Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Amit az ozmózis víztisztító berendezésekről tudnod kell!

Amit az ozmózis víztisztító berendezésekről tudnod kell!

Ezt a tartalmat azért hozom létre, mert az ozmózis víztisztító beszerelések során sokszor találkozom azzal az értetlenkedéssel, ami az ozmózis, vagy hivatalosan a fordított ozmózis elvén működő ivóvíztisztító berendezéseket övezi. Mégpedig ez a gyakori rácsodálkozás már egy értékesítés lezárása után, konkrétan a beszereléskor alakul ki. Ezt a tartalom ugyan evidenciákat tartalmaz, de én kötelezővé tenném minden ozmózis víztisztító berendezés után érdeklődő számára.

Persze az érdeklődőket is megértem, hiszen ki akar hónapokat azzal tölteni, hogy informálódjon, de nem is akar rosszúl dönteni, ha már víztisztító vásárlásra adja a fejét. Képzeld el, aki másfél évig húzta az idő, mielőtt rám esett a választása. Na ez már a másik véglet...

 

Természetesen nem kell víztisztító szakembernek lenned, de most kicsit beülök veled az iskolapadba és átvesszük azokat a pontokat, amik így is, úgy is, de meg lesznek az ozmózis víztisztítóknál. Változtatni se Te se én ezen nem tudunk, most viszont elmondom neked ezeket, hogy ne pislogj rám egy beszerelés közben, hogy ezt nem mondta senki.

FONTOS! Én nem egy lelkes amatőr vagyok, hanem 2007 óta ezzel foglalkozom. Ezt csak azért mondom, hogy rajtam számon tudod kérni a megosztott információk hitelességét, míg egy nevenincs blogon, videón, vagy a szomszédon nem. Ha nem szakszerű és valós információt adnék át, akkor a Fogyasztóvédelem, és a GVH is kellemetlen kérdéseket tehetne fel. De mivel mindíg a tudásomnak megfelelő információkat próbálom átadni, ettől nem kell félnem és eseténként nyugodtan aludhatok. És imádok sokat és nyugodtan aludni!

Már elöljáróban el kell mondanom, hogy én nagyon szeretem ezeket a berendezéseket, illetve ezt a víztisztítási minőséget. Az ozmózisos technológia egy félig áteresztő membránon alapul, aminek 0,0001 mikronos résmérete van. Tehát ez a nagyon apró rés biztosítja a szinte tökéletes vízszűrést. Ez a víztisztítási eljárás a mai napig a legjobb minőségű vízszűrést képes biztosítani, de mivel egy összetetteb rendszer az egyszerűbb szűrőegységekhez képest, ezért fontos tudnod pár dologról ezekről a víztisztítókról. Ha a lenti információk csak egy pontjával nem tudsz egyűt élni és számodra problémát jelent, akkor barátilag azt tanácsolom, hogy ne vásárolj ozmózisos berendezést. Nem akarom, hogy csalódj, vagy hogy rossz szájízed legyen a vásárlás után.

Ugyanis és nem szeretem, ha az ügyfeleim csalódottak...

Az ozmózis víztisztító selejt vizet képez

Erre azért van szükség, mert a 0,0001 mikronos résméret annyira apró, hogy szükséges kiöblíteni belőle a szennyeződéseket és persze a vízkövet is. Ha ez nem lenne, akkor pár óra használat után nem működne tovább és az vízszűrő legdrágább egysége, az ozmózis membrán eldugulna és használhatatlan lenne.

Erre sokszor rácsodálkoznak egy-egy beszereléskor, de ez ennél a víztisztítási eljárásnál evidencia. A lefolyóba van befúrva egy speciális bilincs és ezzel biztosítjuk a vízmentes záródást. Tehát a lefolyóba öblít a berendezés, ami azért is jó, mert az ozmózis membrán nem tartja magában a megszűrt szennyeződéseket sem. Többek között ez biztosítja a membránok hosszú élettartamát is.

 

A selejtvíz mennyisége

Itt azért több változó van, ami befolyásolja a selejt/tisztavíz arányt. Mivel ezek a víztisztítók valóban összetett rendszerek, ezért minden-mindennel összefügg.

 • Tartályos ozmózis víztisztító berendezések esetében a selejtvíz arány nagyobb. Ez azért van, mert kisebb GPD számú ozmózis membránokat használunk. Nem is kell nagyobb, hiszen a víztartály, mint egy tároló víztartály puffer biztosítja a nettó térfogatának megfelelően a tisztított vizet.  Tehát tartályos modellek esetében 4/1 az alap, tehát 5 liter vízből 4 liter a lefolyóba megy és 1 liter tisztított víz jön létre. Ez persze csak egy optimális szám, ami üres víztartály estében igaz. Ahogy töltődik a víztartály tisztított vízzel, úgy egyre nagyobb ellentartással kell szembenéznie annak a pókháló vékonyságú vízsugárnak, ami a membránból csordogál bele. Fontos, amennyiben nincs meg a 4BAR vezetékes víznyomás a víztisztító berendezés bemeneti pontján, akkor nyomásrásegítő motorral szerelt berendezést kell választani.
 • Átfolyós rendszerű ozmózis víztisztító berendezések esetében a selejtvíz arány kisebb, hiszen itt nagyobb GPD számú ozmózis membránokat használunk. Általában 400GPD és a fölött vannak a háztartási ozmózis rendszerek. Itt 3/1-es arányszámtól indulunk, de a 2/1 a megszokott, azaz 3 literből 2 selejt és 1 liter a tisztított víz. Ahogy megyünk feljebb a GPD számban, lassan kezd csökkeni a selejt víz mennyisége is. Kb. a 600GPD-nél érkezünk meg az 1/1-hez és e fölött átfordul, azaz kevesebb lesz a selejtvíz mint a tisztított víz mennyisége.

Hogy miért nem használunk mindig mondjuk 1000 GPD membrán kapacitást?  Egyszerű is lenne, de valóban megoldaná a selejtvíz parát. Ebben esetben brutálisan kellene növelnünk a nyomásrásegítő motor erejét, ami extra költséget jelent természetesen az emelet kapacitású membránok áráról nem is beszélve. Könnyen megkétszereződik az átfolyós berendezések amúgysem sem olcsó fenntartási költsége még a kategórián belül is. Tapasztalatom szerint háztartási viszonylatban a 800GPD-s összkapacítás a maximum, amit tanácsolok.  E fölött a nyomásrásegítő pumpa hangja is jelentősen megnövekszik, ami kishíján egy fűnyíró gép hangjára emlékeztet. Tehát a 800GPD feletti ozmózisos gépek szerintem nem háztarásokba valók.

Talán a 600GPD lehet az a határ, ameddig egy háztartás ár/érték arányban jól jöhet ki ebből a befeketésből.
Szakmailag, nem, hogy rossz lenne a selejt / öblítő víz megléte, hanem inkább a magasfokú vízbiztonság záloga. Valamint természetesen működés segítő folyamat. Ez biztosítja azt, hogy az ozmózis membránok (azaz a fő szűrök) folyamatosan a szűrési képességük legnagyobb fokát legyenek képesek biztosítani.

 

 

Az ozmózis víztisztító megszűr mindent!

Amikor azt kérdezed, hogy milyen szennyeződéseket távolítanak el az ozmózis víztisztítók, akkor én azt mondom, hogy mindent. Értsd jól, MINDENT! Ugye már tudjuk, hogy a 0,0001 mikronos résméret a legjobb minőségű vízszűrést tudja számunkra garantálni. Az ozmózisos vízszűrés nagyon régóta az ÁSZ a pakliban, és ez még sokáig így lesz.

Tehát 95-98% pontossággal (nem létezik 100% a vízszűrésben) eltávolít minden olyan anyagot, ami nem H2O. Mielőtt megkérdeznéd, igen, azt is. MINDENT!

Igen, még a hasznosnak gondolt ásványi anyagokat is (amik tulajdonképpen nem is annyira hasznosak, mert szervetlen formájukban a vízből nem igazán szívódnak fel a szervezetünkben).  Elvárjuk azt szerencsétlen ozmózis víztisztítótól, hogy megszűrje az arzént, nitrit-nitrátot és minden mást is, de a jóval nagyobb résméretű kalciumot és magnéziumot tartsa meg?

Ez nagy varázslat lenne!

Mivel pedig szerintem az egyik leggyakorlatiasabb dolog a víztisztítás, ezért ez az igény még elvárás sem lehet. Amennyiben a felhasználónak igénye van ásványi anyagra a megtisztított vízben, akkor ezt visszasózó ásványi egység használatával érheti el, amiből vízátfolyás sebesség függően mosódnak bele a tisztított vízbe az ásványi anyagok vízcsapoláskor.

Részemről értetlenül állok néha olyan szavak elött, mint a halott víz, ami nem nagyon tudom, hogy mit jelent. A H2O az miért lenne halott, vagy egyáltalán a víz, hogy tud meghalni. Persze érteni vélem, hogy mire gondolhatnak azok, akik például ezt is hangoztatják.

Víztartályos ozmózis víztisztító berendezések esetében pedig a pangó víz szót hangoztatóknak üzenem, hogy nézzenek szét a boltok polcain és elég nagy mennyiségben fognak átlátszó műanyag palackokat találni, amik ki tudja, hogy hol meddig és hogyan tárolódtak. Na az pangó víz! 

 

Az ozmózis víztisztító csapolási sebessége

A víztisztítási folyamat végbement és vagy egy tartályba kerül eltárolásra bizonyos mennyiségű tisztított víz (puffer víztartály), vagy valós időben jön létre a víztisztítás. Egyik esetben sem lesz olyan víz erősséged (ezt nevezzük csapolási sebességnek) mint mondjuk, ami a mosogató csapból jön.

Több esetben ráncolják a homlokukat, amikor meglátják a csapolási sebességet és megkérdezik, hogy ez ilyen lassú?

 • Ez a csapolási sebesség víztartályos berendezések esetében általában 1,2-1,4 liter/perc, ami természetesen a tartály ürülésével arányosan csökkenni fog
 • Átfolyós rendszerű modellek esetében, mivel éppen akkor szűrődik a víz, mint amikor csapoljuk, ez a sebesség lassabb lesz. Egy 400GPD modell esetében 0,6-0,8 liter/perc, míg egy 600GPD modell esetében 1-1,2 liter/perc is lehet. Itt nagy ingadozás lehet a bemeneti víz nyomásától függően, hiába van alapból ezeken a berendezéseken nyomás rásegítő motor.

Apropó nyomásrásegítő motor. Ezek a elektromos pumpák, amik működéséhez áram kell. Tehát, ha ilyen modell vásárláson gondolkozik valaki, akkor bizony gondoskodni kell az áramellátásról is. Valamint mikor ezek a nyomáspumpák dolgoznak, akkor búgnak. Ha nem figyelünk rájuk, akkor meg sem haljuk, pláne csukott konyhaszekrény esetében. Talán akkor lehetnek hangosak, amikor a belső vezetékezés egy műanyag dobozos kivitel esetében hozzáér a dobozhoz. Ilyenkor a vezetéke eligazításával megoldódik a probléma.

 

Az ozmózis víztisztító beszerelése

Mint minden víztisztító berendezés beszerelése, az ozmózis víztisztító beszerelése is egyszerű feladat lehet. Viszonylag jó minőségű gépkönyvek állnak rendelkezésre, amiről a nagykereskedők gondoskodnak. Tehát tényleg nem nagy ördöngösség a beszerelés, amennyiben van némi műszaki érzék és szerszámozottság otthon. Az viszont biztos, hogy a meglévő konyhapultot, vagy mosogatót meg kell fúrni és lefolyó csövet is. Ezek mellett pedig úgy hozzá kell férni a mosogató alatti vízbekötéshez, hogy ott megfelelően tudjuk létrehozni a vízbekötést.

FONTOS! Amennyiben elektromos alkatrész, illetve nyomás rásegítő motor is található a berendezésben, akkor áramellátásról is gondoskodni kell.

 

A víztisztító beszerelése a következő fő pontokból áll

 • Bemeneti vízbekötési pont létrehozása
  Ez a legrizikósabb pont az egész beszerelés során, mert itt a bemeneti viz beállásra kell egy "T" leágazást létrehoznunk. Nagyon fontos a megfelelő bekötő idom méret (a gyártók álltalában 3/8"-os idomot adnak), valamint a megfelelő elzáró golyóscsap megléte (ez is benne van a csomagban 1/4"-os méretben). Természetesen a megfelelő tömítő anyagok használata elengedhetetlen, hiszen itt még vezetékes víznyomással jön a víz.
  Nem véletlenül kezdem ezzel elsőként mindíg a beszerelést, mert a bekötési pont létrehozása után van idő ellenőrizni, hogy van-e kiszivárgás az újonnan létrehozott bekötési pont esetében.
 • Selejt víz elvezetési pont létrehozása
  A lefolyót cső (nem harmonika elvezetés) itt kerül megfúrásra. Ide egy speciális bilincs segítségével rögzítem az elvezető selejtvíz ágat.
 • Tisztavíz csapocska befúrása
  Mivel ez egy teljesen zárt vízkör lesz, ezért nem használhatjuk a meglévő mosogató csapot (kivéve, ha az egy speciális 3 utas csaptalap, ami szintén kettéválasztja a tisztított és a vezetékes vizet). Egy furatot hozunk létre, amibe beültetjük az a tisztavíz csapocskát, amint a tisztított ivóvizet fogjuk csapolni. A furat átmérője 12 mm és erre még pár milliméter rátartást is hozzá kell adni, hogy alulról megfelelően lehessen rögzíteni.

 

 

Az ozmózis víztisztító helyet foglal

Hát igen, a víztisztításban még mindig a méret a lényeg. Ugyan vannak próbálkozások horizontális és patronos elhelyezéssel, de nem fogod megúszni, mert ezek a berendezésesek nem gyufásskatulya méretűek. De persze nem is foglalnak olyan sok helyet, mint amire álltalában gondolnak.

Valamint gyakran szerelek be olyan helyre is ozmózis víztisztítókat, ahol a mosogató alatt közvetlenűl szinte semennyi hely nem áll rendelkezésre. Ebben az esetben a konyhaszekrény egyéb részeiben helyezem el a berendezést (és a víztartályt, ha van) és hosszan vezetékelem a bekötési pontokra. Tehát a felhasználó semmit sem tapasztal, mert elrejtettem a víztisztítót egy a megszokottól eltérő helyre és onnan hosszabb vezetékek segítségével biztosítottam a bekötéseket.

Életemben csak egyszer nem tudtam bekötni egy víztisztítót, amikor egy kihúzható fiókos IKEA-s szelektív kuka keresztezte az szakmai utamat. Ugyan a vázoltam az előbb bekötési lehetőséget, de nem volt szabad megfúrni a konyhaszekrényt. Nem is értettem, hogy akkor mit akartak ezen a helyen. Tehát valamilyen rugalmasságra szükséged lesz, hiszen egy beépített víztisztító szeretnél, azt pedig valahogy be kell építeni.

 

 

Az ozmózis víztisztító szűrőcsere és karbantartás

Elértünk a szerintem legfontosabb ponthoz, ez pedig a folyamatos üzemeltetés és fenntartás. Itt nem csak a vízszűrők periódusos cseréjéről van szó, habár valóban ezek képezik a gerincét az időszakos karbantartásnak. Tehát ennek a fontos folyamatnak bizonyos időszakonként meg kell ismétlődnie, mert csak ez után használható tovább és tovább biztonságosan az ivóvíztisztító berendezés. Gondolj csak bele, hogy az ebből a berendezésből kijövő vizet megiszod. Itt ugye nem akarsz a sötétben tapogatózni és a maximális biztonságot várod el Te is.

 

Mikor kell lecserélni a víztisztítóban a szűrőbetétet?

Ez a második leggyakoribb kérdés, közvetlenűl a melyik víztisztító berendezést válasszam után. Erre válaszolni viszont nem lehet pontos. A gyár ugyan megad egy elméleti maximum kapacitás értéket a szűrőbetéteknél ami legyen a példa kedvéért 6000 liter. Mindenki örül, hogy milyen jó és milyen sokáig elég lesz majd ez a szűrőbetét.

DE! Ez az érték, mint már tudjuk, elméleti és maximum értékre utal. Hasonlatos az autógyártók által megadott csak laboratóriumi körülmények között produkált fogyasztási adatokhoz. Ugye, hogy azok az értékek mennyire még köszönőviszonyba sincsenek a valósággal. Mert minden attól függ...

Ne kívánd, hogy felsoroljam az összes befolyásoló tényezőt, elég, ha az bevésődik, hogy a víztisztításban minden kapacitás érték a bemeneti víz minőségétől és a felhasznált víz mennyiségétől függ. Egész más feladat megszűrni 200 liter csőtörés utáni vizet, mint egy kevésbé szennyezettet.

Ugyan a vízmennyiséget még valahogy meg tudod saccolni, de például ozmózis rendszerek esetében ez a selejtvízzel együtt értendő. Annak a pontos mértéket meg ki nem számítod víztartályos ozmózis víztisztító esetében (mert nem tudod pontosan a pillanatnyi rendszerszintű selejt víz mennyiséget - mert az is több mindentől függ). Az pedig, hogy minden egyes szűrőegységet bizonyos mérési pontok alkalmazásával értékeljünk ki, az pedig nagyon meseszerű és gyakorlati kivitelezése rendkívül költséges és időigényes lenne.

Azok a visszajelző panelek, amelyek "ellenőrzik" a szűrőbetétek telítettséget csupán a rajtuk áthaladó vízmennyiségéből következtetnek valamire, ami a valóságtól nagyon messze áll, viszont félrevezetheti a felhasználót.

DE, valamint mondanunk kell a felhasználónak! Én pedig azt mondom, ami a régóta fennálló tapasztalatom enged következtetni. Ez pedig az, hogy minden évben legalább egyszer gondoskodni kell a szűrőbetétek cseréjéről és ozmózis membránok cseréjéről minden második csereperiódus alkalmával.

 

 

Az ozmózis víz íze

Nem véletlenül hagytam a végére ezt az íz kérdést. Ez is elvétve egy visszatérő, vélt, vagy valós probléma szokott lenni. Amit viszont fontos megértened, az az, hogy ez egy vízszűrő rendszer. Tehát alap esetben (ha nem használsz ásványi visszasózó, vagy egyéb kiegészítő egységet), akkor levesz, leszűr a vízből. Nem tesz hozzá. Elvesz belőle! Nincs semmi olyan egység benne, ami hozzátenne valamit is a vízhez, mert nem adalékanyagok segítségével tisztítja a vizet, hanem vízszűréssel. Persze az aktívszenes egységek bemosódásakor előfordul enyhe megszínezés és minimális ízélmény, ami a bemosódás után teljesen eltűnik.

DE! Néha találkozok olyannal, hogy a felhasználónak nem ízlik a megtisztított víz.  Fura, de arra lettem figyelmes, hogy ez általában a víztartályos berendezések esetében szokott elfordulni. Ilyenkor tehát gyanakszom, hogy a víztartály nem volt eléggé átmosva/átöblítve.  Valamint régebbi felhasználók esetében a nem megfelelő levegő nyomás miatt nem tudott kellőképen cserélődni a víz a tartályban. Ezt tényleg nem tudni pontosan, ezek csak a gyakorlati meglátásaim.

Ilyenkor a víztartály nyomás ellenőrzése (üres állapotban 0,4 BAR) és átmosatása megoldja a problémát. Végső esetben az szenes utószúrő egység cseréje oldja meg a problémát.

Azonban még következők miatt érezheted néha kellemetlennek az ozmózis víz ízért:

 • amit elötte ettél/ittál
 • nem megfelelő szájhiggénia
 • vírusos betegség

Erre otthon lettem figyelmes, amikor a lányaimnak nem ízli a tisztított víz íze, akkor tudom, hogy valami betegség lappang. És sajnos mindíg így is van. Hogy ennek milyen összefüggései vannak azt nem tudom levezetni, de ez egy tapasztalás részemről.

 

 

Összegzés az ozmózis víztisztító berendezésekkel kapcsolatban

Ezek az ivóvíztisztító berendezések lokálisan az ivó és főzővizet tisztítják meg. Eltávolítanak minden 0,0001 mikronnál nagyobb vízszennyeződést 95-98%-os arányban, ami a legjobb minőségű vízszűrési eljárás. Használatával jelentősen növelhető az ivóvízbiztonság.

Használatát minden olyan helyre ajánlom, ahol a legjobb minőségű vízszűrés az elvárt és a rendszer üzemeltetésével és beszereléssel kapcsolatosan kompromisszumokat meg tudják hozni.

Amennyiben a fentiek akárcsak egy pontjával sem tud azonosulni az érdeklődő, illetve az számára nem elfogadott, akkor nem szabad ezt a típusú vízszűrő rendszert vásárolniuk.

Tartalomhoz tartozó címkék: ozmózis víztisztító