Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ozmózis víztisztító berendezések áttekintése

Ozmózis víztisztító berendezések áttekintése

Ozmózis víztisztító berendezéseket eredetileg fordított ozmózis víztisztítónak nevezték, hiszen fordított ozmózis segítségével tisztítják a rajtuk átfolyó vizet. Azért nevezik mégis simán ozmózis víztisztítónak, mert a köznyelvben ez terjedt el, feltételezhetően a rövidsége miatt. Jelenleg ez a leghatékonyabb víztisztítási/vízszűrési eljárás amit egy háztartásban biztosítani lehet. A szűrés szinte tökéletes minőségéért az ozmózis membrán felel, ami 0,0001 mikronos résméretű vízszűrést biztosít a feltekercselt szűrőközegének köszönhetően.

Az ozmózis membrán hatékonysága, valamint költségessége miatt, célszerű előszűrésről gondoskodni a membrán előtt. Ezzel az előszűréssel védjük meg az ozmózis membránt (főszűrő) azoktól a durva mechanikus és vegyi szennyeződésekétől, amelyek jelentősen csökkentenék az élettartamát. Az előszűrés esetünkben 3 lépcsőből áll, így növelve az ozmózis membrán élettartamát és megbízhatóságát.

OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉSEKNEK KÉT NAGY CSOPORTJA.

Fontos ezt a két fő csoportot szétválasztani az igények és a karbantartási költségek miatt is. Ugyan mind a két ozmózis víztisztító típus ugyanolyan minőségű tisztított vizet készít (hiszen mind a kettő 0,0001 mikronos szűrést végez), de fontos tudni, hogy az egyik valós időben, a másik pedig előredolgozva, letárolva. Ennek például akkor lehet jelentősége, ha folyamatos tiszta víz ellátásra van szükségünk, vagy csak néha igény van nagyobb tisztított vízmennyiségre (pl. főzésnél).
Lássuk tehát milyen 2 nagy csoportba soroltuk az ozmózis víztisztító berendezéseket.

  1. Tartályos ozmózis víztisztító berendezés.
  2. Tartály nélküli, átfolyós rendszerű ozmózis víztisztító berendezés.

Ezt a két típust már az elején ketté kell vaksztanunk, hiszen rengeteg csalódásra adhat okot, ha már ezt rosszul határozzuk meg. Ezeket a berendezéseket rengetegféleképpen lehet megkülönböztetni egymástól, de talán ez a kettéosztása az ozmózis víztisztító rendszereknek a leghasznosabb és leginkább viszi előre a vásárlás előtt álló érdeklődőket.

 

A TARTÁLYOS OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓ MODELL.

Ez a víztisztító rendelkezik egy puffer (tároló) víztartállyal, amiben tárolódik a már megtisztított víz. Ennek a víztartálynak az a lényege, hogy az ozmózis membránnak nem valós időben kell produkálni az elfogadható csapolási sebességet, hanem van ideje erre. Ezért először egy élelmiszeri teflon bevonató, fémhéjas tartályba vezeti a tisztított ivóvizet. Amikor pedig tisztított vizet csapolunk, akkor a víztartályból csapoljuk a vizet bőségesen elfogadott csapolási sebességgel. Ebben segít a tartályban lévő (általában 0,4 BAR) levegő nyomás, ami már gyárilag be van állítva. Amikor a csapolással végeztünk, akkor a nyomáskiegyenlítő technológiának köszönhetően a vízszűrés megindul mindaddig, amíg a víztartályt nem tölti fel teljesen.

Ebben az ozmózis víztisztítóban is természetesen az ozmózis membrán a főszűrő egység, hiszen ez biztosítja a megtisztítandó víz 0,0001 mikronos résméretű vízszűrését. A tartályos ozmózis víztisztító berendezések esetében alacsonyabb GPD számú ozmózis membránok vannak, amelyek a víztartály megléte miatt elégnek bizonyulnak.

 

TARTÁLY NÉLKÜLI. ÁTFOLYÓS RENDSZERŰ VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉS.

Vitathatatlan, hogy a háztartási ivóvíztisztítók csúcsát az ozmózis víztisztító berendezések adják. Az ozmózis víztisztító berendezéseken belül, viszont az átfolyós rendszerű, tartály nélküli ozmózis víztisztító az ásza. Ennél nincs feljebb víztisztítási minőségben háztartási viszonylatban. Ezekben az ozmózis víztisztító berendezésekben magas GPD számú ozmózis membrán (membránok) végzik a vízszűrést. Az emelt kapacitású GPD szám mellé minden esetben extra erős nyomásrásegítő motornak is kell párosulnia, hiszen ezt a nagy GPD számú ozmózis membránt/membránokat valamivel meg is kell „hajtani”. A valós idejű vízszűrés miatt.

Ennél a tartály nélküli, átfolyós rendszerű ozmózis víztisztítónál nem lényeges a bemeneti víz nyomása (de azért legalább 1 BAR legyen), hiszen az erős nyomásrásegítő motor nagy magabiztossággal üzemelteti a membránokat és teszi optimálissá a működésüket.

 

OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓK KARBANTARTÁSA ÉS SZŰRŐCSERÉJE.

Mint minden berendezés életében, az ozmózis víztisztítóknál is fontos a karbantartás, valamint a szűrőbetétek cseréje. Ennek a folyamatnak a tervszerű és folyamatos megléte szinte teljes mértékben befolyásolja a víztisztító berendezés működését.
Pár évvel ezelőtt a HVG készített el egy „nagy víztisztítós teszt” nevű cikket, ahol jó néhány víztisztító berendezésnél nehezményezték a mért értékeket ezért aggályos tartották a berendezések tényleges szükségességét. A cikkből számunkra viszont tisztán látszik, hogy a „tesztelt” berendezések nem voltak egyáltalán, illetve megfelelően karbantartva. Sajnálatos módon ez a cikk hosszú időre terelte tévútra az ozmózis víztisztító berendezések és a legbiztonságosabb otthoni víztisztítási technológia után érdeklődőket.

A legbiztonságosabb tisztított ivó és főzővizet az ozmózis víztisztító berendezések biztosítják egy háztartásban. Ez a nagyfokú szűrési minőség és kimagasló víztisztítási precizitás minden háztartás esetben nagyságrendi javulást eredményez, akár palackos vizet, akár más, víztisztítási megoldást alkalmaznak otthon. Amennyiben nem akar csalódni ezekben a nagyszerű ozmózis víztisztító berendezésekben, akkor válassza jól meg, hogy mire és milyen nyomásérték mellett kívánja használni a berendezést.
Ne várjon sokáig a döntésével, hiszen mindennap pénzt és vízbiztonságot veszít!