Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Drága a vízszűrő a víztisztító berendezésbe.

Drága a vízszűrő a víztisztító berendezésbe.

Ezt hallom néha, pláne akkor, ha valakinek ozmózis víztisztítója van és éppen a kétéves (nagyszerviz) előtt áll. Ilyenkor ugyanis a szűrőbetéteken kívül az ozmózis membránt is le kell cserélni, ami a víztisztító berendezés legdrágább szűrőegysége, hiszen tulajdonképpen ő végzi a víztisztítás dandárját, azaz az ozmózis vízszűrést. Megmutatom, hogy ez miért nincs úgy, ahogy néhányan tévesen gondolják.

A vízszűrő betétek márpedig nem drágák. A „drága” szó jelentse ugyanis erősen szubjektív és relatív is egyszerre. Természetesen szó sincs arról, hogy (mint esetünkben) a szűrőbetétekért nem kell fizetni és néhány petákért átadtuk őket. Csupán arról, hogy el kell gondolkodnunk azon, hogy mit kapunk a pénzünkért.
Számszerűsítve egy tartályos ozmózis víztisztító berendezés 2 éves „nagyszervize” (mármint a szűrőbetétek) 16000.-Ft. Ebben benne van a 3 előszűrő és az 1 utószűrő, valamint természetesen egy (esetünkben) 50GPD-s ozmózis membrán. Ha az ozmózis víztisztítón van, vagy vannak egyéb kiegészítő egységek (pl.: visszasózó, lúgosító, biokerámia egység), akkor azokat évente kell cserélni, azaz a kétéves cserénél is szükséges a lecserélésük. Ezek az „EXTÁK” növelik a szűrőbetét cserekor fizetendő árat, hiszen hozzáadódnak az alap szűrőkészlethez. Ennél a példánál most maradjunk az alap modellnél, tehát a 2 évente elvégzendő szűrőbetét csere anyagköltsége 16000.-Ft.

Az ozmózis víztisztító berendezések esetében megtévesztő éves periódusokban számolni, mert van olyan egység, amit évente és van olyan egység (ozmózis membrán), amit alap esetben 2 évente kell lecserélni. Ezért az éves számítás félrevezető, hiszen a következő évben már kell ozmózis membránt is cserélni, ami drágább lesz a sima, évenkénti cserétől.
Ezért mi SUMMA-ban számítjuk a szűrőbetétek anyagköltségét, illetve az ozmózis víztisztító berendezések fenntarthatósági és üzemeltetési költségeit.

A közkedvelt PurePro 105 tartályos ozmózis víztisztító berendezésünk esetében így néz ki a szűrőbetét szükséglet, valamit az üzemeltetési költség.

12 havonta szükséges szűrőbetét: SZETT4 (6500.-Ft)
24 havonta szükséges szótőbetét: SZETT4 (6500.-Ft) + GP50 ozmózis membrán (9500.-Ft)
Tehát 2 év tökéletesen szűrt ivó és főzővíz szűrőbetét költsége 22500.-Ft. Ez havonta csupán 940.-Ft, ami elhanyagolható az egyéb háztartási költségek mellet.

 

Mit kap havonta a pénzéért?

Ahhoz, hogy elég objektíven lássuk egyes víztisztító modellek fenntarthatóságát, havi bontásban kell vizsgálódnunk, hiszen az egyéb háztartási kiadások is havonta jelentkeznek (pl.: rezsidíjak).
Érdekes továbbá azt megjegyezni, hogy egy egyszerű előfizetés mellé már 2 éves hűségidőt iratnak alá (érdekes hasonlóság) aminek a SUMMA értéke közel negyed millió forint. Tehát ami havonta csak 10000.-Ft-os számlafizetési kötelezettség (ez a nem is sok kategória), az a hűségidő lejártáig negyedmilliós elköteleződés és JAJ, ha felmondja a hűséget!

Tehát havi 940.-Ft az nagystílűen 2 zsugor víz ára, ami 12 PET palackos „akármit” jelent (ez egy fő kb 1 hetes ivóvize, amiben nincs benne a főzővíz!).  Leszámítva a logisztikai költségeket és energiát, valamit az üres üvegek pakolászásból eredő macerát, nagyságrendi ésszerűség és megtérülés mutatkozik a víztisztítók használata mellet még akkor is, ha az a drágább és professzionálisabb vízszűrésű ozmózis víztisztítók esetében is.
Tartalomhoz tartozó címkék: megtérülés