Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap > Friss hírek >

Tudálékoskodás a víztisztító berendezésekkel kapcsolatban. [VIDEÓ]

 

Avagy, amit te is rosszul tudtál, gondoltál, vagy hittél a víztisztításról és a víztisztító berendezésekről.
Ennek a bejegyzésnek a megírására 10 éve készülök. Na, nem konkrétan, de 10 éve „lappang” bennem ez a bejegyzés, amit tulajdonképpen terápiás céllal ki kellett volna már magamból írni. El sem hiszed, hogy mennyire frusztráló tud lenni, amikor egy facebook hétvégi kampány közben olyan kommentek érkeznek, aminek a megválaszolásához nagyon messze kellene mennünk (vissza mennünk a kályháig), de legalább is vissza kellene ülni az iskolapadba valamilyen szintig, erősen koncentrálva a kémiára. Esetünkben ez a tantárgy/tudományos terület eléggé makacs dolog, a H2O az ma is és holnap is H2O lesz, nincs nagy varázslat benne. Ami ezen felül van az innivalódban, az többnyire felesleges, esetlegesen káros is.

Ezért az esetek jelentős részében nem is állunk le fejtegetni a nézőpontunkat, mert felesleges, ez persze nem azt jelenti, hogy fél várról vennénk az esetleges aggályokat a háztartási ivóvíztisztítással, vagy képzettebbek lennénk a témában (maximum tájékozottabbak), de munkatársaimmal 10+ éve foglalkozunk a témával, ami nem múlhatott el nyomtalanul. Valamilyen szinten kell értenünk ehhez az egészhez, hiszen túl sok időt töltünk el nap, mint nap vásárlói tájékoztatással, magyar és külföldi szakirodalommal, valamint minden olyan dologgal, aminek a víztisztításhoz van köze. Remélem ez nem hatott önelégültnek, de azt mindenképpen jó, ha tudod, hogy minket nem tudsz meggyőzni arról, hogy az otthoni víztisztító berendezések feleslegesen lennének, akár Magyarországon.

Próbálom megállni, hogy ne a felhasználónál történő, közvetlen felhasználás előtt történő víztisztítás előnyeiről és szükségszerűségeiről írjak. A háztartási ivóvíztisztítókkal szemben felhozott leggyakoribb érv ugyanis az, hogy minek. De, most megnézzük, azt, hogy milyen butaságokkal (akit sért attól elnézést) kell szembesülnünk, amikor csak a vezetékes csapvíz tisztábbá, egészségesebbé, biztonságosabbá, tehát FELHASZNÁLÓBARÁTABBÁ tételéről adunk felvilágosítást, vagy publikálunk.

 

 

Egy kis bevezető a tudálékoskodáshoz

 

Mindannyian tudjuk, hogy hazánk, víznagyhatalom, ami természetesen azzal is jár, hogy tízmillió vízügyi szakember országa vagyunk. itt mindenki ért a víztisztításhoz, tehát fennhangon magyarázza, hogy a szolgáltatott csapvíz mennyire kiváló.

Nézd, semmi baj sincs azzal, ha valaki így gondolja, ez az ő döntése. De ez után ne lássam meg, amint a multiban gyömöszöli a palackos vizeket a pénztárszalagra!!!
Miért és mi közöm hozzá?
Semmi közöm sincs hozzá, hogy valaki mit iszik, vagy miért ad ki 1000X több pénzt annál, mint ami otthon a csapból is folyik. Ahhoz viszont annál inkább, hogy ne prédikáljon csapvizet, miközben palackos vizet iszik. Hiteltelen és komolytalan. Hétvégenként (mert akkor járok vásárolni) viszont szintem minden bevásárlókocsiban kartonszámra látok palackos vizeket. E mellé pedig az ásványvíz szövetség által készített adatok szerint pedig azt is tudom, hogy Magyarországon a legnagyobb mennyiségben eladott élelmiszer a palackos ásványvíz. Akkor hogy van ez?

 

 

Nézzük most meg, hogy mit gondoltál rosszul.

 

Megdönthetetlen szabály, hogy minél közelebb vagyunk a csupán H2O-hoz, annál biztonságosabb és egészségesebb az, tehát a víz. Ehhez nem kell nagy tudomány. A víztisztító eljárások ugyan eltérhetnek, de az adott módszerrel minél inkább meg tudják közelíteni a H2O-n kívül mást nem tartalmazó vizet, akkor az annál nagyobb hatékonyságú, tehát jobb.

Maradva a vezetékes ivóvíz ellátásnál, rengeteg olyan dolog eltávolítására nem alkalmas a víztisztító telepeken használt eljárás(ok) amelyekkel napjainkban szembesülni kell. Olyan mértékben nőtt a gyógyszerfelhasználás, valamint környezetszennyezés, hogy az, ami X évvel ezelőtt elégséges volt, az mára már nem az. Aztán ott van maga, az ivóvíz hálózat, amiről múlt hónapban érdekes dolgok szivárogtak ki. Nem mennék bele a részletekbe, de van probléma és felfoghatatlan mennyiségű hiányzó pénzt az ágazatban.
Amennyiben kapásból a víztisztító telepen fogyasztanánk a vizet, akkor talán nem is lenne annyira érdekes ez az otthoni víztisztítás. Persze leszámítva a valamilyen technológia sajátosság miatt erősen fogyaszthatatlan ivóvízhez való gusztust. Ugyanis az arzénmentesítésre elköltött milliárdokról jelenleg a felhasználók csak azt veszik észre, hogy ihatatlan lett a csapvíz, tehát rosszabb, mint volt. Vízügyes szaktársak meg sok helyen csak a fejüket vakarják, illetve megnövelik a klórtartalmat a vezetékes vízben, azzal „kendőzve” el a hibákat.

Ez a videó nagyban segít eligazodni a víztisztítással kapcsolatos félreértésekkel és félrevezetésekkel kapcsolatba.

 

Víztisztító Diszkont - CLEAN TALK 2

 

Amire viszont büszke vagyok.

A víztisztítással és a víztisztító berendezésekkel foglalkozó embereket (kereskedőket) általában a széles tömegek nem cipelik a hátukon tiszteletük jeléül. SŐT! Mind tudható, a tízmillió vízügyi szakember országa vagyunk, ahol mindenki ért a vízminőséghez, csak az nem, aki napi szinten foglalkozik vele, azaz a nyomorult „víztisztítósok”. Megmondom őszintén, az értelmetlen és feleslegesen tudálékoskodó facebook kommenteket azonnal törlöm és az okoskodó Tóbiást tiltom is, mielőtt rajtam kéri számon a saját tudatlanságát és rosszul tájékozottságát. Ugyanis nem kívánok a továbbiakban részt venni olyan emberek oktatásában, akik saját bevallásuk szerint jobban értenek a témához. Meggyőzni, meg egyszerűen nem akarom!

A képen látható beszélgetés viszont előremutat, mert bizony vannak olyan „érdeklődők” akik elismerik azt, hogy valamiben nem annyira felkészültek, illetve hiányos a tudásuk. Természetesen nem kell egyetemi professzornak lenni (a videó vége felé beszélünk Dr. Proff. PhD.-ről is) ahhoz, hogy az általunk szolgált információt bárki értelmezni tudja… Ilyen is van, csak nagyon ritka.

 

 

Ez meg annyira amatőr!

Most nem fogok a szolgáltatott vezetékes vízminőségről sztorizgatni (azaz ismertetni a médiában mostanában megjelent aggasztó híreket), hanem egy konkrét esetről osztok meg egy kis nüanszot :)

Történt az, hogy múlt héten egy makói lakos megunta a nála már régóta szolgáltatott vezetékes víz rosszminőségét és saját kezébe vette a megoldást. Kiválasztottunk neki egy ozmózis víztisztítót, azaz neki már másnaptól nem kellett problémázni a rossz ivóvízminőség miatt. Erről egy kis sztorit kitettünk a facebookunkra.
Mit tesz a hozzáértés, máris megtalálta egy hölgy ezt a postot. És hozzá szolt, hogy „MI A PROBLÉMA!” Mielőtt töröltem volna a kommentjét (lásd a miértjét feljebb), megnéztem, hogy ki is ez a hölgy a való életben. Kiderült, hogy a MAKÓI POLGÁRMESTERI HIVATALBAN dolgozik. JAJ!!! Ennyire amatőr partizánakciót. Tényleg leszakad az arcomról a mosoly, amikor ilyen butaságot látok…

 

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog víztisztító videó