Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Beszéljünk a pénzről!

 

A pénz egy eléggé tudatos és logikus dolog és mindannyiunk életében fontos szerepet tölt be. Ha van azért, ha nincs akkor meg azért. Szerintünk fontos az, hogy ha vásárolsz egy terméket (esetünkben ez a víztisztító), akkor az ne csak egészségesebb és biztonságosabb ivóvizet eredményezzen, hanem pénzmegtakarítást is.  

Ez a cikkünk részletesen bemutatja és elemzi a rendelkezésre álló alternatívákat és költségeiket. Azt biztosan állíthatjuk, hogy meg fogsz lepődni, hogy mennyire költséghatékony, ha otthonodban készíted el a tisztított ivóvizet. 


 

Mennyibe kerül valójában?

 

Hajlamosak vagyunk néha olyan dolgokat olcsónak vélni, ami tulajdonképpen értelmetlenül drága és fordítva. Most bemutatjuk a háztartási ivóvízellátás jelenleg ismert alternatíváit és gyakran vásárolt termékeit.
Értelemszerűen a vezetékes ivóvízellátás (csapvíz) a legkézenfekvőbb és legolcsóbb „megoldás”. Most azonban azokat az alternatívákat vizsgáljuk meg, amelyek a meglévő csapvízből készítenek jobb minőséget.

Azt már az elején garantálom, hogy meg fog döbbeni, hogy bizonyos alternatívák esetén mennyi pénzt dob ki az ablakon. Minden feleslegesen elköltött forint fájdalmas, de amikor valamit ÖTVENSZER drágábban vásárololunk meg, akkor az már több mint frusztráló. 

 

 

Otthoni vízellátás alternatívái.

 

Jelenleg ezek közül választhatsz, ha nem akarod meginni egy az egyben a vezetékes csapvizet. 

 

 • Palackos ásványvíz
  Talán azért is a legnagyobb mennyiségben vásárolt élelmiszer a palackos ásványvíz, mert a leginstantabb ivóvízellátás és elsőre még olcsónak is tűnhet. Ez az olcsóság viszont annyira drága és értelmetlen, hogy az már agyrém.
  Ennél az alternatívánál még számolni kell a PET palackok haza és a szemeteshez szállításával is, ami jelentős macera. Ezek mellett pedig jelentős környezeti nyomást gyakorolnak, ami szintén nem elhanyagolható szempont a környezetvédelem jegyében.
  1 literrel vetített becsült szűrőbetét költség: 50 Forint. (MIZSE)
   

 • Vízszűrő kancsó
  Ez az otthoni vízszűrési termék mára már elfogadtatást nyert. Ezt bizonyítja az is, hogy szinte minden boltban és multiban megtalálhatóak. Kezdetleges és lassú vízszűrési képesség jellemzi az egész felépítményt. Egy egyszerű (de tulajdonképpen mutatós) műanyag kancsóba „csepegtetődik” a gravitáció segítségével a megtisztítandó víz egy szűrőbetéten keresztül. Itt a gyártók különböző újításokkal rukkolnak ki időről időre, de az alap az aktívszenes szűrés. Ezért javarészt a klórtól történő megtisztítást várhatjuk csak el. Az általunk forgalmazott AQUAPHOR vízszűrő kancsók nagyobb kapacitású szűrőbetéttel rendelkeznek, mint a boltokban kaphatóak, ezért jobban megérik.
  1 literrel vetített becsült szűrőbetét költség: 8,5 Forint.

   

 • Asztali, csapra szerelhető víztisztító
  Ez a háztartási ivóvíztisztítás belépő szintje.Itt is javarészt az aktív szén dominál, de a kombinált betétekben külön mechanikus lebegőanyag szűrés is van. Nagyon egyszerű és hatékony megoldás. 
  Felhelyezése szinte gyerekjáték, viszont az általa tisztított ivóvíz minősége jelentős íz és szag javuláson keresztül megy át. Így már ennek a berendezésnek a használatával is jelentősen növelhető a vezetékes vízminősége. E mellett a nagyon kedvező vételár, a leggyorsabb víztisztító berendezés megtérülést garantálja. Ebben a kategóriában a legtöbbet eladott berendelésünket itt találod »
  1 literrel vetített becsült szűrőbetét költség: 1 Forint.

 • Egyéb, beépíthető víztisztító
  Általában több fázisban szűri a vizet, ami nagymértékben aktív szénre és mechanikus lebegőanyag szűrésre támaszkodik.
  1 literrel vetített becsült szűrőbetét költség: 1,7 Forint.
   

 • Ozmózis víztisztító
  Ez is egy beépíthető víztisztító, de jóval túlmutat az előző kategórián. A háztartási ivóvíztisztítás csúcsát képviseli. Ennél nincsen feljebb.
  1 literrel vetített becsült szűrőbetét költség: 2,4 Forint.

   

 

Ami igaz, az igaz, egyszer meg kell venni.

 

Valóban, a víz tisztítására szolgáló berendezéseket egyszer meg kell venni. Ha most nem beszélünk a víztisztító kancsókról, hanem szigorúan maradunk a víztisztító berendezéseknél, akkor ezekkel az árakkal kell szembesülni.
 

 • asztali víztisztítók 14990.-Ft –tól
 • egyéb, beépíthető víztisztítók 28500.-Ft –tól
 • ozmózis víztisztítók 68580.-Ft –tól


Egy fő a legolcsóbb ásványvízre egy évben 36500.-Ft-ot költ minimum. Ezt napi 2 literrel számoltuk, amiben természetesen nincs benne a főzővíz. Egy négyfős család esetében ez 146000.-Ft éves szinten + a macera, amit a PET palackok hazahurcolása és a kidobása jelent. 
Ebből látszódik, hogy bármelyik víztisztító berendezés megvásárlása nagyon hamar megtérül, ha csak a gazdasági előnyöket nézzük. Mivel ez a cikk most csak az árakkal és azoknak megtérülésével foglalkozik, ezért most nem szempont az egészségesség, biztonság, macera mentesség és környezetvédelem. Tehát az ÉSSZERŰSÉG.

 

 

Egy liter víz ára pontosan ennyi.

 

Az alábbi diagramon jól látható, hogy az egyszerűbb „megoldásnak” tűnő termékek esetében (palackos ásványvíz, vízszűrő kancsó) nagyságrendekkel nagyobb liter/forint árral kell számolni, ami garantáltan gazdaságtalan.

 

Így mulat egy magyar úr!

 

Ugyan az előző fejezetben részletesen tárgyaltuk, hogy melyik megoldás mennyibe kerül literenként, mégis egy ilyen grafikus ábrázolás mellett fedezhetjük fel, hogy HATALMAS eltérések vannak az alternatívák között.
Jól látszódik, hogy a legtöbbet vásárolt élelmiszer (palackos ásványvíz) a legdrágább, tulajdonképpen úri mulatság a maga 50.-Ft/literes árával. Ennél HÚSZSZOR kevesebbe kerül a csúcsmegoldás (ozmózis víztisztító), ami a háztartási ivóvíztisztításban elérhető. Ha nem kell a legösszetettebb rendszer és megelégednénk a belépő szinttel és egy asztali, csapra szerelhető víztisztító választanánk, akkor ÖTVENSZER OLCSÓBB lenne az/főzővíz ellátásunk, mint a palackos ásványvízhez viszonyítva.

Persze vannak eltérések a szolgáltatott vezetékes csapvíz minőségében. Mindenben termékkategória esetében vannak eltérő képességű termékek. A háztartási ivóvíztisztítás sem lehet ez alól kivétel. Az viszont nagyon jól látszik, hogy a legdrágábbnak vélt ozmózis víztisztító berendezések üzemeltetése is nagyságrenddel gazdaságosabb, mint a hazahurcolt PET palackos esetben.  

Tartalomhoz tartozó címkék: megtérülés