Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü

Vízlágyító berendezések

A vízlágyító berendezések ioncserés eljárás alapján működnek. A kemény víz átáramlik az ioncserélő gyantán, ahol ioncserével megtörténik a víz lágyítása. A berendezés ioncserélő gyantatöltete a Ca++ és Mg++ ionokat Na+ ionokra cseréli, amelyek magasabb víz hőmérsékleten sem válnak ki.

A gyantatöltet bizonyos mennyiségű lágyvíz letermelése után lemerül, ezért azt regenerálni kell. A regenerálás nagy tisztaságú NaCI oldat felhasználásával automatikusan történik. Regenerálás során a sóléből a Na+ ionok újra a gyantába kerülnek. A berendezés teljesen automatikus, elvégzi az összes tisztítási, regenerálási folyamatot. Üzemeltető részéről csak időszakos felügyeletet, valamint rendszeres só utánpótlást igényel. A berendezésbe egyszerre több regenerálásra elegendő só tölthető, mivel a berendezés abból mindig csak annyit használ el, amennyi a gyanta regenerálásához szükséges. A regeneráló só kézi adagolása nem szükséges, csak mennyiségét kell ellenőrizni, és szükség esetén utántölteni.

A lágyításhoz alkalmazott kiváló minőségű gyanta egyik tulajdonsága, hogy a szemcsék mérete közel azonos. Ez kisebb regeneráló só fogyasztást, így alacsonyabb üzemeltetési költségeket jelent. A vezérlő automatika a lágyító gyanta regenerálását vízfelhasználási szünetben, éjszakai időpontban, vagy beállítástól függően, kimerülést követően azonnal elvégzi. A regenerálás alatt a berendezés nem változtat a belépő víz keménységén, így az lágyítatlanul jutna a hálózatba. A vízlágyító gyanta 0,1 nk°-nál alacsonyabb keménységű vizet állít elő. Az ivóvízre minimálisan engedélyezett 5 nk° keménységű víz eléréséhez a vizet lágyítás után mesterségesen fel kell keményíteni. Ezt a lágyított vízhez a felhasználással arányos mennyiségű nyersvíz hozzákeverésével, egy rugóterhelésű bekeverő (ún. by-pass) szelep segítségévet érjük el. A szelep feladata a nyersvíz és a lágyított víz beállított bekeverésének biztosítása különböző mennyiségű vízelvételek esetén is, így a víz keménységének állandó szinten tartása. A bekeverő szelep a vízlágyító berendezés vezérlő fejében került elhelyezésre, így a lágyítóból már a beállított keménységű víz lép ki.

Kis helyigény és könnyű telepíthetőség, kezelhetőség jellemzi kabinetes vízlágyító berendezéseinket. A hagyományos, ipari jellegű berendezésekhez képest a formatervezett kabinet miatt a berendezés megjelenése esztétikus, egyszerűen tisztítható.

A berendezés legfontosabb egysége a vezérlőfej. Berendezéseink kizárólag digitális kijelzésűek, idő és mennyiségvezéreltek, hiszen csak ezek együtt tudnak igazán takarékos működést biztosítani. A vezérlőfejbe épített vízóra garantálja, hogy a vízlágyító a teljes kapacitását kihasználja, és fogyasztásmentes időszakban ne regeneráljon feleslegen.

Nincs megjeleníthető termék.