Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Előszűrés fontossága ozmózis víztisztító berendezéseknél

Előszűrés fontossága ozmózis víztisztító berendezéseknél Az ozmózis víztisztító berendezések esetében az ozmózis membrán a fő szűrő egység. Ez azt jelenti, hogy a tényleges vízminőségért az ozmózis membrán felel, ami 0,0001 mikronos résmérettel szűri a megtisztítandó vizet. Ez viszont annyira finom szűrés, hogy a nagyobb szennyeződések (lebegő anyagok, és egyéb vegyi szennyeződések, klór) előszűrése feltétlenül fontos. Ez azért lényeges, mert előszűrés megléte nélkül az ozmózis víztisztító berendezés legdrágább egysége (ozmózis membrán) nagyon rövid életű lenne. Tehát a jó minőségű előszűrés megléte minden ozmózis víztisztító tulajdonos elemi érdeke.

Hogyan tudjuk garantálni az előszűrést?

Már tudjuk, hogy az ozmózis membrán “védelme” nagyon fontos, a durvább és néhány vegyi szennyeződéstől. Ennek gyakorlati megvalósítása a leggyakrabb esetekben úgy néz ki, hogy minimum egy mechanikus és egy aktívszenes szűrőbetétet sorosan kötnek az ozmózis membrán elé. MINIMUM! Ez azt jelenti, hogy legalább két egységnek illik az ozmózis membrán előtt lenni, de nem baj ha három van. A PurePro ozmózis víztisztító berendezéseiben például minden estben három (3!) előszűrő helyezkedik el. Ez azért is célszerű, mert ez a víztisztító márka javarészt aktívszénszűrőnek GAC (aktívszén granulált formában) aktívszenes egységeket használ és nem árt a biztonság kedvéért az esetlegesen kioldódó aktívszén port is megszűrni. Ebből pedig az következik, ha csak 2 előszűrőegységgel rendelkezik az ozmózis víztisztítónk, akkor az első legyen a GAC aktívszenes szűrőbetét és a második a mechanikus egység, ami az esetlegesen kimosódó aktívszén port biztonsággal megfogja. Amennyiben nem GAC (tehát granulált formában lévő aktívszén) aktívszenes szűrőbetét van a víztisztító berendezésben az ozmózis membrán előtt, hanem CTO aktívszén blokk, akkor ez a sorrend nem fontos, hiszen a CTO blokkból nem mosódhat ki aktívszán por, mert az tömbösített (blokk szerű) szűrőegység.

A PurePro ezért a következőképpen építi fel az előszűrését az ozmózis membrán előtt:

  1. 5 mikronos PP szűrőbetét
  2. GAC aktívszenes szűrőegység
  3. 1 mikronos PP szűrőegység

Jogosan merülhet fel a kérdés, miért nem CTO aktívszenes betéteket használnak ezeknél az ozmózis víztisztító berendezéseknél? Miért éri meg a plusz egy szűrőegység GAC betétek esetében? A válasz pedig a szűrési keresztmetszeten van. Érdekes, hogy egy előszűrő esetében is szembesülünk ezzel, de valóban ez a válasz.

CTO aktívszenes blokk esetében ugyanis vízszintesen szűrődik a víz (kívülről befelé). Ezt a blokk két végén található gumigyűrő szabályozza. Ezzel kényszerítve a vizet a blokk falán át szivárgásra/szűrődésre. Ez a szűrési keresztmetszet a szűrőbetét falvastagsága, azaz megközelítőleg 1 cm. Tehát 1 centiméternyi aktívszénen szűrődik át a víz.

GAC aktívszenes szűrőbetét esetében a szűrés a betét belsejében zajlik le. Azaz a CTO blokkból megismert gumigyűrű (de itt már csak egy darab van belőle) határolja a víz útját, de szűrőbetét aljába. Így a megszűrendő víz a szűrőbetét teljes hosszában érintkezik aktívszénnel, tehát 25 cm a szűrési keresztmetszet.

 

Amire még érzékeny az ozmózis membrán.

Jó ha tudjuk, hogy az ozmózis víztisztító berendezések legkényesebb (és egyben leghatékonyabb) egysége vas és mangán szennyeződésre is nagyon érzékeny. Ugyan az előszűrők valamilyen szinten képesek ezt a szennyeződést csökkenteni, de nagyobb mennyiségű szennyezettség esetében  (pl.: fúrt kút) az előszűrők már csak instabil védelmet képesek szavatolni az ozmózis membrán számára.

Amennyiben tudomásunk van arról, hogy a vezetékes vízhálózaton jelentős vas és mangán szennyeződés fordulhat elő, akkor minden bizonnyal érdemes az ozmózis víztisztító elé kötni egy szűrőházat, amiben egy vas és mangán mentesítő betétet helyezünk el. Talán elsőre egy kissé macerásnak látszik, de az ozmózis víztisztító berendezések esetében a legfontosabb feladatunk (természetesen magát az ozmózis szűrést leszámítva), hogy az ozmózis membránt védjük és ez által hosszabb élettartamot és biztonságos vízszűrést érjünk el.

A háztartási ivóvíztisztító berendezések közül a legjobb vízszűrést és ezáltal a legnagyobb biztonságot az ozmózis víztisztító berendezések garantálják. Ez az ozmózis membránjuknak köszönhető, ami szinte minden káros anyagot kiszűr a vezetékes ivóvízben esetlegesen fellelhető szennyeződések közül. Ha szeretnéd TE is a legnagyobb vízbiztonságot otthona, akkor nézd meg webáruházunk ozmózis víztisztító kínálatát.