Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Kell víztisztító otthonra?

Kell víztisztító otthonra?

Ha azt gondolja, hogy most a vezetékes vízszolgáltatókat fogjuk szapulni, akkor nagyot téved. Pontosan tudjuk, hogy Magyarországon nagyon szerencsések vagyunk, hiszen amikor kinyitjuk a csapot, akkor abból ivóvíz jön. Rengeteg helyen nem is álmodhatnak arról a vízminőségről, amivel mi már alapból rendelkezünk. Tehát nagyon becsülendő a vezetékes vízszolgáltatók munkája és az általuk szolgáltatott ivóvíz minősége. Azt viszont fontos határozottan leszögeznünk, hogy a vezetékes vízellátás is alkalmaz víztisztító/vízszűrő eljárásokat, de nem a felhasználás tényleges helyén, hanem a központi víztisztító telepen. A több kilométernyi csőhálózatot és a hozzáadott vegyszereket leszámítva (pl.: klór) is nagyon messze van ez a megoldás a közvetlenül a lakásunkba elhelyezett ivóvíztisztító berendezések hatásosságától (típus függően).

Egyértelmű, hogy a víztisztítás nem csak a vízművek joga, hanem a felhasználók felelőssége is lehet. Tudható ugyanis, hogy a szolgáltatott vezetékes ivóvizet is érdemes tisztítani, ha másért nem is, de a hozzáadott vegyszerek és a csőhálózat sajátosságai miatt gyakran előforduló szennyeződések miatt. Ugyan a vízszolgáltatók heroikus munkájának köszönhetően szerencsések vagyunk az ivóvízellátás tekintetében, mégsem árt ezt a minőséget fokozni és néha, nem csak a szerencsére bízni a vízminőséget. Ezért léteznek a háztartási ivóvíztisztító berendezések, hiszen a tisztább ivóvíz mindig jobb… Ezzel senki nem vitatkozhat.

De akkor minek víztisztító?

Ismerjük a rosszmájú véleményt, miszerint pusztán azért van szűkség víztisztítókra, hogy a víztisztító berendezéseket forgalmazó cégek megéljenek. De most komolyan, azt hiszi akár ki is, hogy valamire is szüksége van azok közül amit a reklámokban kínálnak (erről még lesz később szó…)
Víztisztító berendezésekre azért van szükség, mert nem lehetünk elég biztosak abban, amit a víz minőségről állítanak, hanem érdemes saját magunknak felelősséget vállalni az elfogyasztott ivóvíz minőségét illetőleg. Minden tisztelet a vízművek munkatársainak, de könnyen belátható, hogy nehezen garantálható a víztisztítás helyétől több kilométerre lévő háztartás ivóvíz minősége. Persze tudom, hogy ezt garantálják, viszont az is tudható, hogy vannak problémák ezzel a rendszerrel, noha még nem találtak ki jobbat. Ezeket a problémákat rendszerezi a csapvíz.info.hu oldalunk. Tulajdonképpen a víztisztító berendezések ideálisak a szkeptikus és gyanakvó embereknek. Előszeretettel ajánlhatóak ezek a hasznos berendezések azoknak is, akik nem elégszenek meg azzal, hogy valamelyik szennyeződés éppen határérték alatt van. Ez is egyfajta öngondoskodás, ami viszont nem jelent folyamatosan befektetést, mert használatukkal valós pénzt takarít meg a felhasználója, nem is beszélve a jelentősen megnövekvő komfortról. Mielőtt szenté avatnánk az összes víztisztítót, valóban meg kell állapítanunk, hogy a víztisztító szinte az egyetlen olyan háztartási berendezés, aminek a használata nem csupán pénzköltéssel jár, hanem anyagi előnyöket biztosít. Tehát használatuk indokolt és hasznos bárki számára!

 

Mi a gond ezzel a víztisztítós dologgal?

A legnagyobb hibát a víztisztító berendezések ellen a víztisztító forgalmazó cégek követték el. Ez az érdekes megállapítás a múltban és a nem megfelelő kommunikációban gyökerezik. Régebben sajnos olyan cégek kezdtek el foglalkozni a víztisztítók értékesítésével, akiknek tulajdonképpen nem kellett volna. Kalandos út vezetett addig, amíg az üzletkötő cégek és a felülárazott gyenge minőségű berendezéseket túlnőtte az ipar és végre megjelentek a szakemberek, akik valós értéket, korrekt áron kínáltak megfelelő háttértámogatással és szűrőbetét/alkatrész ellátottsággal. Ez a mentalitás és modell már jóval tovább mutatott, mint a termékbemutatók nagy HIPE-ja és a átverőművészek rábeszélőképessége.
Sajnálatos módon, ez után jöttek a webshopos pancserek, akik ma már nincsenek sehol. Ők is saját maguk alatt vágták a fát, mert olyan árháború lavinát indítottak, amivel becsdőlőtették magukat. Mielőtt azt hinné, hogy ez az árverseny a fogyasztónak viszont jó, akkor elmondanám, hogy ez nekik a legrosszabb. Ugyan valamikor valamihez olcsóbban jutott pár ezer forinttal (ez a haszon), de az eltűnt vállalkozások már nem fogják megoldani a víztisztító berendezéssel felmerült problémákat és még szűrőbetét/alkatrész ellátást sem tudnak biztosítani. ELTŰNTEK!!! A valós veszteség a felhasználók részéről pedig a sok vesződség és idő, pénz, energiapazarlás, amit a problémájuk megoldása miatt szenvednek el. Érdekes, pedig pont azért vettek víztisztítót, hogy könnyebb és “biztonságosabb” legyen az életük.

Jó hír, hogy mára már nagyjából letisztult a piac. A szomszéd Józsika által felhúzott webshopok is lassan eltűnnek a süllyesztőbe. A termékbemutatókon meg tarol a fogyasztóvédelem és a GVH. De még mindig vannak svindlerek, akik ki tudja hogyan, de még mindig köztünk vannak. Ők javarészt olyan dolgokat állítanak a víztisztító berendezésükről, ami nem fedi a valóságot. Ügyes szózsonglőrködéssel ferdítik a tényeket és nem azt adják a vásárlóiknak, mint amire ők az elmondottak/leírtak után joggal számítottak. Nem véletlenül zárta be több üzletkötő cég a budapesti irodáit. Mára már javarészt kisebb településeken próbálkoznak elsózni a portékájukat, a lehengerlő stílusokkal szemben védtelen kíváncsiskodóknak. Van amikor összejön. A probléma velük még mindig csupán szakmai, hiszen nem azt adják, amit ígérnek, de a szóbeli ráutalást nem lehet a később bizonyítani. Jól ismerjük ezeket a porszívó értékesítésről átnyergelt próbálkozókat.

 

A legnagyobb hiba amit mi is elkövettünk.

Van ilyen sajnos! A víztisztító iparág máig legnagyobb hibája az, hogy mindig arról beszél, hogy miért kell víztisztító berendezés otthonra. Köszönhető a folyamatos vezetékes víz PR-nak, a víztisztítósok alapból magyaráznak – magyarázkodnak. Folyamatosan azt bizonygattuk mi is, hogy miért kell egyáltalán víztisztító és miért jó ez annak, akinek van egy ilyen berendezése otthon, pedig egyértelmű! Ez annyira butaság, mint azt bizonygatni, hogy miért kell mobiltelefon.
Emlékszik még arra, amikor bunkó fonnak hívták a mobilokat? Sokan értetlenül néztük, hogy ennek meg mi értelmi, mi ez az úri passzió. Kicsit később megjelentek a simogatós telefonok. Ezt sem értettük, de mára már a mobilozó lakosság 83%-a rendelkezik okos teflonnal. Mi több, oda jutottunk, hogy nap végére fáj a nyakunk, mert szinte egész nap a mobilt simogatjuk és különben telefonálásra használjuk a legkevesebbet,  jó ha vezetés közben nem. Ugye milyen érdekes ez a fejlődés? Ennyit változtunk volna, vagy inkább csak a körülményeink változtak és a technológia vált elérhetővé.

Még mindig sok a bugyutaság, mint például a “miért igyál vizet?” típusú cikkek, amik általában női magazinokban landolnak. Na vajon miért? Miért kell levegőt venni és a hasonszőrű dolgokkal már tele van az internet. Elmondom! Azért kell vizet inni, mert vizet kell inni. Nincs apelláta. Aki pedig azzal védekezik, hogy ő csak sört iszik, azt csókoltatják a detoxból és kiegyensúlyozott családi fészekből is. Tehát felejtsük már el ezeket a butácska, pusztán billentyűzetkoptató hülyeségek propagálást. De ne is emeljük a “mi értelme az életnek?” típusú magasságokba se. A WC papír használatát sem kell vesézgetni és az értelmét keresni, mert vannak kultúrkörök, ahol ez egy civilizációs minimum. Bizonyára ez a higiéniai ipar sem él rosszul. Nagyon nagy összeesküvés elmélet rajongónak kell lennünk, ha ebbe is belemegyünk, de maradjunk a valóságnál. A vezetékes csapvíz is iható (kivéve ahol nem), de az ennél tisztább ivóvíz miért lenne felesleges? Ha tisztább a víz, akkor rosszabb, vagy jobb lesz? Miért veszünk ásványvizet, ha annyira jó a csapvíz? Vannak-e UFO-k és hány éves a kapitány? Sok hasonszőrű kérdést tudnék még feltenni. Amit viszont nem hiszek el hogy a tisztább a rosszabb és feleslegesebb lenne, pláne akkor, amikor évről évre nő az ásványvízfogyasztás hazánkban. Akkor valami mégsem stimmel a vezetékes víz PR-ral kapcsolatban, mert a fogyasztók a pénztárcájukkal az EZERSZER drágább (igen, 1000x drágább) ivóvízre szavaznak.
A legnagyobb hiba az volt, hogy túlmagyarázták a víztisztító berendezés és a vízfogyasztás előnyeit és azt is csapnivalóan rosszul.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog