Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü

Félreértések amiket jó ha tudsz a otthoni víztisztításról

Félreértések amiket jó ha tudsz a otthoni víztisztításról


Ha valaki víztisztító berendezésre gondol, akkor egyszerre több dolog is eszébe juthat, ami sokszor hamis információkon, vagy régi beidegződéseken alapul. Most ezeket a kifogásokat vesszük sorra, amik nagymértékben félreértéseken, vagy félrevezetéseken alapul.

- A víztisztító / vízszűrő drága
- Nagy helyen fér csak el.
- Sok ügynök házal vele, így biztos átverés.
- Eltávolítja a hasznos ásványi anyagokat.
- Beteg lehetek a használatától, mert vissza fertőződhet.
- Nem is kell tisztítani a vezetékes vizet, ezért biztos ez is egy átverés.

és sorolhatnánk még a neten keringő rész/áligazságokat, valamint műkedvelő amatőrök félreértésein alapuló butaságait. Sajnos minden esetben nem valódi információt közölnek, csupán egy valahol elejtett információnak a félreértelmezésére reflektálnak és egy silány véleményt fogalmaznak meg. Ezért a véleményért pedig semmi felelősséget nem vállalnak jogilag.

 

Viszont ha mint egy cég (mint most is) publikál a víztisztításról, akkor nem írhat le nem valós dolgokat, hiszen a fogyasztóvédelem és a GVH kellemetlen kérdéseket tudna feltenni. Tehát ezért is, mint minden cikkekért jogilag is vállaljuk a felelősséget. Nem véleményt fogalmazunk meg, hanem tényeket közlünk.

 

Mint minden terméket, vagy szolgáltatást, a víztisztítókat is övez valamiféle kétkedés és hüledezés, ami nagy részben a tájékozatlanságnak betudható. Ez persze már nem bocsánatos dolog ha szakmai szervezetek magasan kvalifikált tagjai keverik a szerves és szervetlen kémiát…

 

Sajnos még mindig tapasztalható minden tudományos alappal szembemenő privát vélemény, ami szerencsésebb esetben nem osztódik meg a neten hatalmas károkat okozva.

Olvasd el ezt a cikkünket és nem leszel tovább tájékozatlan a vîztisztító berendezésekkel kapcsolatban és lehet, hogy kedvet is kapsz ahhoz, hogy a háztartásodat felszereld egy ilyen hasznos berendezéssel.
 

A víztisztító / vízszűrő drága.

 

Ezt a tévhitet a legkönnyebb cáfolni, hiszen a matek gyorsan bebizonyítja ennek az ellenkezőjét. Ugyanis nemhogy drágább, de nagyságrendekkel olcsóbb egy megfelelően kiválasztott víztisztító berendezés üzemeltetése (itt olvashatsz bővebben a helyes választásról ha már víztisztítót szeretnél) , mint az egyéb elterjedt alternatíváinak.

 

Az természetesen igaz, hogy a nulladik pillanatban meg kell vásárolni a víztisztító berendezést, de a megtérülési ideje pár hónap (fejlettebb rendszerek esetén is egy éven belül van), nem beszélve a pénzben nem pontosan meghatározható egyéb előnyeiről. (itt olvashatsz bővebben a háztartási ivóvíztisztító berendezések előnyeiről).
A víztisztító árak megközelítőleg 30-250 e.-Ft nagyságban vannak, már amikkel érdemes foglalkozni.

Manapság rengeteg olyan újítás lát napvilágot, ami valamilyen komfort szint emelkedéssel, vagy környezetvédelemmel kecsegtet (pl.:napelem). Ezeknek a megtérülési ideje legalább 10 év és hatalmas befektetést igényel. A megtérülés pedig 10 év viszonylatában eléggé messze mutat, ugyanis nem tudhatjuk pontosan, hogy mi lesz 10 év múlva, míg fél, vagy egy év könnyen belátható intervallum.

 

A víztisztító berendezések esetében egy jobb minőségű, de még alap szint elérhető 2.-Ft/liter szűrőbetét költségtől. Középkategóriás beépíthető víztisztító esetében 3, míg a legfejlettebb rendszer esetében 4.-Ft/literre jön ki az elméleti költség, ami a cserebetéteket illeti.
Ha ehhez hozzávesszük a palackos ásványvizek legolcsóbb árait, ami 40-50.-Ft/liter (ezért általában csak előszűrt csapvizet kapsz műanyag palackban), vagy a vízszűrő kancsók átlag 15.-Ft/liter szűrőbetét költségét, akkor egyértelműen látható, hogy a víztisztító berendezések üzemeltetése közel sem drága. Tulajdonképpen sokkal olcsóbb mint a palackos ásványvizek folyamatos vásárlása, vagy a vízszűrő kancsók szűrőbetét cseréje.

 

A berendezések vételára pedig nagyon gyorsan megtérül. (itt nézheti meg a víztisztító kínálatunkat)
 

Nagy helyen fér csak el.

 

A víztisztító mérete attól függ, hogy mekkorát vásárolsz. A valóban nagy helyet elfoglaló víztisztítók akár egy 1-2 szobát is képesek kitölteni, de biztosan nem ilyet akarsz otthonra. Te a legritkább esetben sem fogsz ilyen berendezésekkel találkozni, hiszen háztartási viszonylatban gondolkozol nem ipariban, mint például egy gyógyszer készítő üzem.

 

Egy mosogató csapra könnyedén felszerelhető ivóvíztisztító kis berendezés nagyon kevés helyet foglal csak el. Beépíthető ultraszűrős modell is szinte bármelyik konyhai mosogató alá beszerelhető, míg egy fejlett ozmózisos víz tartályos rendszer ugyan már nagyobb helyet foglal el, de bármely átlagos konyhai bútorba beépíthető.

 

A beszereléshez a kereskedők szinte minden kiegészítőt mellékelnek, de ha nem te akarsz ezzel vacakolni, vagy egyszerűen nincsenek meg otthon a megfelelő szerszámaid (és csak ezért nem akarsz felszerelkezni), akkor érdemes igénybe venned víztisztító beszerelési szolgáltatásunkat, amit Budapesten és Pest megyében biztosítunk. Itt tudod megnézni a víztisztító beszerelés szolgáltatásunkat.

 

Abban biztos lehetsz, ha te is szeretnél otthonra egy ilyen hasznos berendezést, akkor azt a választékunkban található víztisztító berendezések segítségével megoldható, szinte mindegy, hogy milyen hellyel rendelkezel. Ha nem ez, akkor az, de biztos befér hozzád is.

 

A víztisztító berendezések adatlapján fel van tüntetve minden méret. Ha tehát biztosra akarsz menni, akit ezek hasznos információk lesznek számodra. 

Sok ügynök házal vele, így biztos átverés.

 

Jelenleg a piacon található ilyen és olyan cég is, akik személyesen keresik meg a leendő vásárlóikat valamilyen címlista alapján. Elterjedt még MLM cégeknél is a saját márkás ivóvíztisztítók forgalmazása. 

 

Minden cég legbelső ügye az árképzés, viszont azt ilyen forrásokból származó vásárlások esetén tudomásul kell venni, hogy bizony minden, a hálózatban résztvevő tagot a végfelhasználó fizet ki, ami nem kecsegtet nagy költséghatékonysággal. Egy személyes megbeszélésnél pedig néha elhangozhat olyan félrevezető információ, amit az üzletkötő négyszemközt közöl a vásárló jelölttel, ami az igazsághoz a legkevésbé áll közel. 

 

Ilyen lehet az, amikor olyan, nem bizonyított egészségügyi képességekkel ruházzák fel a portékájukat, ami nem igaz. Például, amikor azt állítják, hogy a víztisztító gyógyítja a rákot. Már most gyorsan szögezzük le, hogy a víztisztító nem gyógyítja a rákot, valamint a szűrt, tisztított víz sem. Amikor ez a tény megváltozik és kísérletekkel lesz igazolva, csak akkor lehet ilyet kommunikálni az érdeklődőknek. Addig erősen aggályos és büntetőjogi felelősségre vonást vonhat maga után.

 

Persze az üzletkötők inkább értékesítők, mint szakemberek. Gyakran használnak olyan eszközöket ami ugyan hatásos, de azt leszámítva csak butaság. Ilyen amikor ozmózis víztisztítót szeretnének eladni és végeznek egy úgynevezett kicsapatási bemutatást. Ebben az esetben a nem tisztított víz elszíneződik, míg a szűrt víz nem, vagy nem annyira. A tudományosság teljes igénye nélkül csak az történik, hogy láthatóvá teszik a vízben oldott anyagokat, ami valóban eléggé elrettentő színű tud lenni, de attól az még nem olyan.

 

Tanácsolom tehát, hogy hallgass meg egy ilyen bemutatót, mert tényleg jó és hasznos információkkal lehetsz gazdagabb, de kezeld ezeket a helyükön. A legjobban akkor jársz ha olyan cégtől vásárolsz, aki erre szakosodott. Van szerviz, megnövelt garancia és szakembergárda. 

Eltávolítja a hasznos ásványi anyagokat.

 

Már az elején gyorsan tisztáznunk kell valamit, az ivóvízben nincsenek hasznos ásványi anyagok. Ugyan az utóbbi években egyre inkább átment ez az információ a köztudatban, de sokszor találkozunk még ezzel a felvetéssel, ami nem igaz és csak egy bizonyos víztisztító kategória esetében lehetne érdekes. Ugyanis csak az ozmózis víztisztító berendezések rendelkeznek azzal a szűrési résmérettel (0,0001 mikron), ami drasztikus.

 

A bevezetőben utaltam rá, hogy sajnálatos, ha egy állami szervezet szakemberei butaságokat közölnek és keverik a szerves és szervetlen kémiát. Az ivóvíz esetében ez jellemzően az ásványi anyagok és az arzén szemszögében szokott felvetődni, ahol még neves szakemberek is keverik a szezont a fazonnal. Hogy ez miért van, azt nem tudom, de az biztos, hogy csak szerves ásványi anyag szívódik fel elfogadható hatásfokkal, míg a vízben lévő ásványi anyagok, amik szervetlen formában vannak jelen, nem, vagy nagyon rossz (5-15%) hatásfokkal hasznosulnak. Ezért pedig kár és egészségtelen terhelni a vesét feleslegesen!

 

Ásványi anyagok bevitelének nem az ivóvízből, hanem a megfelelő táplálkozásból kell megtörténnie. Amennyiben valakinek fokozott ásványi anyag bevitelre van szüksége (sportolók, nehéz fizikai munka), akkor olyan táplálékkiegészítőket kell vásárolni, ami fedezi ezt a fokozott igényt. Ezt egy magas ásványi anyag számú palackos vízzel nem lehet elérni, a csapnivalóan rossz hasznosulása miatt. Ha egy fura példát kellene mondanom erre, akkor olyan lehet, mint egy autó motorját üresben pörgetni. Nem sok értelme van, csak a üzemanyagot eszi és melegszik a motor, de nem fog megmozdulni.

 

Mivel ezt már tudod elvárható, hogy ne igyál feleslegesen 500-800 mg/liter vagy a feletti oldott ásványi anyag számú palackos vizet. Ha sportolsz, akkor eddig sem az ivóvíz adta az ásványi anyag szükségleted bázisát.  

Beteg lehetek tőle, mert visszafertőződhet

 

Néhány évvel ezelőtt a hvg végzett egy tesztet a háztartási ivóvíztisztítók körében, ahol azzal a következtetéssel zárnak, hogy veszélyes lehet, mert visszafertőződhet. Azt persze nem tudták pontosan megmondani, hogy mikor voltak cserélve a berendezésekbe szűrőbetétek, vagy hogy milyen körülmények között voltak üzemeltetve (pedig ezek elég fontos adatok lettek volna egy teszthez). DE, amit írtak az természetesen igaz.
Pont annyira valós a lehetséges visszafertőződés, amennyire egy elhanyagolt légkondicionáló halálos legionella baktériummal tudja fertőzni a használóit.

 

A víztisztító is csak egy egyszerű berendezés, ami folyamatos és rendszeres karbantartást igényel. Az esetek 95%-ban ez kimerül az minimum évenkénti szűrőbetét cserében. Természetesen a szűrőbetétek pénzbe kerülnek a víztisztítókhoz, így érdemes csak olyannak víztisztító vásárlásra adnia a fejét, aki tudomásul veszi, hogy minimum évente (elméleti érték) szűrőbetétek kell benne cserélni. 

 

Megesett eset: Tavaly egy ügyfelünk rendelt tőlünk ozmózis víztisztító berendezést budapesti beszereléssel. A megrendelés után 2-3 nappal teljesítettük a beüzemelést és örömmel kezdte használni a család a berendezést.
Pár nap után hívott minket az ügyfél, hogy valamilyen darabok úszkálnak a tisztított víz felszínén és így nem meri adni a gyerekeinek. Vettük a hibaüzenetet és másnap már ott is voltunk elhárítani a hibát, amivel még nem is találkoztunk. Szakaszolt vízminőség ellenőrzés után még mindig jelentkezett a probléma, miszerint valóban apró, szemmel még éppen látható valamik úszkáltak a szűrt vízben elvétve.

Néztük, forgattuk lámpa alatt, mellett, de nem értettük az egészet, mert ilyet nem láthatna egy ozmózisos víztisztító szűrése után. Az gyanús volt, hogy a pohár, amibe kitöltöttük a szűrt vizet mintha nem teljesen lett volna tiszta. Mosogattunk mi egyet külön poharat és abban meg nem volt semmiféle úszkáló valami.

Kiderült, hogy a mosogatógép nem olyan hatásfokkal tisztított a poharat mint ahogy kellett volna, így az abban visszamaradt üledékanyag oldódott csak ki, mikor a tisztított vizet beletöltötték. Egyszerű ugyan, de még egy történet arról, hogy egy víztisztító nem tud nem működni. 

 

Nem is kell tisztítani a vezetékes vizet, ezért biztos ez is egy átverés.

 

Valóban, egy ideális világban nem kellene víztisztító berendezést használnunk, mint ahogy biztonsági övet, légzsákot, vagy egyéb más biztonságtechnikai eszközt sem.
Abban biztosak vagyunk, hogy soha, de soha nem fogják elismerni a vezetékes víz szolgáltatók az otthoni utótisztítás fontosságát. Érthető, hiszen akkor a saját munkájuk ellen beszélnének és elismernék, hogy nem teljes mértékben tiszta és biztonságos az általuk szolgáltatott ivóvíz. Ez pedig kizárt!

 

Ide tartozik még az az elkeserítő adat, miszerint évről-évre növekszik a palackos ásványvíz fogyasztás mértéke. Bizonyára te is láttál már egy hétvégi bevásárlás alkalmával olyanokat, akik kartonszámra gyömöszölik az ásványvizes műanyag palackokat a bevásárlókocsiba. Halkan kell megjegyezni azt is, hogy a legnagyobb mennyiségben eladott élelmiszer napjainkban a palackos ásványvíz. Hogyan lehet ez?!

 

Itt találkozunk a víztisztítók hasznosságával kapcsolatos örök és ez idáig feloldatlan ellentéttel: “ Ha olyan jó a vezetékes csapvíz, hogy nem kell tisztítani, akkor miért vásárolnak évente minimum 100.000.-Ft értékben palackos ásványvizet a családok. OKÉ, a marketing sok mindenre képes, de ilyen buták lennének az emberek (elnézést, de ez adódik a fenti felvetésből), hogy olyanért adnak ki évente hat számjegyű összeget, ami otthon a csapból is folyik. Tehát 100X többet fizetnek egy átlátszó műanyagban lévő valamiért, ami már eleve van otthon?

 

Nem hiszem, hogy az emberek ilyen buták lennének, csupán valamilyen oknál fogva, nem elégedettek a vezetékes csapvíz minőségével.

Sok helyen a legalapvetőbb problémák okoznak csak gondot, amik sajnos a vezetékes víz szolgáltatással együtt járnak. A klórozás, illetve a csőhálózatból esetlegesen kioldódó mechanikai szennyeződések (rozsda, sár).

Ugyan ezekre is vannak határértékek, de ugye nem szívesen döntünk magunkba akármilyen mennyiségben fertőtlenítő szert és szabad szemmel jól látható szennyeződéseket.

 

A valósághoz hozzátartozik, hogy vízügyi szakemberek magánbeszélgetések alkalmával belátják az otthoni ivóvíz utótisztítás előnyeit. Mi több többüknek van is otthonában valamilyen vízkezelő, víztisztító berendezése.

 

 

Amire viszont mérget vehetsz víztisztítással kapcsolatban!

 

Összegezve a cikket jól láthatod, hogy minden kétely olyan információ morzsákon alapul, ami a víztisztítók napi üzemeltetésével kapcsolatban nem állja meg a helyét (és még szépen fejeztem ki magam). Azzal nincs semmi baj, ha valaki ezek után sem szeretne magának otthonra ilyen hasznos konyhai berendezést (bennem például a mosogatógép szükségessége vet fel több kérdést…), de nem mondhatja azt, hogy az otthoni ivóvíz tisztítás felesleges, drága vagy veszélyes lenne.
Persze pontosan tudom, hogy vannak olyanok, akiknek a világ képébe nem fér bele az, hogy valamit jobbá és egészségesebbé is lehet tenni, mindazonáltal, hogy olcsóbb és macera mentesebb megoldást nyújtunk. Ha te ezt a cikket idáig elolvastad, akkor gondolom, hogy nem ebbe a csoportba tartozol, mert nem elégszel meg azzal ami jelenleg van.

 

Tulajdonképpen azoknak való, akik jobbat akarnak a szolgáltatott csapvíznél. Ha te tökéletesen meg vagy elégedve vele, akkor szuper, te ne vegyél víztisztítót (de palackos vizet sem :)). Téged nem is fogunk győzködni arról, hogy olyanért fizess, amire semmi szükséged.
Amennyiben viszont jelenleg is palackos vizet vásárolsz és/vagy nem vagy megelégedve valamiért a csapvizeddel, akkor neked ideje elgondolkodni azon, hogy melyik víztisztító berendezést válaszd magadnak. Ebben ez a cikkünk nyújtunk számodra segítséget. 

Bizonyára vannak még egyéb tévhitek és rossz információk, amik a neten, vagy a szomszédban keringenek, ugyanis hazánk a 10M vízügyi szakember otthona. Részünkről soha nem fogunk vitatkozni minden szakmaiságot nélkülöző butaságokkal, csupán tényeket közlünk, amikért viszont teljes mértékben felelősséget vállalunk.
Az viszont több mint gondolatébresztő, hogy amit régebben egészségesebbnek és jobbnak hittünk, arról mára bebizonyosodott, hogy mennyire káros és veszélyes.
Ilyen például az azbeszt, vagy a ólom tartalmú vízvezeték, de eshetne szó a klórozás melléktermékeiről a rákkeltő trihalometánokról is. Az is egy erős tény, hogy napjainkban nem olyan mértékű a vízszennyezés, mint akkor, amikor a jelenleg használt vízszűrési technikákat el kezdték használni a vízszolgáltatók. Emlékezz csak a tiszai vízszennyezésre.  

“Neked kell eldönteni tehát, hogy ezekkel az információkkal mit kezdesz. Mert nem az a kérdés, hogy lesz-e víztisztítód, hanem az, hogy mikor.”

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog