Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Ozmózis víztisztító technikai (selejt) víz

Ozmózis víztisztító technikai (selejt) víz Ozmózis víztisztító berendezések esetében sok fórumon olvasható, hogy fel vannak háborodva azon, hogy a víztisztító berendezés a szűrt/tisztított víz mellet, ún. selejt vizet is termel, vagyis a csatornába enged. Természetesen semelyik "veszteség" nem jó, pláne nagyon látványos, amikor érzékeljük, hogy a víz megy a lefolyóba.

Ozmózis víztisztító és a technikai víz

Legelső lépésben tisztáznunk kell, hogy egyáltalán miért van selejt víz az ozmózist technológia esetében.

Tulajdonképpen ez a sajátosság tudja biztosítani a legjobb vízminőséget és annak előállítását. A 0,0001 mikronos vízszűrésen alapuló ozmózis víztisztítás bizony megköveteli az állandó membrán öblítést. Gondoljunk csak bele, ez egy olyan parányi szűrési méret, amin még az arzén molekulák sem férnek át (pedig ő áll a legközelebb a vízmolekula méretéhez).

A technológia sajátosság tehát a szűrési méret és természetesen az is, hogy valami nem fog átférni ezen a szűrési méreten. Az ozmózis víztisztítók (tulajdonképpen az ozmózis membrán) nagyszerűsége az az összes többi víztisztítási berendezéssel szemben, hogy ezeket a szennyeződéseket nem tárolja.

Azoknál a víztisztító berendezéseknél, ahol nincsen selejt víz, ott minden esetben a szűrőbetétben marad a megszűrt szennyeződés a szűrőbetét cseréjéig. Természetesen, hiszen hova menne belőle, ha nincs technikai víz, tehát benne marad. Ezt a legjobban vízszűrőkancsó esetében lehet érzékelni, hiszen mindig töltjük rá a vizet és szegény betét meg csak szűr. Igen ám, de hova lett az amit megszűrt? Azon keresztül szűri át a következő mennyiséget is...

 

Ozmózis víztisztító membrán élettartam

Ozmózis membrán esetében nem egy egyszerű vízszűrésről van szó, hiszen a rendkívül alacsony szűrési résméret (0,0001 mikron) bizonyos speciális jellemzőkkel bír, illetve maga az ozmózis membrán a legdrágább szűrőegysége a víztisztító berendezésnek.

Az ozmózis membrán élettartamát 2-3 évben szokták megadni (kb. 20000 liter). Természetesen ez függ a bemeneti víz minőségétől és mennyiségétől. Attól is, hogy az előszűrők időben lel lettek cserélve jó minőségű betétekre és attól is, hogy milyen "fojtás" van az elfolyó selejt ágon (ezt az áramlásszabályzó feladata). Ez azért is fontos, mert ez biztosítja az ozmotikus nyomást.

Fontos megjegyezni, hogy a fentebb megadott hozzávetőlegesen 20000 literes élettartam a teljes bemeneti vízre vonatkozik, tehát a tisztított és a selejt víz összegére. Természetesen, hiszen a selejt víz átmegy az ozmózis membránon.

 

Mennyi a selejt víz az ozmózis víztisztító esetében?

Pontos válasz erre nincs! Rengeteg mindentől függ, mert nagyon sok a változó az egyenletben. Itt van azért néhány viszonyítási szám.

Tartályos ozmózis víztisztító esetében:

1/4-1/8, azaz 1 liter tiszta szűrt víz előállításához 4-8 liter bemeneti víz szűkséges.

Ez függhet:

 • a rendelkezésünkre álló víznyomástól (ezért kell meggyőződni a háztartásunk víznyomásáról, mert stabil 3-3,5 BAR alatt nyomásrásegítős modellt kell választani)
 • a víz minőségétől
 • a víztartályban lévő levegő nyomásától (0,3-0,5 BAR között kell lennie)
 • a víztartályban lévő víz mennyiségétől (kisebbe energia kell egy üres tartály feltöltéséhez, mint egy olyanéhoz, amiből csak 1 liter hiányzik)
 • stb...

 

Átfolyós, tartály nélküli ozmózis víztisztító esetében:

1/2-1/3 azaz 1 liter tiszta szűrt víz előállításához 2-3 liter bemeneti vízre van szükségünk. Mivel itt rengeteg változó kikerült az egyenletből (pl. víztartály és annak állapotai, víznyomás, stb..) ezért alacsonyabb és stabilabb ez a megoszlás.

Ha a legkisebb veszteség mellet szeretne ozmózis víztisztítót, akkor csak is átfolyós, tartály nélküli modellt szabad választania. Ezek e berendezések, viszont sokkal többe kerülnek, mint a sima víztartályos modellek.

 

Az energia nem vész, csak átalakul

Bizony! Van erről, illetve a villamos gépekről egy kis írás, amiből az alábbi mondattal sok mindent elárulok:

"Minden gépben, tehát a villamos gépekben is keletkeznek veszteségek. Ezek miatt a gép
hasznosított teljesítménye (Ph) mindig kisebb a gépbe bevezetett (Pb) teljesítménynél." A teljes tanulmányt itt tekintheti meg: http://digita.uw.hu/VillG/Fuggelek01.pdf

Tehát a veszteség, vagyis selejt, nem csak az ozmózis víztisztító sajátja, viszont az ozmózis víztisztító esetében ez minőségi javulást okoz a víztisztításban. Ezt most nem is ragoznám tovább! Gondoljunk csak wolfram szálas izzóra, ott 63%-os a veszteség, de egy plazma TV is jó meleget képes adni.

 

A nagy hiba amit már elkövettek

Van ebből több is, mert az emberi leleményesség, ha látszat takarékoskodásról van szó, akkor határtalan. Íme két jellemző példa.

 1. Ez a legszakbarbárabb hiba mait csak láttam ozmózis víztisztító berendezésekkel kapcsolatban. Ebben az esetben úgy vélekedik a kedves felhasználó, hogy minek a selejt víz, hiszen amúgy is a csatornába megy. Ne folyjon már pocsékba felkiáltással úgy értelmezi az elfolyó vizet, mint egy szükségtelen dolgot (hiszen a csatornába megy) és visszatöri az elfolyó vezetéket és tulajdonképpen lezárja az elfolyó ágat.
  Biztosan látott már filmekben olyat, amikor egy kocsi kipufogóját eltömítik (érdekes, a kipufogó is felesleges). Emlékszik, hogy utána nem nagyon akart elindulni a kocsi? Esetünkben is így van, de még ezek ellenére is várja a delikvens a tisztított vizet, de hiába. Vajon miért?
 2. Ez a hiba, illetve hibázás az előző finomított verziója, de ugyanolyan felesleges és ártalmas. Ebben az esetben a kedves felhasználó úgy véli, ha már van selejt víz, akkor legyen a legkevesebb és egy furfangos gondolattól vezérelve, egy elzáró ún. bypass szelepet barkácsol ez elfolyó vizes ágra. Itt az a helyzet áll elő szegény ozmózis membrán esetében, hogy szeretné öblíteni magát, de nem tudja.
  Az előző kipufogós példánál maradva, nem teljesen van eldugítva a kipufogó, mert hagytak neki 1 centis rést. Nem lesz jó!

Itt szeretném megjegyezni, hogy vannak még dolgok amiket nem találtak fel. Az ozmózis víztisztító berendezés nem tartozik ezek közé! Felesleges, értelmetlen és kifejezetten káros egy működő rendszer újragondolása.

Mind a kettő hiba az ozmózis membrán nagyon gyors leamortizálódásához vezet és már tudjuk, hogy az ozmózis víztisztító legdrágább szűrőegysége az ozmózis membrán.

 

A végére egy kis számolás

Csak, hogy ne nagyon ijedjen meg ettől a selejt víz mizériától, ezért számoljunk egy kicsit.

A legrosszabb értékekkel fogunk számolni, ami csak akkor alakulhat ki, ha Ön nagyon rosszul választott ozmózis víztisztító berendezést, pl: kevés a víznyomása és nem nyomásrásegítős modellt választott.

A legrosszabb arány (ami úgysem lesz): 1/10, azaz 1 liter szűrt vízhez, 10 liter víz szükséges.

A víz ára (vezetékes budapesti víz csatornával együtt): 600 Ft/1000 liter, azaz 1 liter víz 0,6 forint,

 

Szükségünk van 1 liter szűrt vízre= 10 x 0,6= 6 forint/liter.

Tehát a legrosszabb esetben is, ami egy elrugaszkodott példa, egy liter ozmózis víz (aminél nincsen tisztább szűrt víz) 6 forintba kerül!

Amennyiben Ön tud 6 forint/ liter árú ásványvizet, ami meg sem közelíti az ozmózis víztisztítók által biztosított vízminőséget, akkor ne vásároljon ozmózis rendszert. Ha a legjobb háztartási vízminőséget akarja, akkor csak az ozmózis víztisztító berendezések vásárlása ajánlott.

 

Gondoljon csak bele, hogy mennyi vizet pocsékol naponta

 • tisztálkodásra
 • mosogatásra WC öblítésre

és mégsem kérdőjelezi meg ezeknek a szükségességét...
Nem a szakmámba vágó dolog, de jó és könnyen érthető hasonlatnak látszik ha belegondolnánk, hogy mi történne akkor, ha nem mennénk WC-re?..és ugyan minek enni inni, ha úgy is távozik a jelentős része. Elnézést a hasonlatért, de szerintem ez a legérthetőbb hasonlat ebben a témakörben.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog