Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ozmózis víztisztító berendezések választása

Ozmózis víztisztító berendezések választása

Ha háztartási ivóvíztisztítás után érdeklődik, akkor bizonyára az ozmózis víztisztító, vagy az ozmózisos víztisztító megnevezés biztosan felbukkant már ön előtt is. Már az elején tisztáznunk kell, hogy az ozmózis víztisztítókat tulajdonképpen fordított ozmózis víztisztítónak hívják, csak ez a hosszúsága miatt nem terjed el a köztudatban. Oldalainkon általában ezért csak „ozmózis víztisztítóként” hivatkozunk rá.

Az ozmózis víztisztító berendezések minden bizonnyal a legjobb víztisztítók, amit egy háztartásba ivó/főzővíz ellátásra lehet használni, de mivel összetett rendszerek, ezért a legtöbb kérdést is vetik fel. És ide még nem számoltuk azt, amikor rengeteg álhír, tévhit és félrevezetés üti fel magát az internet bugyraiban, sőt, egyes „tudományos” körökben is, ahol a szerves és szervetlen anyagokat össze szokták keverni (amit pedig nagyon nem kellene).

Most igyekszünk elmagyarázni az ozmózis víztisztító egyedülállóságát és reméljük ön is kedvet kap a jelenleg a legbiztonságosabb szűrési eljárást biztosító háztartási ivóvíztisztító berendezés megszerzésére. 

Mitől más az ozmózis víztisztító, mint bármelyik másik víztisztításra szolgáló berendezés?

Ha a legnagyobb biztonságban akar lenni (vízminőség ügyileg) és a leghatékonyabb vízszűrést szeretné otthonában, akkor nem jöhet más szóba, csak is az ozmózis víztisztító berendezések. Azért lehet ezt ilyen magabiztossággal kijelenteni, mert a víztisztító főszűrője (ozmózis membrán) 0,0001 mikronos résméretű vízszűrést biztosít. Ez annyit jelent, hogy ami ennél a mértetnél nagyobb, azt nem engedi át, hanem „kiöblíti” magából elfolyó technikai víz segítségével.
Ez a szűrés közbeni öblítés a második biztosítéka annak, hogy egyedülállóan hatékony a rendszer, mert nem hagyja magában a megszűrt szennyeződéseket, azaz ami 0,0001 mikronnál nagyobb. A víztisztításban/vízszűrésben csak az ozmózis rendszerű víztisztítók öblítik magukat, AZ ÖSSZES TÖBBI VÍZTISZTÍTÓ BERENDEZÉS MAGÁBAN TARTJA (TÁROLJA) A SZENNYEZŐDÉST.

Tehát amiért egyedülálló ez a víztisztító rendszer:

 • 0,0001 mikronos résméretű vízszűrés
  Ez azt jelenti, hogy a kimeneti ágon csak tiszta és biztonságos H2O, valamint elenyésző mikro só lesz.
 • Membrán öblítés
  Ez azt garantálja, hogy a megszűrt és esetenként veszélyes szennyeződéseket (arzén, nitrit-nitrát, nehézfémek, hormon, növény védőszerek, stb..) nem tárolja, hanem „kimossa” magából. Ez a tulajdonsága teszi lehetővé többek között azt is, hogy az ozmózis membrán csak 2 évente kell lecserélni, míg az összes többi szűrőbetétet évente.

 

Hogyan épül fel egy ozmózis víztisztító?

A technikai leírás (és a szakzsargont nélkülözve) teljeségének igénye nélkül, az általánosan elterjedt, klasszikus felépítésű berendezéseket figyelembe véve elmondható, hogy MINDEN OZMÓZIS VÍZTISZTÍTÓ ERRE A SÉMÁRA ÉPÜL FEL.           

 • ELŐSZŰRÉS
  Az ozmózis membrán előtt, három szűrőegység kap helyet, ami tulajdonképpen a drága és nagyon finom résméretű (0,0001 mikron) ozmózis membránt védi. Ezek sorrendje általában 5 mikron, aktív szén, valamint 1 mikron. Vagyis ez a három szűrőegység a nagyobb és durvább szennyeződéseket, valamint a klórt megszűri és így az ozmózis membránnak nem kell ezekkel a szennyeződésekkel feleslegesen megbirkóznia.
  Ezt kb. évente kell cserélni.
   
 • OZMÓZIS MEMBRÁN
  Ez végzi a tisztítási folyamat dandárját. Ez az az egység, amelyik biztosítja a legbiztonságosabb háztartási ivóvízszűrést.
  Működése közben folyamatosan öblítik ki magából a megszűrt (azaz a résméreten át nem engedett) szennyeződéseket.
   
 • UTÓSZŰRÉS
  Ez már az ötödik és egyben az utolsó lépcső. A membrán után helyet kap még egy biztonsági szűrőegység.
   

Természetesen kiegészítő egységekkel is fel lehet szerelni a berendezéseket, hiszen könnyedén össze lehet „LEGOZNI”. A legelterjedtebb kiegészítő egységek az ásványi anyag visszapótló (ami a víz íz élményét növeli), pH lúgosító egység (ásványi ágyon történő lúgosítás).

 

Milyen kategóriájú ozmózis víztisztító berendezések vannak?

Két fő kategóriába lehet sorolni a háztartási ivóvíztisztító berendezéseket. Fontos eldönteni a választási folyamat legelején, hogy melyik „irányzat” mellet tesszük le a voksunkat.

 • Tartályos ozmózis víztisztító
  Ezek a legelterjedtebb, úgymond klasszikus felépítésű berendezések. Egy puffer (tároló) tartályba tárolja a megtisztított ivóvizet, ami általában (de esetünkben mindig) 12 liter. Ez a tartály azért fontos, hogy az 50GPD-s ozmózis membrán, aminek teljesítménye megközelítőleg 0,1 liter/perc lassú és nem felhasználó barát üzemelését eredményezne. Viszont, ha van víztartály, akkor 1,4 liter/perces csapolási sebességet képes biztosítani, ami természetesen csökken a víztartály ürülése során.
  FONTOS! A tartályos ozmózis víztisztító berendezések nagyon nyomás érzékenyek!!! Ez a felhasználó részéről annyit jelent, hogy 4BAR rendelkezésre álló vezetékes víznyomás alatt mindenképpen nyomásrásegítő motorral ellátott típust kell választani. Ezeket a nyomásrásegítős modelleket „P” betű jelzi a típusszámban. Például SPARTACO SZUPER 105P
  Amennyiben rendelkezésre áll a 4BAR vezetékes víznyomás, akkor elég a „sima”, tehát pumpa nélküli modell választása is. Például SPARTACO SZUPER 105.
  (Amennyiben később szeretné felszereli nyomásrásegítőt, akkor erre is van lehetőség. Erre a feladatra a nyomásrásegítő pumpa szettet ajánljuk, amit könnyedén felszerelhetünk a meglévő berendezésünkre.)

   
 • Tartály nélküli, átfolyós rendszerű ozmózis víztisztító
  Ez a típus az ozmózis víztisztítók csúcsa, de nagyon vigyázni kell a piacon található és hibásan megnevezett termékekkel. Sok cég egyszerű visszakeverő szeleppel (bypass) látja el a normál ozmózis víztisztító berendezését és a hiányzó víztermelési kapacitást a még nem szűrt víz visszakeverésével pótolják. Ezek csupán hibridek, amelyek szűrési minősége fel sem veszi a „harcot” a tisztán ozmózis víztisztítási eljárással. Csupán úgy tesznek mintha átfolyós modellek lennének, de nem hozzák a szűrési elvárást.
  A tartály nélküli, átfolyós rendszerű ozmózis víztisztító berendezések nem nyomás érzékenyek. Már alapból megnövelt erősségű nyomásrásegítő pumpa van benne, ami biztosítja a két darab, egyenként 200 GPD-s ozmózis membrán (párhozamosan kötve) működéséhez szükséges víznyomást. Itt is megtalálhatóak a membránok védelmére szolgáló szűrőegységek, valamint az utószűrés is. Így megkapjuk a 0,6-0,8 liter/perces csapolási sebességet. Mivel itt valósidőben jön létre a tisztítás, ezért ezt a vízmennyiséget, 0-24-ben képes biztosítani, nem kell tartani a víztartály határaitól.
  Ha már tartály nélküli ozmózis víztisztító, akkor mi a SPARTACO SZUPER 800DF modellt ajánljuk.

 

Hasznos és haszontalan kiegészítő egységek.

Az általunk kínált ozmózis víztisztítók nagy előnye, hogy standard ¼”-os átvezetésekre épülnek. Ez annyit jelent, bármely és bármennyi kiegészítő egységet rá lehet kötni, illetve kiegészíteni a vízszűrést. Fontos megjegyezni azt is, hogy a víztisztító ipar is a fogyasztói igények kielégítésére alapul. Minden olyan kiegészítőt előállítnak, amire igény van. Az, hogy ezek az igények mennyire „hasznosak”, az nem a víztisztítós ipar megítélésétől függ.
Most viszont megmutatom, hogy szerintünk milyen kiegészítő egységek lehetnek számodra is érdekesek, amelyeket az utószűrő folyamat és a csaptelep közé kell tenni.

 • Ásványi anyag visszapótló (visszasózóként is ismert)
  Vízátfolyás sebesség függően moss ki magából (azaz pontosabban az ásványi ágyából) ásványi anyagokat. Mára már közismert, hogy a vízből ásványi anyag nem, vagy csak nagyon rossz hatásfokkal fog felszívódni az emberi szervezetben, mert szervetlen. De az meg kell hagyni, hogy az ásványi anyagok megléte a vízben, pozitívan befolyásolja az íz élményt.
   
 • pH lúgosító egység
  Ez is egy ásványi ágyas egység, ami vízátfolyás sebesség függően növeli a pH értéket.
   
 • UV sterilizáló lámpa
  Ezt az egységet csak ezért tettük be, mert bizonyos esetekben hasznos. Sterilizáló lámpa, illetve baktericid lámpaként is közismert. A szűrt víz biztonságát maximálisra növeli. Megléte nem fontos.

Fontos még azt a kiegészítő egységekről tudni, hogy ezeket is természetesen is cserélni kell. Minél több ilyen kiegészítő egységet alkalmazunk, annál magasabb lesz a fenntartási költség is. Érdemes tehát átgondolni, hogy milyen extrákkal akarjuk felszerelni a leendő víztisztító berendezésüket, mert jelentősen meg tudja növelni az üzemletetési, azaz esetünkben a szűrőbetét költségeket.
Alap esetben mi ezeket a berendezéseket ajánljuk:

 1. Ozmózis víztisztító SPARTACO 105 SZUPER normál változat.
 2. Ozmózis víztisztító SPARTACO 105P SZUPER nyomásfokozó motorral szerelve.
 3. Átfolyós ozmózis víztisztító SPARTACO 800DF SZUPER tartály nélküli modell.

Ezek nem véletlenül vezetik évek óta az eladási statisztikákat.

 

Milyen költségekkel kell számolni ozmózis víztisztító berendezések esetén?

Ez a kérdés természetesen minden berendezés vásárlása esetén fontos. Ehhez viszont pontosan tudnunk kellene, hogy mikor kell lecserélni a szűrbetétet a víztisztítóban.
A háztartási ivóvíztisztításban ökölszabály, hogy MINDEN (de tényleg minden) A BEMENETI VÍZ MINŐSÉGÉTŐL ÉS A FELHASZNÁLT VÍZ MENNYISÉGÉTŐL FÜGG!      
Ugyan a felhasznált víz mennyiséget nagyjából meg lehet becsülni (technikai és tisztított vizet együttvéve), de a bemeneti víz minőségét pontosan lakossági léptékkel SOHA NEM TUDJUK PONTOSAN MEGHATÁROZNI. Ez azért van, mert még vezetékes víz esetén is eltérhet a bemeneti víz minősége (klórtartalom, egyéb szennyeződés és csőhálózat minőség függvényében).
 

A pontos bemeneti vízminőség meghatározása minden szűrőegységre gyakorlatilag rendkívül költséges, így esetünkben sem „kivitelezhető” ügyfeleink részére. Viszont valamint mondanunk kell.
2007 óta mi az ozmózis víztisztító berendezéseknél a páratlan és páros éves szűrőbetét cseréket javasoljuk ügyfeleinknek.
Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy minden évben az elő+utószűrőket (valamint az esetleges kiegészítő egységeket kell lecserélni és minden második évben ezek mellett az ozmózis membránt is. Majd a harmadik évben megint csak az elő+utószűrőket (na meg az esetleges kiegészítő betéteket) kell kicserélni, míg negyedik évben ezek mellet, az ozmózis membránt. És így tovább…

Egy tartályos ozmózis víztisztító esetében:

Évente: elő+utószűrő cserebetétek 8500.-Ft
Kétévente: elő+utószűrő cserebetétek+ozmózis membrán 19500.-Ft
Hónapra lebontva: 1200.-Ft
Becsült literre lebontva: 2,4.-Ft/liter

 
Egy tartály nélküli, átfolyós ozmózis víztisztító esetében:

Évente: elő+utószűrő cserebetétek 11000.-Ft
Kétévente: elő+utószűrő cserebetétek+ozmózis membránok 57000.Ft
Hónapra lebontva: 2850.-Ft
Becsült literre lebontva: 5,7.-Ft/liter

 

Ezeknél a költségeknél jól látható, hogy a tartály nélküli berendezések nagyobb költséggel járnak, de így csak elenyésző kiadást jelent a palackos vizekhez képest. Az természetesen igaz, hogy a víztisztító berendezést egyszer meg kell vásárolni, de mint a fenti adatok is alátámasszák, ez a "befektetés" kevesebb, mint egy év alatt megtérül. Ez nem feltételes mód, hanem valós tény. Pénzben viszont nem is kifejezhető az az előny, hogy nem kell, többé műanyag palackokat hazacipeli, amikben ki tudja pontosan, hogy milyen minőségű az a víz, aminek az ásványi anyag tartalma feleslegesen terheli a vesét.

 

Ami még fontos lehet a választás előtt!

Utoljára hagytuk talán a legfontosabbat, ami nem csak az ozmózis víztisztító berendezések választásánál, hanem szinte minden termék esetében nyomós érv, vagy annak kellene lennie. Ez pedig a biztonságos kereskedői/szerviz háttér.

Manapság boldog-boldogtalan kényszer próbálkozik meg az ivóvíztisztító berendezések forgalmazásával. Nem kell sok idő egy akármilyen web áruház felépítéshez és másodállásban máris lehet (valamilyen jogi alappal) eladni a víztisztítókat. Részünkről nagy hangsúlyt fektetünk arra, hogy ügyfeleink a legnagyobb biztonságba érezhessék magunkat, amit a víztisztítójukkal szemben csak elvárhat.

 

A mi munkánk a megrendelés és a fizetés után nem ér véget, tulajdonképpen akkor kezdődik.

 

 • Állandóan elérhető (munkaidőben) ügyfélszolgálat telefonon és emailben.
 • Online problémamegoldó szakember.
 • Saját szerviz és bemutatóterem.
 • Folyamatos szűrőbetét és alkatrész ellátottság biztosítása
 • Szűrőbetét figyelmeztető rendszer.
 • Megnövelt garanciaidő!

 

Amennyiben tehát (ha már ivóvíztisztító vásárlásra adja a fejétJ), akkor előnyös olyan csapatot keresnie, ahol a vásárlás után is szóba állnak önnel és segítenek az esetlegesen felmerülő problémák megoldásában. Csak egy ilyen csapat támogató munkájának köszönhetően tudja 20-30 évig is üzemeltetni azt a víztisztító berendezést, amit egyszer valóban meg kell rendelnie. Így lesz a legkifizetődőbb ez a megrendelés.

 

Mi ilyen csapat vagyunk!

Most már önöm a sor, hogy biztonságban tudhassa az ivóvizét is…

Tartalomhoz tartozó címkék: ozmózis víztisztító