Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Honnan látom, hogy mikor kell szűrőbetétet cserélni?

Honnan látom, hogy mikor kell szűrőbetétet cserélni?

A példa kedvéért egy megesett esetet írok le. Egy előre megrendelt csapszűrőt jött átvenni egy úr. Mielőtt kifizette volna kérdezett pár dolgot. A kérdések végén az egyik kedvencem jött. "Honnan tudom, hogy mikor kell szűrőbetétet cserélni?"

Erre a kérdésre egyszerűbb a válasz mint hinnénk. Sehonnan!

Ha kifejthetem, akkor minden attól függ, hogy milyen minőségű vízből, milyen minőségű vizet akarunk, illetve készítünk. Ez a kitétel határozza meg szinte teljes egészében a víztisztítást és természetesen annak mikéntjét is. Igaz ez a kitétel a szűrőbetétek cseréjére is. Esetünkben egy Aquafilter csapszűrőről volt szó, aminek a szűrőbetétje 760 liter víz megtisztítására van korlátozva.

Attól függ...

Egy gépkocsinál sem tudjuk megmondani a leendő vásárlónak, hogy mennyit fog fogyasztani, vagy mennyi lesz az autó fenntartási költsége. Persze, hogy nem, hiszen egy ilyen szerkezet működtetésénél rengeteg a változó és sok minden az üzemeltetés minőségétől függ. Csak, hogy érthető legyen, egy autónál a fogyasztási adat attól is függ, hogy országúton, városban (esetleg hatalmas dugóban), vagy autópályán haladunk. Ehhez még hozzájön, hogy sportosan, vagy lagymatagon, sőt még az is, hogy mennyien ülünk a gépkocsiban, vagy, hogy milyen a hőmérséklet. Adott alkatrészek mennyire kopottak, vagy mennyi a légnyomás az abroncsokba...és még lehetne sorolni több oldalon keresztül egészen addig, hogy lejtőn lefele, vagy emelkedőnek felfele vezetünk.
Ugye, nem olyan egyszerű a valós információadás!

 

Nincs ez másképp a víztisztító berendezések tekintetében sem.

A példa kedvéért maradjunk az Aquafilter csapszűrőnél aminek szűrőbetét kapacitása 760 liter. Ha egy fúrt kút minőségű vizet szeretnénk vele tisztítani, ami nem olyan mélyen van és a szomszéd rendszeresen permetez és sok eső esett mostanában, akkor ez a csapszűrő hamar még el is tömődik, nem hogy jó minőségű vízszűrést végezne. Ebben az esetben a csapszűrő csak a végszűrő lehetne, gondoskodni kellene előtte az esetleges vas és mangánmentesítésről és üledékszűrésről. Ez egyszerűen azért van, mert a csapszűrő nem arra való, hogy ilyen minőségű vizet tisztítson.

Beszélhetnénk akár a budapesti vezetékes csapvízről is, aminek a minősége ugyan jó, de különböző helyeken, különböző. Sőt, még függ az ingatlanunkba bevezető és ott található vízvezetékek milyenségétől is.

 

Ha ezt minden alkalommal levezetnénk, akkor senki sem szeretni víztisztító berendezést vásárolni!

Érthető! Kis szeretne ilyen nyűgöt magának? Én sem akarnék bonyolult számítgatásokat és összefüggéseket vizsgálni amikor valamit vásárolok. Nem is teszem és Önnek sem ajánlom.

Valamit viszont mondani kell! Bizony, hiszen a mindannyian kíváncsiak vagyunk arra, hogy amit vásárolunk, az meddig lesz jó. Ezért találhatóak meg azok az értékek, amelyek a termékek mellett literben vannak megadva. Ezek az értékek megközelítő értékek, amelyek egy standard vízminőséget/vízszennyezettséget feltételeznek.

 

Honnan tudható, hogy mennyi vizet fogyasztok?

Elérkeztünk ebben a témában a második, egyben utolsó paraméterhez, a felhasznált víz mennyiségéhez. A fentiekben taglaltuk a víz minőségét, most itt az ideje a mennyiségről beszélni.

Az általunk forgalmazott víztisztító berendezéseken nincs vízátfolyás számláló. Tehát nincs olyan valami, amire ha ránézünk, akkor leolvashatjuk róla, hogy mikor kell lecserélni a szűrőbetétet.

Erre a problémára az alábbi megoldás alkalmazása ajánlott. Induljunk ki a berendezéshez mellékelt leírásban található kapacitás alakalmázásához. Ha példánknál maradunk, tehát egy Aquafilter csapszűrőt veszünk a maga 760 literes szűrőkapacitásával, akkor így néz ki a gyors megalapítás egy személyre:
ivóvíz napi: 2 liter
főzővíz napi: 1 liter
_____________________
napi tisztított víz felhasználás: 3 liter

és íme a gyors számítás: szűrőbetét kapacitás(760 liter)/napi felhasználás(3 liter)=253 nap
Tehát pontosan 253 napig múlva kell kicserélni a víztisztító készülékben a szűrőbetétet ha egy személy használja!

Ezek mind hasra ütött számok. Aki többet főz vagy többet iszik, az hozzávetőlegesen ezt tudja is magáról.

 

Kivételek a technikai vizet előállító berendezések.

A fenti számításból kiderült, hogy milyen egyszerű megállapítanunk, illetve megbecsülnünk a szűrőbetétek kicserélésének idejét. Ez a módszer remekül működik azoknál a berendezéseknél, ahol nem keletkezik technikai, vagy közismertebb nevén, selejt víz. Amelyeknél keletkezik azoknál +1 váltózó van az egyenletben. Ezek a berendezések az ozmózis víztisztítók, illetve a lúgosító vízionizátorok.

Ozmózis víztisztító esetében

Az előszűrők az ozmózis membrán előtt vannak. Az ozmózis membránnál keletkezik a technikai víz, tehát az előszűrőkön áthaladó vízmennyiség nem fog megegyezni az ozmózis membránból megtisztított vízként kiáramló vízzel. Az előszűrők tehát az ozmózis membránba bejutó összes vizet megszűrik, azt is, ami később technikai víz lesz. Az összes ozmózis membrán után található vízszűrő egység (utószűrő, visszsózó, pH lúgosító, stb...) esetében már nem kell technikai vízről beszélnünk, hiszen az már az ezeket a szűrőegységeket megelőzően "elfojt".

Lúgosító vízionizátorok esetében

Az ezüstözött előszűrő az elektródák védelmét szolgálja, tehát a szűrés az elektródák előtt valósul meg. Ez azt jelenti, hogy szűrésre kerül a későbbi lúgos és savas(elfolyó technikai) víz is.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog