Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mi történik, ha nem iszunk eleget?

A csapból is az folyik, hogy igyunk megfelelő mennyiségű folyadékot – hogy stílusosan fejezzük ki magunkat. Egy korábbi cikkben tárgyaltuk, hogy miért olyan elengedhetetlenül fontos a szervezet számára a megfelelő mennyiségű folyadék bevitele. Arról azonban még nem esett szó, hogy mi van akkor, ha a szervezet nem kapja meg azt a vízmennyiséget, amire szüksége van? Sokkal többről van szó, mint arról, hogy szomjasak leszünk. A testünknek lételeme a víz, ha nem jut hozzá, vagy nem elegendő mennyiségben, alapvető funkciók állhatnak le – és igen, ez az állapot akár halálos is lehet.

 

 

De mi is történik pontosan?

  • Fáradtak és ingerlékenyek leszünk. Amikor különösebb ok nélkül érezzük magunkat idegesnek, vagy a legapróbb dolgokon húzzuk fel magunkat a semmiből, nem igazán gondolnánk, hogy csak inni kéne egy pohár vizet, igaz? Pedig a dehidratáció egyik első jele az, hogy ingerlékenyek leszünk. Ha indokolatlanul fáradtnak érezzük magunkat, szintén előfordulhat, hogy valójában csak szomjas a szervezetünk.
  • Csúnyábbak leszünk. Erre végképp nem gondolnánk, igaz? Pedig logikus: ha a bőr nem jut elegendő vízhez, kiszárad és ráncos lesz, amitől sokkal öregebbnek fogunk kinézni. Mivel a víz a méregtelenítésben is segít, ha nem iszunk eleget, több mint valószínű, hogy bőrproblémákkal is számolnunk kell, mint a pattanások, mitesszerek, de komolyabb bőrbetegségek is előfordulhatnak.
  • Egészségügyi problémák. Mivel megfelelő mennyiségű víz nélkül a vér sűrűbbé válhat, magas vérnyomás alakulhat ki. Emellett a szervezet védekező mechanizmusai sem tudnak rendesen működni, ezért allergia, asztma lehet a következmény. A koleszterinszint is megnövekedhet, valamint ízületi fájdalmakkal is számolhatunk, mert a víz párnázza a porcokat.
  • Elhízhatunk. Nagyon sokszor az emberek összekeverik a dehidratáltságot az éhséggel, a kettő hasonló érzés. Ez kétszeresen probléma: mivel nem kapunk elég vizet, lelassul az anyagcsere, közben viszont eszünk, amikor nem kellene. Máris kész a hízás receptje. Ha éhséget érzünk, és régen ittunk utoljára, először próbálkozhatunk egy pohár vízzel, hátha csak annyi a gond.
Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog