Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Fordított ozmózis víztisztító

Víztisztító GURU
2014. 09. 27. 22:25:02

Na igen, ha víztisztító és háztartási ivóvíztisztítás, akkor az ozmózis víztisztító, vagy a fordított ozmózis szavakkal bizonyára találkozunk. Gyorsan tisztázzuk, hogy ozmózis víztisztító alatt fordított ozmózis víztisztítót értünk, de mint ahogy nem használjuk a köznyelvben a személygépjárműt és helyett kocsit, vagy autót mondunk, ezért esetünkben is az ozmózis víztisztítóhoz fogunk ragaszkodni.

Ezek a víztisztítók a legtöbb „kérdést” felvető berendezések. Ezt most nem negatívan értem, hanem valóban a megszokottnál több „változó” és paraméter figyelhető meg esetükben. Megszokott alatt egy egyszerű aktívszenes víztisztítót értek, esetleg egy mechanikai szűrővel kiegészítve. Tehát ezek a fránya ozmózis víztisztítók kissé bonyolultabbak, de vitathatatlanul a legjobb vízminőséget és egyedülálló vízbiztonságot garantálnak. Nem létezik nála hatékonyabb és megbízhatóbb ivóvíztisztító rendszer. Ez tény!

Ozmózis víztisztító berendezések esetében két fő csoportról beszélhetünk, illetve az egyik fő csoporton belül is két típust különböztethetünk meg.

 1. Tartályos ozmózis víztisztító.
  Ide soroljuk azokat az ozmózis víztisztító berendezéseket, amelyek működéséhez szükséget puffer tartály. Itt a tisztított víz egy 12 literes víztartályban tárolódik el. A 12 literes víztartálynál vannak kisebb mértek is, mint például nálunk kérhető 8, vagy 6 literes tartállyal is. Fontossága a víztartálynak azért van, mert a víztisztítóban elhelyezett ozmózis membrán (50, vagy 80 GPD) nem képes valós időben használható vízmennyiséget produkálni. Ez azt jelenti, hogy több percet is kell várni, amíg megtelik a vizespohár. Ez értelemszerűen nem megengedhető, ezért alkalmazzák a puffer tartályt.
  A tartályos ozmózis víztisztító berendezések esetében szinte a legfontosabba a rendelkezésre álló vezetékes víz nyomása. Amennyiben ez stabilan legalább 3 BAR (de jobb, ha minimum 3,5BAR), akkor sima ozmózis berendezéssel megelégedhetünk. Amennyiben a vezetékes víznyomásunk kisebb ennél, akkor mindenféleképpen nyomás rásegítős (nyomásfokozós) modellt kell választani. Ez általában „P” betűvel (azaz PUMP) van megjelölve az ozmózis víztisztítók nevében. Pl: PurePro 105P, vagy PurePro S500P.
  Tehát tartályos víztisztítóknál megkülönböztetünk úgymond sima (azaz nyomáspumpa nélküli) ás nyomás rásegítős modelleket. Megnevezésük értelemszerű, hiszen az egyiknél van pumpa, a másiknál nincsen, mert nem szükséges növelni a bemeneti nyomást.
 2. Tartály nélküli, átfolyós rendszerű ozmózis víztisztító.
  Ide soroljuk azokat a tisztán ozmózis rendszerrel működő (nem by-pass szelepet használó) víztisztítókat, amelyek valós időben képesek biztosítani a víztisztítás legalább 0,8 liter/perces átfolyással és maximum 20-35 közötti TDS értékkel. Ez a fajta ozmózis víztisztító a háztartási ivóvíztisztító berendezések csúcsát képviseli. Nem összekeverendő az átfolyós ozmózis víztisztítóként megnevezett, de by-pass szelepes visszakeverést használó „hibrid modellekkel, ahol közel sem kapunk ozmózis víztisztításra jellemző vízminőséget és ezáltal biztonságot!
  Nálunk a PurePro 800DF modell az egyetlen átfolyós rendszerű ozmózis víztisztító. Nincs is szükség több modellre eben a kategóriában, mert egy kompakt mérethez, nagyon erős nyomás rásegítő rendszer és 2darab 200GPD-s kapacitású membrán (párhuzamosan kötve) társul. Ezek segítségével képes biztosítania fentebb leírt műszaki elvárásokat és tökéletes vízbiztonságot.
  ÁTVERÉS VESZÉLY! Bizony, az átfolyós, tartály nélküli víztisztítóknál bizonyos ügyeskedő cégek (ezt most rosszértelemben írom) alkalmaznak egy úgynevezett by-pass szelepes megoldást. Ez azt csinálja, hogy az előszűrt vizet, a már ozmózis tisztított vízzel keveri. Ezzel biztosít nagyobb áthaladási sebességet a víznek. Könnyen beláthatjuk, hogy egy visszakevert „valami” nem lesz, mivel nem is lehet olyan minőségű, illetve tisztaságú, mint a teljesen szűrt víz. Ez olyan, mintha egy bemosakodott orvos kézzel végigenné az egész étlapot és utána menne műteni. Abszurd, de el sem hinné, hogy mennyire közel áll az igazsághoz. Tehát legyen arra felkészülve, hogyha by-pass szeleppel szerelt, ozmózis víztisztítónak mondott berendezést vásárol, akkor közel sem kapja azt a minőséget, mint amit egy ozmózis víztisztító berendezés képes biztosítani.

 

Most egy fontos közlemény következik!
Az ozmózis víztisztító berendezések selejtvizet képeznek. Ezt azt jelenti, hogy a szűrési folyamat közben a lefolyóba öblíti ki magából a szennyeződéseket az ozmózis membrán, illetve öblítést végez. A tökéletes vízszűrés ugyanis csak úgy biztosítható, ha a nem kívánatos anyagok nem maradnak benne a főszűrőbe (ozmózis membrán) hosszú ideig. Mivel az ozmózis membránt a 2-3 évente kell csak lecserélni, ezért nem is várhatjuk el tőle azt, hogy ennyi ideig magában tartsa a szennyeződéseket. Pláne úgy, hogy a felhalmozott szennyeződéseken keresztül vezesse mindig a vizet és ezáltal rontsa a víztisztaságot. Tehát selejt víz elvezetés szükséges. A selejt víz mértéke alap esetben 4:1, azaz 1 liter tiszta víz elkészítéséhez 4 liter selejt vizet képez a berendezés. Még mielőtt elkezdenénk számolgatni a veszteséget, nyugodtan leszögezhetjük, hogy még ekkora selejt víz kibocsájtással is nagyságrendekkel takarékosabb, mint a palackos vizek használata, a biztonságról és kényelemről már ne is beszéljünk. Halkan megjegyezhető, hogy a vízöblítéses mosdó használata kb. 10X több vizet pocsékol el. Na, igen, a komfortot meg kell fizetni… Nincs ez másként a víztisztítóknál sem. Természetesen a selejt víz mértéke sok mindentől függ. Víztartályos ozmózis víztisztító berendezések esetében ez az arány magasabb, tartály nélküli, átfolyós rendszerű ozmózis víztisztítók esetében kisebb ez a szám, hiszen kimarad a „változók” sorából a tartály.

Ozmózis membrán méret.
Általában a víztartályos ozmózis víztisztítókat 50GPD-s kapacitás ozmózis membránnal látják el. Több éves tapasztalatunk szerint sokkal jobb hatásfokot (kevesebb selejtvíz termelődés, gyorsabb tartály töltés) érhetünk el 80GPD-s membránokkal. Ezért 2014 szeptemberétől tartályos ozmózis víztisztítóinkat SUPER megnevezéssel, 80GPD-s ozmózis membránnal szereljük változatlan eladási ár mellett.
Tartály nélküli, átfolyós ozmózis rendszer esetében 2 darab 200GPD kapacitású ozmózis membrán van párhuzamosan kötve, így 400GPD összteljesítményt kapunk. A „GPD” a „gallon per day” rövidítésé. Literre való átszámításánál néggyel kell megszorozni (megközelítőleges adat). Tehát a 400GPD-s kapacitás 1600 liter/nap teljesítményt jelent. 80GPD-s membránok esetében ez 320 liter/nap teljesítményt jelent. Ezekben a liter számokban természetesen az elfolyó víz mennyisége is benne foglaltatik.

Ásványi anyagok a vízben.
Az ozmózis víztisztító berendezések mindent megszűrnek a vízből, ami nem víz. Ez a kitétel igaz szinte az összes ozmózis víztisztítóra. Ez azt jeleni, hogy megszűri, azaz nem kiszűri a vezetékes csapvízben lévő ásványi anyagokat is. Naná, meg az arzént, nitritet, nitrátot, begyi anyagokat és az esetleges hormon és gyógyszermaradványokat is. Tehát nem várhatjuk el a 0,0001 mikronos szűrés résmérettől azt, hogy az arzént megszűrje, viszont az ásványi anyagokat ne, amiken nagyságrendekkel nagyobb a mérete. Nincsen „intelligens mosópór” effektus a víztisztításban. Vagy megszűri az adott résmértet, vagy nem. A megoldás egyszerű, ásványi anyag visszapótlás, ha ragaszkodik feltétlen, hogy a tisztított vízben legyenek ásványi anyagok. Persze sokan meg azt mondják, hogy minek pótolják mesterségesen vissza az ásványi anyagokat…
Nekik üzenjük, hogy nem mindegy, hogy valamelyik ásvány egy koszos vezetékből oldódik ki, vagy egy tiszta ásványi egységből.

Nem pontosan tudni, hogy a vezetékes ivóvízben vannak-e egyáltalán hasznos anyagok és azok milyen mértékben szívódnak fel a szervezetünkben. Az biztos, hogy személy szerint nem találkoztam olyan emberrel, aki a napi ásványi anyag és egyéb hasznos tápanyag bevitelét a vezetékes csapvízre bízta volna. Ez ugyanis nem a víz dolga, hanem a táplálkozásé. Picit fura ez az esetleges ellenérv abban a korban, amikor annyi táplálék kiegészítőt és vitaminkészítményt fogyasztunk, mint soha korábban. A víznek az elsődleges feladata tehát nem az ásványi anyag pótlás, hanem a méregtelenítés. Ugye Ön sem szopogat vascsövet, ha ásványi anyagokat akar pótolni?!

Szokás még az ozmózis vizet desztillált víznek is gúnyolni. Egyesek a halott vízzel sarkítják ki ezt a meghatározást. Nos, az ozmózis víztisztító berendezésekkel előállított tiszta víz közel sem desztillált víz. Persze, hogy nem az, hiszen az egyik szűrés (0,0001 mikronos résmértet), a másik pedig, mint ahogy azt régen fizikaórán láthattuk, lepárlással előállított víz. Fontos, hogy a desztillált vízben 0 az ásványi anyag tartalom, míg az ozmózis vízében 20-30-as ez a TDS, azaz ásványi anyag érték. Ez természetesen az ozmózis membrán használatának előrehaladtával növekszik. Létezik egy ÁNTSZ állásfoglalás, miszerint minimum 80-as TDS értékünk kell lenni az ivóvíznek. Ezt az értéket, tiszta ásványi anyag visszapótló (sózó) egységgel el lehet érni. Tehát van megoldás, csak használni kell, ha már valaki annyira akarja azokat az ásványi anyagokat a tisztított vízben.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog