vegyi anyagokat a szennyezett talajból vagy vízből, majd az emberek elfogyasztják ezeket az élelmiszereket. Ezért fontos, hogy figyeljünk arra, milyen élelmiszereket fogyasztunk, és hogy ezek milyen forrásból származnak.

Potenciális források:

 • Szennyezett talajból vagy vízből származó növények és zöldségek
 • Halak és más tengeri élőlények, amelyek a szennyezett vizekben élnek
 • Élelmiszer-csomagolások, amelyek PFAS anyagokat tartalmaznak
 • Húsok és tejtermékek, amelyek állatokból származnak, akik PFAS-sel szennyezett takarmányt fogyasztottak

A PFAS anyagok hatása az ökoszisztémára

Talajszennyeződés

A PFAS anyagok, mint például a perfluorozott vegyületek (PFC-k), kémiailag stabilak és nehezen bomlanak le a környezetben. Ennek eredményeként hosszú ideig jelen lehetnek a talajban, ami komoly szennyeződést eredményezhet. A talajban felhalmozódva befolyásolhatják a növények növekedését és terméshozamát, valamint megváltoztathatják az ökoszisztéma egyensúlyát.

Vízi szennyeződés

A PFAS anyagok bekerülhetnek a vizekbe különböző forrásokból, például ipari kibocsátásokból vagy hulladéklerakókból. Miután bekerültek a vízi rendszerekbe, könnyen elterjedhetnek és felhalmozódhatnak az élőlényekben. Ezáltal megzavarhatják az ökoszisztéma működését és veszélyeztethetik a vízi élőlényeket.

A PFAS anyagok hatása a halakra

A halak kiemelkedően érzékenyek lehetnek a PFAS anyagokra. Az ilyen vegyületek felhalmozódhatnak a halak szöveteiben, és hosszú távon negatív hatással lehetnek az egészségükre. A PFAS-ok bejutása a halakba csökkentheti azok túlélési esélyeit, befolyásolhatja a szaporodásukat és növekedésüket, valamint károsíthatja az immunrendszerüket.

A PFAS anyagok hatása a vízi növényekre

A vízi növények is érintettek lehetnek a PFAS anyagok hatásaitól. Ezek a vegyületek megváltoztathatják a vízi növények fejlődését és reprodukcióját, ami negatív következményekkel járhat az ökoszisztémára nézve. A PFAS-ok jelenléte gátolhatja a növények fotoszintézisét, valamint csökkentheti azok biológiai sokféleségét és termelékenységét.  Ezek az előbb említett hatások csak néhány példa arra, hogy hogyan befolyásolják a PFAS anyagok az ökoszisztémát és a vízi élőlényeket. Fontos további kutatásokat végezni ezen vegyületek hatásainak jobb megértése érdekében, hogy megfelelő intézkedések hozhatók legyenek az ilyen szennyezőanyagok kezelésére és csökkentésére.

PFAS szennyeződések lebomlási ideje

A PFAS (perfluorált alkilos anyagok) szennyeződések rendkívül tartósak és nehezen bomlanak le a környezetben. A legtöbb PFAS vegyületnek több száz éves lebomlási ideje van, ami azt jelenti, hogy hosszú ideig jelen lehetnek a talajban, vízben és más környezeti elemekben.

Lebontási folyamat

A PFAS szennyeződések lebontása rendkívül lassú folyamat. Ezek az anyagok tartalmazzák a C-F kötéseket, amelyek nagyon erősek és ellenállóak a biológiai vagy kémiai bontásnak. Emiatt a természetes lebontásuk sokkal hosszabb időt vesz igénybe, mint más környezetszennyező anyagok esetén.

A kutatások szerint néhány PFAS vegyület csaknem örökké megmaradhat a környezetben. Ezért fontos megfelelő intézkedéseket tenni annak érdekében, hogy minimalizáljuk ezeknek az anyagoknak az expozícióját és csökkentsük a további szennyeződést.

Hatása az élőlényekre és az emberi egészségre

A hosszú élettartamú PFAS szennyeződések jelentős kockázatot jelenthetnek az élőlényekre és az emberi egészségre. Mivel ezek a vegyületek nehezen bomlanak le, felhalmozódhatnak a környezetben és a táplálékláncban is.

Az állatokra gyakorolt hatásuk lehet többek között a hormonrendszer zavara, a máj- és vesekárosodás, valamint a reproduktív problémák. Az emberekre gyakorolt hatásukról is egyre több kutatás ad részletes információkat. A PFAS-okkal való hosszabb ideig tartó expozíció összefüggést mutathat bizonyos ráktípusok, immunrendszeri problémák és hormonális rendellenességek kialakulásával.

 • A PFAS szennyeződések hosszan tartó jelenléte a talajban és vízben növelheti az expozíciót az emberek és az állatok számára.
 • A PFAS-ok felhalmozódhatnak az élő organizmusokban, ami komoly egészségügyi következményekkel járhat.
 • A hosszú távú expozíció bizonyos betegségek kockázatát növelheti, beleértve a rákot és az immunrendszeri problémákat.

Egyesült Államokban

Az Egyesült Államokban számos iparágban gyakran előfordulnak PFAS szennyeződések. Az alábbiakban néhány példa található:

Repülési ipar

A repülési iparban a PFAS anyagokat tartalmazó tűzoltó habok használata elterjedt. Ezeket a habokat repülőgép baleseteknél vagy repülőtéri tűzeseteknél alkalmazzák, hogy megfékezzék és eloltják a tüzet. Azonban ezek a habok gyakran szivárognak a talajba és az ivóvízhálózatba, szennyezve ezzel a környezetet és az ivóvizet.

Vegyipar

A vegyiparban is gyakran előfordulnak PFAS szennyeződések. A PFAS anyagokat tartalmazó vegyi anyagokat használnak például festékekben, ragasztókban, bevonatokban és tömítőanyagokban. Amikor ezek az anyagok lebomlanak vagy lemosódás következik be, a PFAS szennyeződés kialakulhat.

Textilipar

A textilipar is jelentős forrása lehet a PFAS szennyeződéseknek. A vízlepergető bevonatok, amelyeket ruházati termékeken használnak, gyakran tartalmaznak PFAS anyagokat. Amikor ezek a ruhák mosás közben vagy az idő múlásával lebomlanak, a PFAS szennyeződés a mosóvízzel és a környezetbe kerülhet.

Európában

Európában is több iparágban találhatók PFAS szennyeződések. Az alábbiakban néhány példa található:

Papíripar

A papírgyártás során használt vegyszerek között gyakran megtalálhatók a PFAS anyagok is. Ezek az anyagok segítik a papír vízállóságát és olajtaszító képességét, de mivel nem bomlanak le könnyen, ezért hosszú ideig megmaradhatnak a környezetben.

Élelmiszeripar

Az élelmiszeriparban is előfordulhatnak PFAS szennyeződések, például az élelmiszerek csomagolásánál használt bevonatokban vagy az élelmiszerfeldolgozási folyamatok során alkalmazott vegyi anyagokban. Ezek a szennyeződések bekerülhetnek az élelmiszerekbe és fogyasztásukkal az emberi szervezetbe.

Vegyipar

A vegyipar Európában is jelentős forrása lehet a PFAS szennyeződéseknek. Az ipari folyamatok során használt vegyi anyagok, például festékek, lakkok és ragasztók tartalmazhatnak PFAS anyagokat, amelyek a termelés vagy a hulladékkezelés során kikerülhetnek a környezetbe.

PFAS anyagok hatása az ivóvízre

A PFAS (per- és polifluorozott alkil származékok) anyagok olyan vegyületek, amelyek hosszú élettartammal rendelkeznek és ellenállnak a lebomlásnak. Ezek az anyagok könnyen elterjedhetnek a környezetben, beleértve az ivóvízbázisokat is. A PFAS-ok számos egészségügyi problémát okozhatnak, mivel toxikusak és bioakkumulálódhatnak az emberi szervezetben.

PFAS-ok egészségügyi hatásai

Az emberi expozíció PFAS-okkal összefüggésbe hozható különféle egészségügyi problémákkal. Ezek közé tartozik a májkárosodás, a vesekárosodás, az immunrendszer diszfunkciója és a hormonális egyensúlyhiány. Ezenkívül a PFAS-ok gyaníthatóan növelik a rák kialakulásának kockázatát is.

Hogyan kerülhetnek PFAS-ok az ivóvízbe?

A PFAS anyagok széles körben használtak ipari folyamatokban, tűzoltóhabokban és víztaszító bevonatokban. Ennek eredményeként a környezetbe jutnak és elterjednek a talajban és a vízben. A PFAS-ok könnyen bejuthatnak az ivóvízbázisokba, amelyekből az ivóvíz származik.

A PFAS-ok jelenléte az ivóvízben komoly egészségügyi kockázatot jelenthet, ezért fontos megtisztítani az ilyen anyagokat a vízből.

Jogszabályi korlátozások Magyarországon

A PFAS szennyeződés veszélyei

A perfluorált alkil szubsztanciák (PFAS) olyan vegyületek, amelyeket széles körben használnak ipari és fogyasztói termékekben, például égésgátlókban, vízlepergető bevonatokban és habzásgátlókban. Azonban a PFAS-ok rendkívül tartósak és nehezen bonthatóak le, így hosszú időn át képesek felhalmozódni a környezetben és az élőlényekben. Egyes PFAS-ok rákkeltő hatást mutattak állatkísérletekben, valamint negatív hatásuk lehet az emberi immunrendszerre és hormonális egyensúlyra is.

Magyar jogszabályok a PFAS szennyeződésekre vonatkozóan

Magyarországon jelenleg nincsenek specifikus jogszabályok vagy irányelvek a PFAS szennyeződésekre vonatkozóan. Azonban az Európai Unió által elfogadott REACH rendelet keretében bizonyos PFAS-ok korlátozása történik. A REACH rendelet célja a vegyi anyagok regisztrálása, értékelése, engedélyezése és korlátozása az egész Európai Unióban. Ennek keretében bizonyos PFAS-ok használata korlátozva van, például a perfluorooctanoic acid (PFOA) és a perfluorooctanesulfonic acid (PFOS).

A REACH rendelet hatása Magyarországra

A REACH rendelet Magyarországot is kötelezi a PFAS-ok korlátozására. Ez azt jelenti, hogy azok az ipari vállalatok, amelyek PFAS-okat használnak vagy termelnek, kötelesek betartani a rendeletben foglaltakat. Emellett Magyarországnak is fel kell készülnie arra, hogy megfeleljen az EU által meghatározott határértékeknek és szabványoknak a PFAS szennyeződések esetén.  Azonban fontos megjegyezni, hogy bár jelenleg nincsenek specifikus magyar jogszabályok a PFAS szennyeződésekre vonatkozóan, ez nem jelenti azt, hogy nincs figyelem ezen anyagok környezeti hatásaira. Az egészség- és környezetvédelmi hatóságok továbbra is monitorozzák és vizsgálják a PFAS szennyeződéseket Magyarországon annak érdekében, hogy megfelelő intézkedéseket lehessen hozni a kockázatok minimalizálása érdekében.

Az PFAS szennyeződések felmérése és az érintett területek azonosítása

Felmérési módszerek és kutatások

Az első lépés a PFAS szennyeződések problémájának kezelésében az, hogy felmérést kell végezni a szennyezett területeken. Ennek során különböző módszereket alkalmaznak, mint például talaj- és vízmintavételek, levegőminták elemzése, valamint biológiai minták vizsgálata. Ezen felmérések célja az érintett területek és források azonosítása.

Talaj- és vízmintavétel

A talaj- és vízmintavétel során szakemberek speciális technikákat alkalmaznak a PFAS szennyezőanyagok kimutatására. Az érintett területeken talajmintákat vesznek, majd laboratóriumi vizsgálatok segítségével meghatározzák a benne lévő PFAS koncentrációt. Ugyanezt teszik a vízminták esetében is, hogy meghatározzák a felszín alatti vizek vagy folyókban található PFAS-szennyezettséget.

Levegőminták elemzése

Az egyik módszer a PFAS szennyeződések kimutatására a levegőminták elemzése. Ezáltal meg lehet határozni, hogy milyen mértékben van jelen a PFAS a környezet levegőjében. A mintavétel során speciális eszközökkel rögzítik és összegyűjtik a légtérben található szennyezőanyagokat, majd laboratóriumi vizsgálatokkal meghatározzák a PFAS koncentrációt.

Biológiai minták vizsgálata

A biológiai minták vizsgálata is segíthet az érintett területeken lévő PFAS szennyeződések azonosításában. Például vérminták vagy állati szövetminták elemzésével lehet meghatározni, hogy mennyire vannak jelen ezek az anyagok az élőlényekben. Ezáltal felmérhető, hogy milyen mértékben lehetnek kitéve az emberek vagy az állatok a PFAS szennyezőanyagoknak.  Az ilyen típusú felmérések és kutatások segítségével pontosabb képet lehet kapni arról, hogy hol találhatók PFAS szennyezések Magyarországon, és ezeknek mi lehet az forrása.

A kezelés és eltávolítás módszerei

Talaj- és víztisztítási technológiák

Miután az érintett területeket és forrásokat azonosították, szükség van olyan módszerekre, amelyek segítségével a PFAS szennyezőanyagokat eltávolíthatják vagy csökkenthetik a környezetből. A talaj- és víztisztítási technológiák között szerepelhet a szennyezett talaj vagy víz kezelése aktív szén vagy más adszorbensek segítségével. Ezáltal a PFAS anyagok megszűrhetők vagy kötődhetnek az adszorbens felületéhez.

Bioremediáció

A bioremediáció egy másik lehetőség a PFAS szennyeződések kezelésére. Ez a módszer biológiai folyamatokat használ arra, hogy lebontsa vagy átalakítsa a környezetben található PFAS anyagokat. Például speciális mikroorganizmusok beültetésével vagy természetes élőlények aktivitásának kihasználásával történhet ez a folyamat.  Ezen módszerek alkalmazása lehetőséget nyújt arra, hogy hatékonyan kezeljék és csökkentsék a PFAS szennyeződéseket Magyarországon. Azonban fontos további kutatásokat és fejlesztéseket végezni ezen területen, hogy még hatékonyabb és fenntarthatóbb megoldásokat találjanak a probléma kezelésére.

Talajszennyezés

A PFAS szennyeződések hatása a mezőgazdaságra és az élelmiszerekre elsősorban a talajszennyezés révén jelentkezik. A PFAS anyagok rendkívül ellenállóak a bomlásra, így hosszú ideig megmaradnak a talajban. Ez azt eredményezi, hogy az érintett területeken termesztett növények és növényi alapú élelmiszerek magas koncentrációban tartalmazhatják ezeket a káros anyagokat.

- Kockázatok a növényekre

A PFAS szennyeződések negatív hatást gyakorolhatnak a növényekre is. A túlzottan magas PFAS koncentráció gátolhatja a növények tápanyagfelvételét és vízellátását, ami csökkenő terméshozamhoz vezethet. Emellett bizonyos növényfajták képesek felvenni és felhalmozni ezeket az anyagokat, ami további egészségügyi kockázatot jelenthet az emberek számára.

Vízszennyezés

A PFAS szennyeződések nemcsak a talajban, hanem a vízkészletekben is jelen lehetnek. Az ilyen szennyezések különösen problémásak lehetnek azokban a régiókban, ahol a mezőgazdaság jelentős mértékben támaszkodik az öntözésre. A PFAS anyagok bejutása a vízkészletekbe súlyosan veszélyeztetheti az ivóvízbázisokat és a halállományt.

- Kockázatok az állatokra

A PFAS szennyeződések hatása nemcsak az élelmiszerekre korlátozódik, hanem az állati eredetű termékekre is kiterjedhet. Az állatok, mint például szarvasmarha vagy baromfi, képesek felvenni és felhalmozni ezeket a vegyületeket a takarmányon vagy az ivóvízen keresztül. Ennek következtében az ilyen állatok húsában és tejtermékeiben magasabb koncentrációban jelenhetnek meg ezek a káros anyagok, amelyek emberi fogyasztás esetén egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

PFAS szennyeződések forrásainak azonosítása

Szennyvíztisztító telepek vizsgálata

Jelenleg Magyarországon több kutatás is folyik a PFAS szennyeződések forrásainak azonosítása érdekében. Egyik ilyen kutatási terület a szennyvíztisztító telepek vizsgálata, mivel ezek jelentős szerepet játszanak a vízminőség javításában és a környezetvédelemben. A kutatók azonosítják és elemzik a szennyvíztisztító telepekről érkező vízmintákban található PFAS koncentrációkat, valamint vizsgálják a telepek technológiai folyamatait annak érdekében, hogy megértsék, hogyan történik a PFAS szennyeződés keletkezése és terjedése.

A kutatás eredményei

 • Az eddig végzett kutatások kimutatták, hogy a szennyvíztisztító telepeken található berendezések nem mindig hatékonyan távolítják el a PFAS anyagokat.
 • Az eredmények alapján javaslatok fogalmazhatók meg arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne hatékonyabban kezelni a PFAS szennyezéseket a szennyvíztisztító telepeken.
 • A további kutatások célja az, hogy kidolgozzanak olyan technológiákat és eljárásokat, amelyek segítségével hatékonyabban lehet eltávolítani a PFAS anyagokat a szennyvízből.

PFAS szennyeződések hatása az ivóvízre

Egy másik fontos kutatási terület Magyarországon a PFAS szennyeződések hatása az ivóvíz minőségére. A kutatók vizsgálják az ivóvizekből vett mintákban található PFAS koncentrációkat, valamint elemzik ezeknek az anyagoknak a lehetséges egészségügyi hatásait.

Ivóvízellátó rendszerek elemzése

A kutatók részletesen tanulmányozzák az ivóvízellátó rendszerek működését és összetételét annak érdekében, hogy megértsék, hogyan terjedhetnek el a PFAS anyagok az ivóvizekben. Vizsgálják például a vízkutak környezetét, az alapvető vízminőséget befolyásoló tényezőket, valamint a vízkezelési folyamatok hatékonyságát.

A kutatás eredményei

 • Az eddigi kutatások kimutatták, hogy néhány ivóvízellátó rendszerben magas koncentrációban találhatóak PFAS anyagok.
 • Az eredmények alapján javaslatok fogalmazhatók meg az ivóvízellátó rendszerek fejlesztése és karbantartása terén annak érdekében, hogy minimalizálják a PFAS szennyeződések kockázatát.
 • A további kutatások célja az, hogy kidolgozzanak olyan módszereket és technológiákat, amelyek segítségével hatékonyabban lehet eltávolítani a PFAS anyagokat az ivóvizekből.

 

A PFAS szennyeződések hosszú távú hatása jelentős kockázatot jelent az emberi egészségre és a környezetre nézve. Fontos tudni, hogy ezek a vegyületek nem bomlanak le könnyen, és sokáig megmaradhatnak a talajban, vízben és élőlényekben. Az expozíció forrásai közé tartoznak az élelmiszerek, a levegő, a víz és bizonyos termékek. A PFAS-ok kapcsolatba hozhatók különböző egészségügyi problémákkal, ezért fontos odafigyelni a kitettségükre és csökkenteni az expozíciót.

Tartalomhoz tartozó címkék: PFAS