Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
vízlágyító gyanta Katt rá a felnagyításhoz

PURE kationcserélő vízlágyító műgyanta töltet 25liter

Ár:
29.990 Ft (23.614 Ft + ÁFA)
Elérhetőség: Raktáron
Átlagos értékelés: Nem értékelt
Várható szállítás: 2018. október 25.

Regenerálható, erősen savas, katiocserélő, vízlágyító műgyanta töltet (élelmiszeripari).

Mennyiség: 25 liter/zsák

Leírás és Paraméterek

Vízlágyítás ioncserélő gyantával: egyszerű kémiai folyamaton alapszik, ez az ioncsere. A kalcium (Ca) és Magnézium (Mg) ionok okozta kemény víz átáramlik az ioncserélő gyantán, ahol a vízben lévő Ca és Mg ionok a vízlágyító egységben lévő gyanta töltet felületére tapadt Nátrium (Na) ionokra cserélődnek le, vagyis a víz Ca és Mg ionok helyett a vízkeménység szempontjából közömbös Na ionokkal dúsítva távozik a készülékből. Az ioncserével megszűnik a víz keménysége, azaz 0°nk-ú lesz. A Nátrium ionok magasabb vízhőmérsékletnél sem válnak ki a vízből.
Az ioncsere folyamata addig áll fenn, míg a gyanta le nem merül. Ekkor az ioncserélő gyanta töltet elveszíti vízlágyító kapacitását és a gyanta felülete teljesen telített lesz Ca és Mg sókkal.

Telítődést  követően a műgyanta töltet regenerálással felújítható!

Megjegyzés: az 1-komponensű ioncserés vízlágyítással nem csökken a víz össz. oldottanyag (TDS) tartalma 0 ppm-re, vezetőképessége nem lesz 0 mS/cm, tehát nem teljes sótalanítás történik, hanem teljesen lágy lesz a víz (0°nk)!

Magyarországon a keménységet német keménységi fokban (°nk) mérik, ami a víz CaO tartalmának mérőszáma. Az alábbi teszter készlettel a keménységi fok egyszerűen megmérhető: OKT-1 vízkeménység teszter>>

 

A szűrőtöltet nem alkalmazható mikrobiológiailag szennyezett vízre vagy ismeretlen eredetű vizek kezelésére.

A töltet kapacitása: függ a lágyítandó víz minőségétől (összetételétől, vízkeménységétől). Minél lágyabb víz lágyítására alkalmazzuk, annál nagyobb a kapacitása. Fordított ozmózis (RO) víztisztító után alkalmazva 1 liter töltet kb. 2.500 liter átfolyó víz lágyítására képes, mivel a RO víztisztító után csak a tiszta vízben maradó minimális oldottanyagokkal terheljük a töltetet. (Tehát a 25 liter kb. 62.500 liter RO víz kezelésére elegendő.) Jóval nagyobb oldottanyag tartalmú (keményebb) vizek (pl. csapvíz, vagy részlegesen (pl. mechanikai előszűréssel és/vagy aktívszenes szűréssel) tisztított víz) lágyítása esetén jóval kevesebb víz lágyítására képes 1 liter töltet. Például egy nagyon kemény víz esetében: 25 °NK keménységű vízből kb. 200 liter 0 °NK lágy vizet készít. (Tehát a 25 liter töltet kb. 5.000 liter víz kezelésére elegendő.)

A vízlágyító műgyantával kezelt víz német keménységi értéke: 0°NK

Regenerálás menete:

A regenerálás tömény, azaz telített, nagy tisztaságú NaCl / só (sótabletta) oldattal történik. Telített sóoldat készítése: annyi sót kell tenni a vízbe, amiből már nem oldódik fel több! Ez a víz hőmérsékletétől és oldottanyag tartalmától (összetételétől) is függ. Általában szoba-hőmérsékletű (20-22°C körüli), 1 liter hálózati csapvízhez kb. 20 dkg só elegendő a telített sóoldat készítéséhez.
Több vízhez, arányosan többet. Annyi sóoldatot kell készíteni, hogy az a belehelyezett műgyanta töltetet ellepje. A regenerálás során a telített sóoldatot és a műgyanta töltetet egy edényben jól el kell keverni, kb. 30 percig kell állni hagyni. Regenerálás után le kell szűrni a műgyanta töltetet és át kell öblíteni tiszta vízzel két-három alkalommal. Az így regenerált és a töltettartóba visszatöltött műgyanta ismét alkalmas vízlágyításra.

 

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.

Írja meg véleményétMegjegyzés: A HTML-kód használata nem engedélyezett!
Értékelés: Rossz Kitűnő


Feliratkozás