Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért kell a tiszta víz a szervezetünknek?

Mindenki tisztában van vele, hogy a rendszeres és megfelelő mennyiségű folyadékbevitel nagyon fontos az emberi szervezet számára. De azon gondolkodtunk már, hogy miért? Nem a kiszáradásról van szó, annak elkerüléséhez jóval kevesebb víz is elég lenne, mint az ajánlott napi bevitel. Annak, hogy megfelelő mennyiségű vizet kell innunk, még számos oka van. Ha röviden akarnánk összefoglalkozni, azt mondhatnánk: a víz nélkülözhetetlen az élethez. Nem teljesen egyértelmű azonban, hogy ez a mondat mit takar – de az lesz, ha tovább olvasol!

A testünk nagy része vízből áll

 

Furcsán hangzik a fenti állítás, pedig igaz: az emberi szervezetnek átlagosan nem kevesebb, mint 60-65 százalékát víz teszi ki. Adódik a kérdés, hogy ez a vízmennyiség mégis hol van? Nos, részben a sejteken belül, részben a sejteken kívül. Az említett 60-65 százalék azonban egészséges, fiatal felnőttekre vonatkozik. Nem árt tisztában lenni azzal, hogy ahogy öregszünk, a víz aránya a szervezetünkben folyamatosan csökken. Ez egyébként már a születésünk pillanatától igaz: egy csecsemő szervezetében még körülbelül 80(!) százalékban találunk vizet, mint tudjuk, egy felnőtt embernél ez már csak 60 százalék, egy idős ember esetében pedig mindössze 50. Ebből nem nehéz kitalálni, hogy az öregedéssel egyre fontosabb a folyadék pótlása.

 

De mit is csinál a víz?

 

  • A víznek köszönhetjük, hogy a keringésünk megfelelően működik, illetve a vér ozmózis nyomását is biztosítja.
  • A víz segít abban, hogy az értékes tápanyagok feloldódjanak, felszívódjanak, valamint eljussanak a helyükre a szervezeten belül.
  • A víz elengedhetetlen a vér sav-bázis egyensúly megfelelő fenntartásához.
  • A víz hőszabályozó képességének köszönhetően hozzájárul ahhoz, hogy testhőmérsékletünk nagyjából állandó legyen.

 

Takarékoskodik a testünk

 

A szervezetünk magától figyel arra, hogy mindig elegendő legyen a folyadék a működéséhez. Az agyunk és a veséink összesen mintegy 3,4 liter vizet használnak el naponta – és ez még csak két szerv! Amennyit veszítünk, az mégis átlagos 2,4 liter/nap. Ez az a mennyiség, amit ajánlatos minden nap pótolnunk direkt folyadékbevitellel, illetve a megfelelő ételek fogyasztásával. Ez a szám persze egyénenként változó, az életkor, a testsúly, a magasság miatt lehetnek eltérések, de még a nemek miatt is.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog