Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Asztali víztisztító hibák és elháritásaik

Asztali víztisztító hibák és elháritásaik Ennél a víztisztító típusnál néhány hiba szokott csak előfordulni, hiszen egy egyszerű felépítésű berendezésről van szó. Ezek a hibák könnyen és egyszerűen orvosolhatóak, nem igényelnek szervizelést. Lássuk őket sorban.

Csöpög a víztisztító

Minden asztali víztisztító berendezést letesztelve adunk át, tehát olyan berendezés nem kerül vásárlóhoz, ami nem megfelelően tömít, vagy csöpög. Mivel célszerű első használat előtt szétszerelni a víztisztítót és langyos vízzel átmosni, valamint hideg vízzel kiöblíteni, ezért azt újból össze is kell szerelni.

Itt 2 problémával találkozhatunk:

  1. A gumi tömítés rosszul van visszahelyezve. Ennek megoldása egyszerű. A két hüvelykujjunk segítségével készítgessük a tömítőgumit, így az kissé tágul. Ez után helyezzük vissza, majd mutatóujjunk segítségével igazítsuk a helyére.
  2. Nem eléggé meghúzott szűrőház. Ez a gyakoribb, mert nem merik eléggé meghúzni a szűrőházat, mert attól félnek, hogy eltörik. Ezzel semmi gond sincs, de nem kell félni, nem fog eltörni a szűrőház. (Itt megnézheti a videót) A videón is látszik, hogy eléggé ránehézkedtem a berendezésre és még a szűrőházkulcs is meghajlott. Semmi baj, ezt így kell megoldani. Ha így sem lehet megoldani a problémát, akkor ki kell venni a  szűrőházból a betétet és üresen kell összecsavarozni és ellenőrizni a szivárgást. Ha így is szivárog, akkor vissza az első számú hibamegoldáshoz. Ha nem szivárog, akkor a tömítés rendben van, meghúzási hiba áll fenn. Erősebben kell megszorítani.

Ezzel a két eljárással meg kell oldódnia a problémának. Amennyiben ez nem sikerül, akkor hívja az ügyfélszolgálatot.

 

Fura ízű víz jön a víztisztítóból

A víztisztító berendezést használatbavétel előtt ajánlatos langyos, enyhe mosószeres vízzel átmosni, majd hideg vízzel alaposan kiöblíteni. Ezzel az eljárással 100%-ig biztonságossá tettük a berendezést. Ezt a folyamatot ahhoz tudom hasonlítani, mielőtt egy új evőeszközt használunk, előtte lemossuk, hiába most vásároltuk. Nincs ez máshogy a víztisztító berendezések tekintetében sem.

Amennyiben ezt mégsem történt meg, akkor a fertőtlenítési eljárás során esetlegesen visszamaradt anyag az első használatkor az aktívszén szűrőbetétünk fogságába esik. Itt a GAC szűrőbetétek kiváló minősége hátrány, hiszen ez nem mosódik ki bele, hanem magában tartja, nem ereszti. Ebben az esetben csak egy megoldás van, szűrőbetétet kell cserélni. Természetesen az új szűrőbetét behelyezése előtt végre kell hajtani a mosási és öblítési eljárást.

A másik, kissé megfoghatatlan problémaforrás az, hogy úgy érezzük, hogy fura ízű a víz. Ha nincs szaga a víznek, akkor gyanakodhatunk arra, hogy csak az íz érzettel van probléma. Amennyiben ez egy hét után is fenn áll, azonnal tájékoztassa az ügyfélszolgálatot. Ebben az esetben a berendezés bekerül hozzánk és mi is elvégezzük az íz és szagpróbát. Amennyiben ez nálunk nem szolgál megváltozott íz érzettel, úgy feltételezhető, hogy a vásárló által tisztítandó vízben van a hiba. Lehetséges mikrobiológiai szennyeződés, vagy egyéb, esetlegesen csőhálózatban keresendő nem megfelelő működés.

Ide tartozik még egy hibaforrás. Ez pedig a bemeneti víz minősége. Mint többször tárgyaltuk, ez határoz meg mindent a háztartási ivóvíztisztításban. Amennyiben a bemeneti víz minősége erősen feltételezhető, hogy rosszabb az átlagnál (pl.: pocsolyaszagú és/vagy erősen elszíneződött) akkor ambiciózus lenne egy asztali ivóvíztisztítótól várni a csodát. Ez olyan lenne, mint kis Polski-val indulni a F1-es mezőnyben. Indulni indulnánk, de semmire sem mennénk.
Ebben az esetben ajánlatos egy vízminőség bevizsgálással kezdeni és a vízszolgáltatót értesíteni, hiszen alap esetben az Ö feladatuk a tiszta, fogyasztásra alkalmas ivóvíz biztosítása.
Tehát ebből a túlzottan fertőzött és szennyezett vízből az asztali víztisztító nem tud kristálytiszta ivóvizet készíteni, hiszen nem is arra van.

 

Elszíneződés a víztisztító kifolyó csövénél.

Ez az ezüst+KDF tartalmú szűrőbetéteknél fordulhat csak elő. Ez annak a jele, hogy sok réz oldódik ki a vízből és a vízkövet az ezüst+KDF "megszínezi". Ez hasznos is lehet, hiszen láthatóvá válik, hogy nagy baj van a vízminőséggel, esetlegesen vízcsövek lecserélése javasolt. A hiba megoldása az, ha a kifolyó csövet lecsavarozzuk és beáztatjuk vízkőoldóba.

 

Felszerelési probléma asztali víztisztító berendezések esetében

Az asztali víztisztító berendezés egy csapra felszerethető víztisztító. Ennél fogva bármely univerzális mosogató csapra felhelyezhető. A felszerelés szó itt talán kissé túlmozgott, mert szerelésről szó sincs, mind inkább helyezésről. Egy csavar becsavarása nem nevezhető ugyanis szerelésnek.

A víztisztító útváltó csappal van szerelve, ami azt jeleni, hogy az útváltó csapon található "kallantyú" segítségével változtatható a víz útja. Egryik állásban a víztisztító felé megy a víz, így szűrt vizet kapunk a víztisztítóból kiálló csapon keresztül. Másik állásban az útváltó csapon átfolyik a víz (nem is megy a víztisztító felé a víz), tehát tudunk vele például mosogatni. Ezzel a lehetőséggel biztosítható, hogy ne keljen állandóan le és felszerelni a víztisztító berendezést.

csapra szerelhető víztisztítóAz útváltó csap felhelyezésénél szembesülhetünk egy problémával, miszerint is nem megy fel a konyhai csapunkra.  Ez a probléma igen jelentősnek látszik, de megoldása a legegyszerűbb. Az útváltó csap illeszkedik az általános konyhai mosogatócsapokra, akár külső, akár belső mentes.
Az útváltó csap végén találhat egy közdarab, ami belsőmenetes adapter. Tehát ha belsőmenetes a mosogatócsapunk, akkor nem kell levenni róla, hanem be kell csavarni a csapunk fejébe.
Ha külsőmentes a mosogatócsap vége, akkor ezt az adaptert ki kell csavarni az útváltó csapból és e nélkül kell az útváltó csapot rácsavarni a mosogató csapunkra.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog