Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Friss hírek >

Selejt (elfolyó víz) az ozmózis víztisztító berendezéseknél.

Selejt (elfolyó víz) az ozmózis víztisztító berendezéseknél.

Sokan, amikor megtudják, hogy az ozmózis víztisztító berendezésekből egy vezetéket a lefolyóba kell bekötni, elkezdenek gyanakodni. Akkor pedig végkép felháborodnak, ha megtudják, hogy a megtisztított ivóvíz mellé bizony valamennyi veszteség is társul selejt víz formájában.

Most bemutatjuk, hogy miért nem érdemes ezen aggódni, valamint azt is, hogy ez a sokak szerint negatívúm, tulajdonképpen pozitívum és ez teszi a legbiztonságosabb vízszűrő rendszerré az ozmózis víztisztító berendezéseket.

 

Miért van selejt víz?

Az elfolyós, selejt víz megléte az ozmózis (tulajdonképpen fordított ozmózis) technológia velejárója. Tudomásul kell venni, hogy ezek a rendszerek olyan feltétellel üzemelnek, hogy a „tisztítási” folyamat közben selejtvizet képeznek. (erről bővebben olvashat a wikipedián). Csak annyira kell elfogadnunk ezt a tényt, mint ahogy megbarátkoztunk régebben azzal a ténnyel is, hogy a villanyégő hő vesztesége 70%-os. Ha csak a hatásfokot vizsgálnánk, akkor bátran kijelenthetnénk, hogy az ugyan régebben használatos világítóeszközök inkább világító fűtőtestek voltak. Érdekes, mégsem mondta senki, hogy milyen butaság ez az egész világítás…

 

Mennyi a selejtvíz?

Ezt ozmózis víztisztítója válogatja, de nagy általánosságban tartályos modellek esetében 4/1 (azaz 1 liter szűrt vízhez 4 liter selejtvíz képződik), átfolyós, tartály nélküli modellek esetében pedig 1/1-es aránnyal kell számolnunk.
Az arányszám nagyban függ még a következőktől:

  • bemeneti víznyomás
  • vízszennyezettség
  • tartály levegőnyomás
  • tartályban telítettség (víz)
  • membrán GPD szám
  • STB…

Látható, hogy a tartályos modellek esetében több a változó az egyenletben, valamint a tartály nélküli, átfolyós modelleknél mindig nagyobb GPD szám van, azaz alapból kevesebb lesz a selejtvíz.

 

Miért jó, hogy van selejtvíz?

Akármennyire is furán hangzik, de szinte ez a legjobb és hasznosabb „mellékhatás” ami a víztisztító berendezésekkel kapcsolatosan tapasztalható. Ugyanis ennek a selejt víznek köszönhetjük azt, hogy a megszűrt szennyeződések nem maradnak a berendezés főszűrőjében, azaz az ozmózis membránban. Semelyik másik víztisztító rendszer nem rendelkezik ezzel az egyedülállóan biztonságos módszerrel. A nem ozmózis víztisztítók megszűrik a szennyeződést, de a megszűrt szennyeződéseket magukban tartják, hiszen nincsen elfolyó víz, hova is tűnne...

 

A selejtvíz mekkora pluszköltséget jelent?

Mivel van, ezért természetesen pluszba kerül, de korántsem annyiba, mint amennyibe sokan gondolják. Az igazság az, hogy egy háztartás mindennapjaiban az ivó/főzővíz ellátás csupán 2-4%-ot tesz ki. A legjelentősebb vízfelhasználás a tisztálkodás, mosogatás, valamint a WC öblítése jelenti.
Fura hasonlattal, az ozmózis víztisztító berendezéseknél hasonlót tapasztalhatunk, mint a WC esetében, azaz higiénikusabbá tettük a régi pottyantós változatot és nem hagyhatjuk bent azt, amit nem szeretnénk, hogy maradjon. Elnézést ezért a hasonlatért, de talán ezzel lehet a legjobban szemléltetni a selejt (technikai) víz szükségességét és előnyeit.

 

A selejtvíz tehát nem a víztisztítókra, hanem csak ozmózis víztisztító berendezésekre jellemző. Mint mindenhol, a megnövelt szűrési biztonságot és az öblítést „meg kell fizetni”, ez ozmózis víztisztítók esetében selejtvízzel történik. Amennyiben valaki sokallja a selejtvizet, vagy egyáltalán nincsen kibékülve azzal, hogy létezik ilyen, akkor ne válasszon ozmózis víztisztító berendezést. Neki be kell érnie a gyengébb vízszűrési minőséggel és egy egyszerű beépíthető víztisztítót kell választania, aminek nem sajátossága a megszűrt szennyeződések kiöblítése.