Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Víztisztító kancsó

Víztisztító kancsó Amikor víztisztítás jön szóba, akkor szinte minden esetben elhangzik a kancsós víztisztító, avagy vízszűrő kancsó terméknév. A vízszűrő kancsó egy rendkívül egyszerű felépítési, úgymond instant megoldásnak mutatkozik. Ezek a tetszetős kancsók inkább szépségük, mint víztisztító képességük miatt kiemelkedőek. Vásárlásukban sok rizikó nincs, hiszen egy alacsony árú műanyag kancsót veszünk, aminek a tetején egy szűrőbetétet magába foglaló műanyag rész, valamint maga a szűrőbetét kap helyet.

Nagy márkák a víztisztító kancsóknál is tarolnak.

Vízszűrő kancsót lehet már pár ezer forintért is vásárolni, de általában a patinásabb márkákat válasszák az emberek. Ez annak is betudható, hogy a márkák különböző extra funkciót építenek a kancsókba, valamint hangzatos elnevezésű szűrőbetéteket kínálnak. Lássuk a hazánkban leginkább ismert vízszűrő kancsó márkákat.

 

BRITA kancsó

A BRITA németországi alapítású (1966), napjainkig családi vállalkozás ami 800 főt foglalkoztat. Gyártás: Németország, Nagy Britannia, Svájc és India. Termékeit a világ szinte minden pontján forgalmazzák. Jelentős hangsúlyt fektetnek az újrahasznosításra.

A BRITA vízszűrő kancsói igényes kinézetűek és praktikusaknak mutatkoznak. Két fajta szűrőbetéttel kínálják, ami nem feltétlen kompatibilis más szűrőkancsókkal.

BRITA Classic szűrőbetét a márka alap szűrőbetéte. Leírás: A BRITA Classic szűrőbetét csökkenti a víz ideiglenes keménységét, és más szennyező anyagokat, mint pl. klór - amelyek a csapvíz ízét kedvezőtlenül befolyásolják. Ezen kívül csökkenti a vízben az bizonyos nehézfémek (mint pl. réz, ólom) ill. növényvédő szerek (mint diuron) tartalmát. A vízben található szerves szennyeződéseket is csökkenti. Az eredmény tisztább, átlátszóbb, jobb ízű víz, melyet hideg és meleg italokhoz, és ízletes ételek készítéséhez is lehet használni. A háztartási kisgépekbe is használható, mert csökkenti a vízkőképződést. (A BRITA honlapjáról)

BRITA Maxtra szűrőbetét egy továbbfejlesztett változat. Leírás: A BRITA Maxtra szűrőbetét egy különleges, 4-lépcsős szűrőrendszerrel rendelkezik, ami 20%-al nagyobb hatékonysággal csökkenti a víz ideiglenes keménységét a BRITA Classic szűrőhöz képest*. Ezen kívül csökkenti a vízben a kl

ór és más szennyező alkotóelemek tartalmát, amelyek a csapvíz ízét kedvezőtlenül befolyásolják, az bizonyos nehézfémek (mint pl. réz, ólom) ill. növényvédő szerek (mint diuron) tartalmát. A vízben található szerves szennyeződéseket is csökkenti. Az eredmény tisztább, átlátszóbb, jobb ízű víz, melyet hideg és meleg italokhoz, és ízletes ételek készítéséhez is lehet használni. A szűrt víz háztartási kisgépekbe is használható, mert csökkenti a vízkőképződést.
* a BRITA Classic szűrőhöz képest, a BRITA vízszűrő kancsókban történő használat esetén (a BRITA szabványok szerinti teszteredmények átlaga) (A BRITA honlapjáról)

 

LAICA kancsó

A LAICA  sok PR kapcsolattal rendelkező vízszűrő kancsó márka. Magyarországon kizárólagos forgalmazást folytató nagykereskedő ügyesen lavíroz a marketing útvesztőiben. Termékeit szuper és hipermarketek polcain is megtalálhatjuk, mi több, műszaki áruházláncban is. A kancsók kialakítása tetszetős. Elektronikus szűrőbetét élettartam kijelzővel is kínálják a kancsókat, ami állításuk szerint megkönnyíti a kezelést.

Több vízszűrő típus van ennél a márkánál is.  Classic és BI-flux (ami állítólag gyorsabb vízszűrést és 20%-kkal több víz megszűrésére képes).

 

Hangsúly a víztisztítás és a kancsók tekintetében.

A nehézfémek, klór és lebegőanyagok szűrése. Ez pedig az aktívszenes vízszűrés velejárója, ami a háztartási ivóvíztisztításban az alap. Úgymond ez a szűrési metódus az beugró az ivóvíztisztító berendezéseknek. A BI-flux szűrőbetét tekintetében van megjelölve ioncserélő gyanta, ami csökkenti a víz keménységét, így növeli az ivóvíz lágyságának érzetét. Ennél a szűrőbetétnek a leírásánál egy nagyon érdekes kifejezéssel találkoztunk: baktériumnövekedés gátló. Sajnos ezt értelmezni sem tudom, de nem hangzik rosszul.

 

Ár és kapacitás

A vízszűrő kancsók vételára nagyon szórt még azonos márkán belül is. Vannak alap és vannak dizájnosabb, magasabb minőségű termékek is. Elmodhatjuk, hogy 3-4000.-Ft-tól már lehet vízszűrő kancsót vásárolni. A vételár egészen 12-15000.-Ft-ig is elnyúlhat a tudás (számláló, slim forma, stb...) függvényében.

A kancsók szűrőbetétei classic kivitelben 100 liter víz megszűrésére alkalmasak. A fejlettebb BI-flux, vagy Maxtra szűrők esetében ez 150 literre módosul, de az áruk is emelkedik. Az első két kancsó vizet nem ajánlatos felhasználni még a kereskedők leírása szerint sem, tehát ezzel a vízmennyiséggel is csökken az amúgy sem nagy kapacitás. Természetesen kaphatók szűrőbetét pakkok, amik olcsóbbá tehetik a vásárlást. Azonban könnyen kiszámíthatjuk, hogy 1 liter vízszűrő kancsóval tisztított víz ára 10-15.-Ft között van! Itt üt vissza a szép forma és az instant megoldás. Ez az összeg nagyon sok egy háztartás esetében havi szinten kiszámolva.

 

Asztali víztisztító VS. kancsó, avagy a méret a lényeg

Itt nem mennék bele a két fajta víztisztító/vízszűrő közötti szűrési különbségekbe. Ezek szinte 80-90%-ban megegyeznek, vagy az asztal víztisztító javára billentik a mérleg nyelvét. Viszont egyetlen asztali vízszűrőbetétben sincs ioncserélő gyanta (ami nem is fontos).

Egy asztali víztisztítóban 10"-os, azaz 25 cm magasságú, a háztartási ivóvíztisztításban standard ként meghatározott méretű vízszűrő kap helyet. Nem kell aggódni a szűrőbetét ellátottságtól, hiszen maga a méret standard. Kancsók tekintetében minden gyártónak a jól felfogott érdeke, hogy ne lehessen keverni más gyártók esetlegesen utánagyártott betéteivel. Ez egyszerűen gazdasági döntés részükről.

Az asztali víztisztító GAC normál betétje 6.000 liter víz megszűrésére képes és az ára kereken 2.000.-Ft. Egy kancsó szűrőbetét Classic kivitelben 100 liter vizet tud megszűrni, amiből az első két kancsót nem is tudjuk meginni. Természetesen az asztali víztisztítónál is van bejáratási folyamat, de nem mindegy, hogy a 6.000 literes kapacitásból használunk 4-5 litert, vagy a 100 literes kapacitásból 3 litert (hiszen itt már minimum 3%-os kapacitástól elestünk). A kancsó szűrőbetétek ára 1.500.-Ft.

Amennyiben a vízszűrő kancsótól várnánk el az asztali víztisztítók esetében alapból elvárható kapacitást, tehát a 6.000 litert, akkor 90.000.-Ft-ot kellene szűrőbetétre költeni 2.000.-Ft helyett!!!

Tehát a vízszűrő kancsó egy nagyon jó, de csak instant megoldás ként javasolható dolog. Fenntarthatósága, illetve költségessége miatt válnak meg a legtöbben tőle.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog