Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért nem nyilatkozunk a TV2-nek?

Miért nem nyilatkozunk a TV2-nek?

Ha régebben ajánlkozik fel a TV2 TÉNYEK műsorából egy kedves hangú műsorvezető, hogy mutassunk be egy csapra szerelhető víztisztító berendezést a műsorukban, akkor naivan igent mondtam volna. Sajnos azonban 2 éve volt „szerencsém” egy másik televízióban nyilatkozni, amiben le lettem sarlatánozva a záró narrációban. Akkor fogadtam meg, hogy nem kívánom a vezetékes víz PR-t semmilyen formában sem támogatni. 

Onnan lehet látni, hogy a vezetékes vízzel nagy bajok vannak, hogy ilyen megkeresések érkeznek, nagy átlagban minden második évben. Lelki szemeimmel már előre látom, hogy lesz egy naiv kolléga, aki beugrik majd ennek a megkeresésnek. Már előre sajnálom, aki beugrik a vezetékes víz PR-nak, ami sajnos ilyen és hasonló tisztaságú módszerekkel magyarázza a vezetékes víz bizonyítványát, mert bizony sok gond van vele.

Annyira TRÉ egy médiamunkástól a felkészületlenség. Gondolom főhősnőnk beírta az internetes keresőbe a „víztisztító” keresőszót és szorgosan megkereste őket. Arra már nem volt igénye, hogy számon tartsa, hogy kikkel beszélt és/vagy kiknek küldött emailes megkeresést. Így fordulhatott elő, hogy telefonos NEM-em után küldött még egy szívélyes hangvételű emailt, amiben ugyanazt írta le, mint amire a telefonba NEM-et mondtam. Hát ennyire darab-darab néha valaki egy médiamunkásnak. Tisztelet a kivételnek, de nekem csak rossz tapasztalataim vannak. Várom azt az orgánumot, ami egyszer tényszerűen és kvalifikáltan tud megnyilatkozni a háztartási ivóvíztisztítás ügyében.
Biztos vagyok benne, hogy a vízművek részéről kaphatunk kvalifikáltságot. Gondolom egy vízművekes dolgozó (vagy vízművek közeli) aki valamilyen egyetemi végzettséggel is rendelkezik, majd megmagyarázza, hogy miért is hülye az, aki víztisztító berendezést vásárol.
Értsük jól! Nem lesz teljesen elfogulatlan a „szakvélemény”. J
Ilyen és ehhez hasonló „szakvéleményeket” sajnos egy víztisztító kereskedő nem tud legyártani, mert nincsen központi forrása ilyen emberekre. A nagyobb gond az, hogy a szakemberek (vagy magukat annak mutatók) keverik gyakran (na meg, ha az érdekükben áll) a szezont a fazonnal. Így fordulhatott elő, amikor egy Vízművekes kerekasztalon a szerves és szervetlen arzént, na meg annak hatásait ugyan olyannak ítélték meg. Tudja, amikor olyan butaságot monda a szakember, hogy a tengerparti országokban több halat esznek, amiben van arzén. Mi nem eszünk annyi halat, tehát a vezetékes ivóvízben jelenlevő arzén nem káros. Csak az a bökkenő, hogy az egyik rákkeltő (ami a vezetékes vízben van), a másik pedig nem (ami a tengeri álatokban van). Ugye nem baj, ha ilyen szándékos félreértelmezéseken és félrevezetések után nem veszem készpénznek egyik vízművek közeli „szakember” szakvéleményét sem, legyen akármilyen egyetemi végzettsége is.

Amióta az eszem tudom, az folyik a csapból is, hogy a Magyarországon a vezetékes vízellátás kivalló. Mi több, mindenki csodájára jár a víztisztaságunknak az egész világon. Mondhatnánk úgy is, hogy a vezetékes vízellátásban mi vagyunk az etalon. Ezek szerint nálunk értelmetlen palackos ásványvizet vásárolni, mégis ez a legtöbbet eladott élelmiszer. Az ásványvíz eladási adatai évről évre növekednek. Bizonyára annyira ostobák az emberek, hogy olyanért adnak nem kevés pénzt, ami a csapból is folyik és még cipelni sem kell. Ezt nem lehet csak a marketingre fogni.

 

Mik a tények (na nem a TV2-ös)?

Magyarországon működik vezetékes vízellátás, ami gyakran igen rossz minőségű. Még mindig nem teljesen megoldott az arzénmentesítés a bizonyos régiókban, de nitrit-nitrát és egyéb szennyeződések is gyakran jelen vannak a vezetékes vízben.
Magyarországon a több milliárd forintot költöttek ivóvíz minőség javításra, habár gyakran rosszabb minőségű lett az ivóvíz, mint a minőség javítás előtt.

Jelenleg a vezetékes víztisztítás nem teljesen van felkészülve a megnövekedett vízszennyezettséggel. (pl. tiszai vízszennyezés) Nagyrészt csápos kutak és parti szűrés KLÓRRAL megspékelve képezik a vízművek tisztítási repertoárját, ami talán 20-30 évvel ezelőtt elégséges lehetett, de mára már nem tart lépést a szennyezettségi adatokkal. Valamint a csőhálózat sem steril, amiben a víz megérkezik a pohárba.

Fontos megjegyezni még azt is, hogy a 20-30 szennyeződésre vizsgálják a vezetékes ivóvizet, ellenben más országokkal (USA kb 50-60).
Fontos azt is tudni, hogy a vízminőséget NEM független laborok, hanem a vízművek „szakemberei”, vagy ahhoz közeli laborok végzik!!!

 

Miért is van ez?

Nem is olyan rég jöttem rá arra, hogy miért van ez a folytonos cicaharc, amit a vezetékes vízszolgáltatók gerjesztenek. A valóság az, hogy már ez sem csak a víz tisztaságáról szól, hiszen a szálak sokkal tovább vezetnek.

Több éve több száz milliárd forintos támogatásokat öntenek a vezetékes vízellátás fejlesztésébe és javításába és elég gyakran az eredmény rosszabb, mint volt. A vízügyi szakembereknek bizony magyarázni kell a bizonyítványt és azt is, hogy a miért olyan rossz a vízminőség a rengeteg beruházás ellenére.

Valamint még a kincstári lojalitás is jelentősen befolyásolja a vezetékes víz minőségének kommunikációját.

 

Gyakran elsikkadunk a vezetékes víz minőségéről szóló hírek fölött. Ezért hoztok létre a CSAPVÍZ FIGYELŐT, ahol az interneten megjelent híreket gyűjtjük össze. Ezeket nem mi írjuk, hanem ezek jelentek meg a médiában. A valóságban viszont sokkal több helyen van szennyezett ivóvíz, mint amennyi a napvilágra kerül.

Nem kívánunk részt venni ebben a szánalmas kommunikációs hadjáratban. Nagyon szomorú az, hogy még mindig nem képesek beismerni azt, hogy a háztartási víztisztítás szükséges dolog. Pláne úgy, hogy jelenleg a legtöbbet eladott élelmiszer hazánkban a palackos ásványvíz.

Tartalomhoz tartozó címkék: csapvíz