Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ne bízd a szerencsére, ha a vízminőségről van szó!

Ne bízd a szerencsére, ha a vízminőségről van szó!

Életünk során rengeteg mindennel kockáztatunk. Autóvezetőként már azzal is, ha beülünk a kocsiba, hiszen kb. 1,5 tonnás fémszerkezetet irányítunk, és csak remélni tudjuk, hogy biztonságban megérkezünk A-ból B-be. A fő alapelv a „bizalmi elv”, ami valami olyanról szól, hogy minden vezető ismeri és betartja a KRESZ szabályait. Tehát bízik abban, hogy ha ő betartja, akkor más is be fogja tartani a szabályokat. Viszont pontosan tudjuk, hogy ez csak egy tökéletes világban van így. Egy olyan világban, ami nem létezik!

 

 

 


 

Ne bízz senkiben!

Ha a kockázat nagyságát számolgatjuk, akkor az annál nagyobb, minél több mindenben megbízunk, illetve minél több a változó egy adott egyenletben. Ez alatt azt értem, hogy ha 1 helyett 10 boltba kell elmennem ahhoz, hogy mindent megvehessek, akkor a vásárlásra előre kikalkulált idő több mint valószínű, hogy jelentősen el fog térni a ténylegesen ráfordított idővel. Ok, mindig rá számolunk, de akkor is az igaz, hogy minél több pont tud mozdulni, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy eltérés lesz.

Csak remélni tudjuk azt, hogy azok az élelmiszerek, amiket megeszünk/megiszunk, azokat úgy készültek, ahogy kell, és csak azt tartalmazzák, amiért fizettünk, de azt tartalmazzák. Nem lejártak az alapanyagok és az élelmiszer ipari szabályzások be vannak tartva…

Biztos láttál már olyan képeket, ahol mocskos konyhákban készítették az élelmiszert és még ki tudja mit. Bemutatják ilyenkor, hogy elviszik és megsemmisítik ezeket a cuccokat és kész. Mindenki hátradől, hogy rendben, akkor ezzel is megvagyunk. Ugyan a NEBIH évről évre nagyobb erőfeszítéseket tesz az ilyen „helyek” megszüntetésre, de csak remélni tudom, hogy legalább a 10%-ot eléri a felderítési arány.

 

Sajnos rossz hírem van, mert nem tudhatod!
Az, hogy egy ilyen konyha illegálisan üzemelt, az az jelenti, hogy volt rá felvevőpiac és kereslet. Nem tudhatod pontosan, hogy te tegnap (amikor még nem derítették fel a zugkonyhát, vagy zughúsüzemet) milyen tepertőt, vagy más hasonló készítményt vettél, ettél és adtál a gyerekednek. Nem tudhatod, hiszen nem álltál ott az élőállat takarmányozásától kezdve a levágásáig (jaj de gáz ilyenekről írnom vega létemre) és egyéb folyamtokon át a késztermékig, amíg becsomagolták és remélhetőleg a szállítási és tárolási szabályokat egyszer sem szegték meg. Ezt csak remélni tudod és a KRESZ-hez hasonlatosan a bizalmi elvet használod, hiszen te fizettél tehát várod azt a terméket, ami az elvárásaidnak megfelel.

Írhattam volna a minden évben megtartott szaloncukor és mikulás ellenőrzésről is, ahol szép számmal derülnek ki, hogy az élelmiszerek le vannak járva, vagy csapnivaló minőségűek. Tehát csak remélheted, hogy a már lassan teljesen lekopaszodó karácsonyfádon a szaloncukrokkal nem volt semmi gond valamelyik megközelítésből.

 

 

Ez nem templom, itt nem kell hinni.

Milyen nagy probléma, hogy egy élelmiszer megvásárlásakor hinned kell abban, hogy nem betegszel meg tőle. Rendben, hogy bízol az eladóban/kereskedőben, de az is csak onnantól felel, a termékért ahonnan megérkezik hozzá.

Az igazság az, hogy rengeteg ember van a folyamatban, ameddig te beleharapsz egy párizsis zsemlébe. Sok ember az összes emberi tényezővel és egyéb változókkal, amelyek néha „robbanó” elegyet képesek alkotni. És a NEBIH nem lesz ott (mert nem lehet mindenhol ott) és meg fogod venni és meg is fogod enni azt, amit ha láttál volna, hogy hol készül, inkább sarkon fordultál volna.

Hinni kell minden vásárláskor, hogy az a termék, amit kifizetsz nem csúszott át a NEBIH ellenőrzésen, vagy kerülte el a figyelmüket, vagy csak még nem jelentették a jó szándékú szomszédok, hogy a Józsiénál a sufniban élelmiszer ipari üzem alakult.

Hinni csak akkor kell, ha nem vagyunk teljesen biztosan valamiben. Ha pedig nem te magad készítesz valamit (és akkor még nem is beszéltünk az alapanyagok minőségéről), akkor csak hinni tudsz benne, hogy amit elfogyasztasz az nem lesz ártalmas rád.

Csak hinni tudsz benne, hogy x év múlva nem derül ki valami azokról a dolgokról, amit még most ártalmatlannak, vagy hatért éken belülinek gondoltatnak velünk.
Tudod volt ilyen több is, például az ólomcső és az azbeszt, amiről ma már senki sem meri állítani, hogy nem ártalmasak. Pedig volti idő, amikor ezt így gondolták, illetve hitették el az emberekkel. 

 

Neked milyen lapjaid vannak?

Ha már ennél a szerencsejátékos megközelítésnél maradunk, akkor nézzük meg, hogy milyenek lehetőségeid (lapjaid) vannak és nézzük meg azt is, hogy milyen blöffökkel találkozhatunk. Kérlek, próbálj elvonatkoztatni attól, hogy mi víztisztító berendezések forgalmazásával foglalkozunk és őszintén futtasd le magadban a lehetőségeidet és azoknak a veszélyeit és blöffjeit.

 

 

 1. Vezetékes csapvíz, ami mindenhol kielégítő minőségű.
  Az nagyszerű dolog, hogy hazánkban nagy részben fogyasztható minőségű víz folyik a csapból. Pontosan tudom, hogy mekkora munka áll e mögött és távol áll tőlem, hogy lekicsinyeljem a vezetékes vízszolgáltatók munkáját és folyamatos erőfeszítéseit. Nem ők a felelősek a technológia „elavultságáért”, hiszen nem igazán van ilyen kapacitásra elérhető rendszer.
  Nálunk ez úgy szokott kinézni, hogy csápos kutak/parti szűrés után leszedik az úszó anyagokat és vegyszerrel (KLÓR) fertőtlenítik, hogy az az átlagban 24 óra vízút alatt (amíg a csapodig megérkezik) tölt el valamilyen állapotú vízcsövekben.
  Habár minden bizonnyal ez is a legnagyszerűbb vívmányok közé tartozik, korántsem tökéletes. Határértékekkel kell megalkudnunk, illetve gyakoriak az rossz minőségű vezetékes csapvizek az országban. A KLÓR pedig mindig jelen van, ami jelentősen csökkenti a csapvíz élvezeti értékét.
   
 2. Palackos ásványvíz
  Régebben még „kristályvíz” néven lopakodott be a köztudatba, mára már a legtöbbet eladott élelmiszer hazánkban. Itt van egy HATALMAS ELLENTMONDÁS! A vezetékes víz PR folyamatosan arról tudósít, hogy milyen kiváló minőségű az általuk szolgáltatott ivóvíz az egész országban, am emberek mégis megveszek egy kb 1000x drágább valamit, ami a csapból is folyik.
  Ezt az értelmetlenséget nem tudjuk csak az ásványvíz marketingbe pumpált rengeteg pénznek betudni, mert valahol tényleg nem jó ízű és ihatatlan a vezetékes csapvíz ellátás.
   
 3. Vízszűrő kancsó
  Több, mint 15 éve használatosak nálunk. Ugyan egy viszonylag alacsony árral kell számolni (ami a kancsó), de szűrőbetétekre vetített forint/liter ár eléggé magas. További problémája a szűrés lassúsága és a kancsó kapacitása, ami egy levesfőzősnél igazi meglepetéseket képes okozni.
   
 4. Víztisztító berendezés
  Na igen, megérkeztünk a favorithoz. Ami azért az, mert a legalacsonyabb szűrt víz forint/liter ár, a legkevesebb macera mellett a leginkább nyújt minőségi vízszűrést (a vásárló igényeinek megfelelően) és leginkább kíméli a környezetet.

 

Számolj kicsit és meg fogsz lepődni!
Aránytalanul olcsóbb a nagyságrendekkel nagyobb vízbiztonság mint hinnéd!

 

 

 

Zárd ki maximálisan a lehetséges hibákat!

A háztartási víztisztítás nagyszerűsége pont az, hogy a reménykedést és a hitet teszi feleslegessé, amit a legnagyobb mennyiségben használt táplálék, az ivóvízzel irányában táplálhatunk, ha nem rendelkezünk otthon egy víztisztítóval. Ott „készül” előtted az ivóvíz, olyan tisztaságban, ahogy akarod. Te mondod meg, hogy milyen minőségű vízszűrést akarsz otthonodban és így választhatsz az aktív szenes és lebegőanyag szűrős csapra szerelhető, vagy egyszerűbb beépíthető berendezések közül. Ha pedig maximalista vagy, akkor az ozmózis víztisztító berendezéseket neked találták ki, mert az csak a H2O-t hagyja meg, azaz a legbiztonságosabb szűrt ivóvizet garantálja az egész családnak, ami nagyságrendekkel olcsóbb, mint a palackos ásványvíz.

 

 1. Asztali, csapra szerelhető víztisztítók
  Ezek a berendezések az ivóvíztisztítás „belépő” kategóriája. Általában aktívszenes vegyi szűrést és/vagy mechanikus lebegőanyag szűrést alkalmaznak ezek a berendezések.
  Meglepő, hogy alacsony áruk ellenére, használatukkal már fél sikert érünk el, hiszen vezetékes vízhálózatban mindig jelenlévő klórt és vegyületeit, valamint a mechanikus szennyeződéseket 95%-ben eltávolítja.
  Használatával a víz íze/élvezeti értéke jelentősen javul, hiszen kivesz szinte minden olyan káros anyagot, ami az ivóvíz ízét és szagát rontja.
   
 2. Egyszerű, beépíthető víztisztítók
  Régebben ezt a fajtát „EGYÉB” víztisztítónak hívták, mert se nem asztali víztisztító, hiszen pult alá szerelhető, de még nem is ozmózis víztisztító, ami szintén pult alá szerelhető típus.
  Az egyszerű jelzőnek inkább egyszerűbbnek kellene lennie, ha az ozmózis víztisztító kategóriával hasonlítjuk össze. Valójában többet tud, mint egy csapra szerelhető víztisztító, de jelentős vízminőségbeli különbség nincs köztük, hiszen hasonló szűrési metódusokat használ mind a kettő kategória.
  Általában többfázisú vízszűrést biztosítanak, ami külön aktívszenes vegyi és mechanikus lebegőanyag szűrőegységeket jelent.
   
 3. Fordított ozmózis rendszerű víztisztítók
  Ezek a rendszerek a háztartási ivóvíztisztítás csúcsát képviselik, ám összetettségük miatt a legtöbb kérdést teszik fel velük kapcsolatban. (Ezeket később válaszoljuk meg a „válassz kategóriát” részben)

 

 

Ha pedig a legbiztosabbra akarsz menni, akkor válasz a legtöbbet eladott víztisztító berendezéseinket!

 

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog