Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

A svédeknél sincs minden rendben!

A svédeknél sincs minden rendben!

Egy régebbi cikkemben boncolgattam, hogy a vezetékes vízszolgáltatók alapból milyen veszély helyzetekkel számolnak. Több mint valószínű, hogy a hálózat üzemeltetéssel lehetett egy kis gubanc, ami szinte országos méretű PÁNIKOT váltott ki. Most megnézzük azt, hogy miért nem lehet SENKI biztonságban, aki szűretlenül fogyaszt vizet egy vízhálózatból. És a mellékelt hírek szerint édes mindegy, hogy milyen „fejlettségű” országban teszi ezt.
Érdekes, hogy a vezetékes csapvizet eléggé nagy mennyiségben fogyasztjuk, és csak néha jutnak el a nagyközönség olyan hírek, ami ezzel az eléggé fontos anyaggal és annak minőségével foglalkoznak. Mi is csak ilyen és ehhez hasonló cikkekből tudunk meg sok mindent. A legnagyobb félelmünk az lehet, hogy nem mindig jutnak el hozzánk ezek az információk. Sajnos a szolgáltatók nem minden esetben fognak minket tájékoztatni a fennálló problémáról, mint ahogy azt már megszokhattuk…

 

 

 


 

FONTOS! Ez a bejegyzést nem pánikkeltésből írjuk, csupán felhívjuk a figyelmet azokra a VALÓS VESZÉLYEKRE, amit a vezetékes csapvíz hordoz magában. Már régóta tudható, hogy nem az előállított víz minőségével van a gond, hanem a vízvezetékkel, ami több kiló méteren keresztül szállítja az otthonokba a vizet vegyszerezve.

A Svéd esetben pedig nem a vízhálózat jelentette (állítólag) a legnagyobb problémát (mint hazánkban a vegyszer mellett), hanem valamilyen emberi mulasztásból eredendő, vagy technológiai hiba.

 

 

Ez történt Svédországban mostanában.

 

Történt ugyanis 2017.03.09. magasságában, Svédországban (pontosabban Lund-ban), hogy coliform baktériumot találtak az ivóvíz rendszerben. Na HOPPÁ, de ez nem annyira vicces, mint inkább szomorú, mi több elgondolkoztató. Ilyen bizony elő TUD FORDULNI.
 

Most a szkeptikusok biztosan azt gondolják, hogy már megint rám akarnak tukmálni valamit, amire semmi szükségem. Döntsd el te, hogy mikor mire van szükséged. A sorozatos hazai vezetékes ivóvízellátás bénázásai és egyéb nemzetközi hírek (mint példánkban is) elég erősen támasszák alá azt az igényt, hogy TISZTÍTSD meg a vezetékből származó ivóvizet, mielőtt elfogyasztod. NE BÍZZ abban, hogy számodra beláthatatlan helyekről milyen minőségben jut el hozzád egy elég hosszú valamilyen minőségű vízvezeték közvetítésével az, amit megiszol, vagy használod akármire is.

A nagy helyzet az, hogy még egy hét után sem tudják, mi hogy mi van. Ugyan nem olyan jó a svédem, de a Google fordító nagyban megkönnyítette a munkámat. Annyira nem tudják megmagyarázni a helyzetet, hogy még egy hét után is csak azt szajkózzák, hogy forralják a vizet. Valamint olyan fotókat látunk, hogy az összes bolt polcáról megvásárolták az ÖSSZES PALACKOS VIZET. 

A teljes cikket itt olvashatod >>

 

Milyen alternatívákat használtak a svédek?

 

Vizet inni kell tehát főhőseink is valami megoldást kerestek, ha már nem akartak visszamenni az időben és forralgatni a vizet. Amúgy is, ez a „forrald fel a vizet” jó tanács nem valami meggyőző, tehát feltétezhetően NEM EZ A MEGOLDÁS egy fertőzött vízre és a lakosság jelentős része nem fogja még forralás után sem nagy bizalommal fogyasztani a csapvizet.

Az első (és sokak száma a legkézenfekvőbb) megoldás a palackos ásványvizek nagy mennyiségű vásárlása. A boltok rekordot is döntöttek ásványvíz eladásból, mint a Szentkirályi ásványvíz forgalma egy víznagyhatalom országban.

A második megoldás egy fogorvosi rendelőhöz volt köthető. Ott ugyanis valamelyik fogorvosi berendezésbe épített víztisztító berendezést használt arra, hogy maguknak készítsenek palackozó üzemet. 

Tehát vannak olyanok még Svédországban is, akik nem akarják forralgatni a vizet, hanem inkább egy praktikus és költségkímélő megoldást használnak. Ugyan nem sok információ jött arról, hogy mennyi háztartás használ ivóvíztisztító berendezést. Bizonyára azért vannak ott is néhányan…

 

 

Mit üzen nekünk a Svéd helyzet?

 

Azt, hogy a vezetékes vízellátás sérülékeny. Lehet akármennyire is felháborodva valamelyik vízszolgáltató, ez tény, amit ők is elismertek már.
Sérülékeny, mert a szennyvíz megtisztításának helye a felhasználástól NAGYON MESSZE VAN. Ez alatt a hosszú út alatt van lehetősége (a ki tudja milyen minőségű) a vízhálózatban eléggé sok „problémának” kialakulnia. Mivel van lehetőség, ezért (mint esetünkben) ki is alakult.

A svéd helyzetet 1 hét után sem tudták megmagyarázni. Még mindig nincs pontos információnk arról, hogy hogyan kerülhetett ilyen baktérium szennyeződés a vezetékes csapvízbe. A vízszolgáltató csak türelmet kér, valamint azt tanácsolja, hogy fogyasztók forralják a vizet, ami nem valami nagy megoldás egy ilyen helyzetben. Ugye ismerős ez a helyzet, azzal spékelve, hogy nálunk még meg is magyaráznák, hogy miért jó ez a lakosságnak.

Gondolom nem vérlázító, ha az ilyen helyzetek felbukkanásával arra buzdítunk mindenkit, hogy használjon otthonában ivóvíztisztító berendezést igényeink és pénztárcájától függően. Nem mindenkinek ugyanaz a modell a megfelelő, amire a gyártók fel vannak készülve minden termék esetében, így a víztisztítóknál is ezt tapasztalhatjuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog csapvíz