Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü

Vízlágyító berendezések

A vízlágyító berendezések ioncserés eljárás alapján működnek. A kemény víz átáramlik az ioncserélő gyantán, ahol ioncserével megtörténik a víz lágyítása. A berendezés ioncserélő gyantatöltete a Ca++ és Mg++ ionokat Na+ ionokra cseréli, amelyek magasabb víz hőmérsékleten sem válnak ki.

A gyantatöltet bizonyos mennyiségű lágyvíz letermelése után lemerül, ezért azt regenerálni kell. A regenerálás nagy tisztaságú NaCI oldat felhasználásával automatikusan történik. Regenerálás során a sóléből a Na+ ionok újra a gyantába kerülnek. A berendezés teljesen automatikus, elvégzi az összes tisztítási, regenerálási folyamatot. Üzemeltető részéről csak időszakos felügyeletet, valamint rendszeres só utánpótlást igényel. A berendezésbe egyszerre több regenerálásra elegendő só tölthető, mivel a berendezés abból mindig csak annyit használ el, amennyi a gyanta regenerálásához szükséges. A regeneráló só kézi adagolása nem szükséges, csak mennyiségét kell ellenőrizni, és szükség esetén utántölteni.

A lágyításhoz alkalmazott kiváló minőségű gyanta egyik tulajdonsága, hogy a szemcsék mérete közel azonos. Ez kisebb regeneráló só fogyasztást, így alacsonyabb üzemeltetési költségeket jelent. A vezérlő automatika a lágyító gyanta regenerálását vízfelhasználási szünetben, éjszakai időpontban, vagy beállítástól függően, kimerülést követően azonnal elvégzi. A regenerálás alatt a berendezés nem változtat a belépő víz keménységén, így az lágyítatlanul jutna a hálózatba. A vízlágyító gyanta 0,1 nk°-nál alacsonyabb keménységű vizet állít elő. Az ivóvízre minimálisan engedélyezett 5 nk° keménységű víz eléréséhez a vizet lágyítás után mesterségesen fel kell keményíteni. Ezt a lágyított vízhez a felhasználással arányos mennyiségű nyersvíz hozzákeverésével, egy rugóterhelésű bekeverő (ún. by-pass) szelep segítségévet érjük el. A szelep feladata a nyersvíz és a lágyított víz beállított bekeverésének biztosítása különböző mennyiségű vízelvételek esetén is, így a víz keménységének állandó szinten tartása. A bekeverő szelep a vízlágyító berendezés vezérlő fejében került elhelyezésre, így a lágyítóból már a beállított keménységű víz lép ki.

Kis helyigény és könnyű telepíthetőség, kezelhetőség jellemzi kabinetes vízlágyító berendezéseinket. A hagyományos, ipari jellegű berendezésekhez képest a formatervezett kabinet miatt a berendezés megjelenése esztétikus, egyszerűen tisztítható.

A berendezés legfontosabb egysége a vezérlőfej. Berendezéseink kizárólag digitális kijelzésűek, idő és mennyiségvezéreltek, hiszen csak ezek együtt tudnak igazán takarékos működést biztosítani. A vezérlőfejbe épített vízóra garantálja, hogy a vízlágyító a teljes kapacitását kihasználja, és fogyasztásmentes időszakban ne regeneráljon feleslegen.

Rendezés:
Nézet:

A megfelelő vízlágyító berendezés kiválasztása

Két fontos információ befolyásolja a készülékválasztást.

Az egyik a felhasznált vízfogyasztás, melyről a vízszámlából tudhatunk meg információt. A másik a hálózatból belépő nyers víz keménysége.

A víz keménységét úgynevezett német keménységi fokban (nk) szokás megadni. A német keménységi fok a CaO (kalcium-oxid) mg/liter egy tizede, vagyis 177mg CaO/liter esetén az érték 17,7 nk.

A budapesti hálózati víz keménysége 13 és 17 nk között szokott lenni. Pest megyében viszont nem ritka a 20 nk feletti keménység sem. A karsztos - mészkőben gazdag - területek ivóvizei pedig még akár 25 nk feletti értéket is mutathatnak.

A víz keménységének értékét a helyi vízmű tudja meg adni, vagy keménység teszter (pl. OKT-1) segítségével könnyen megmérhető.

vízlágyító

Kútvíz esetén először víz analízisre van szükség, melyet pl. a helyi ÁNTSZ-nél lehet megrendelni, és ez alapján további előkezelésekre (pl. vastalanítás) lehet szükség.

vízlágyító berendezés vízlágyító berendezésMegjegyzés 1.: a vízlágyító berendezés elé a durva előszűrő (C) beépítése kötelező, mivel ez garanciális feltétel! A szűrő megvédi a vízlágyító tömbszelepét a lebegő szennyeződésektől (rozsda, homok). Ajánlatunk: 100 mikronos, nemesacél előszűrő fémházban, leeresztő tisztítócsappal, nyomásmérővel. FHMB-34 (3/4”) vagy FHMB-1 (1”)

Megjegyzés 2.: a By-pass (elkerülő) ág kiépítése ajánlott

Megjegyzés 3.: a merev csövek helyett egy flexibilis csőpár alkalmazása megkönnyíti a vízlágyító bekötését, valamint a fix bekötéssel szemben rugalmasságot is biztosít.

Megjegyzés 4.: vízkeménység teszterrel bármikor ellenőrizhető a víz keménysége. OKT-1

Megjegyízés 5.: A vízlágyító beépítése a bejövő hideg vizes ágra történik. A készülék elhelyezése fagy és vízmentes helyen lehetséges (vízaknában csak nagyon ritkán), ahol a közelben szennyvíz- és elektromos kiállás található.

Vízlágyító berendezés nem alkalmazható mikrobiológiailag szennyezett vízre vagy ismeretlen eredetű vizek kezelésére. Olyan vízre alkalmazható, amely a vonatkozó jogszabályoknak megfelelően került bevizsgálásra és ivóvíz felhasználási célra engedélyezve.
A vízlágyító berendezés a 201/2001. (X.25.) sz. Kormányrendelet, illetve az Európai Unió előírásait kielégítő hálózati ivóvíz lágyítására alkalmas.

 

 

Feliratkozás