Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Csőtörés vagy hálózati karbantartás esetén elvégzendő teendők víztisztító berendezések esetében.

Csőtörés vagy hálózati karbantartás esetén elvégzendő teendők víztisztító berendezések esetében.

Előfordul néha, hogy a vezetékes vízszolgáltató karbantartást végez egy bizonyos csőszakaszon. Jobb esetben erről tájékoztatja az érintetteket, rosszabb esetben nem. Mivel ilyenkor olyan anyagok is jelen lehetnek a vezetékes vízben, amik rendes esetben nem és nem is megszokottak vezetékes víz minőséget illetőleg. Ezért óvintézkedéseket kell tennünk azért, hogy víztisztító berendezésünk ne károsodjon. Ez elektromos készülékekre lefordítva úgy nézne ki, hogy a szolgáltató előre bejelenti, hogy mikor lesz túlfeszültség a hálózaton (ami mellesleg minden hálózatba dugott berendezést tönkretesz). Persze, hogy mindenki rohannak az elektromos dugóhoz és már jóval előtte húzná ki a konnektorból a készülékeit.

Csőtöréskor is rengeteg olyan szennyeződés érheti el a víztisztítót, amire annak szűrőbetétei nincsenek felkészülve, hiszen nem saras és lebegőanyagokban bővelkedő (vagy más szennyeződésekben) szennyvíz megtisztítására vannak, hanem vezetékes ivóvízére.

A víztisztító is egy háztartási berendezés

Ezt jó ha belátjuk. Nem csodaszer amit a nem annyira nézett hétköznapi idősávokban hirdetnek, de nem is betelefonálós műsor, ahol minden problémánkra tudják a választ és csekély perdíj ellenében azonnal mondják a megoldást.

A víztisztító egy egyszerű háztartási gép, sőt mi több, konyhafelszerelés, vagy konyhai gép, vagy kisgép (ahogy tetszik). Feladata az, hogy megtisztítsa a vizet. Mivel a tisztább víz jobb mint a nem tiszta, ezért hasznos dolog. Gépi mivoltjából adódóan igényel egy bizonyos fokú karbantartást (szűrőbetétcsere), illetve körültekintő üzemeltetést. Ehhez tartozik, ha tudunk a vízvezetéken folytatott karbantartási munkálatokról, vagy hirtelen megváltozott bemeneti víz minőséggel találkozunk (a változás iránya általában negatív), akkor ne várjuk el a víztisztító berendezésünktől, hogy vígan fog üzemelni, mint az előtt!

 

Elzárni és nem használni a víztisztítót

Tömören ennyi a teendő a fenti események beköveztekor. Hozzá vehetnénk azt is, ha ez nem egy betervezett és kommunikált karbantartás, akkor tájékoztatni kell a vízműveket. A csőtörés estében is azonnal elzárni a víztisztító bemeneti vizét, hogy a szennyezett víznek, esélye se legyen a szűrőbetétekhez eljutnia. Így biztosak lehetünk benne, hogy a szűrőbetéteink nem szembesülnek irreális megterheléssel, ami a betétek károsodásához, vagy működésképtelenségéhez vezetnek. Ez nem feltételes mód, hanem biztosan bekövetkezik.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog