Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Hiba, amit szinte minden ozmózis víztisztító vásárló elkövet

Pontosabban! Hiba amit szinte minden víztartályos tartályos ozmózis víztisztító vásárló elkövet a beszerelésnél. A tartályos ozmózis víztisztító beszerelése maximum 1-2 órás művelet, minimális műszaki érzékkel. Ez alatt azt értem, hogy tudja a vásárló, hogy hol van a fúrógép és a villáskulcs. Nincs szűkség semmiféle jártasságra, mert nagyon könnyen elvégezhető feladatsor. Mégis amikor már a célzászló lengedez, akkor követik el a végzetes hibát, ami miatt úgy festhet, hogy az ozmózis víztisztító  berendezés rosszul működik. De mégsem!

Az a fránya víztartály az oka mindennek!

Bizony, tartályos ozmózis víztisztítók esetében a víztartály (illetve puffertartály) jelenti a változók sokaságát az egyenletünkben, illetve abban, hogy hogyan működik a víztisztító berendezés. A víztartály feladata, hogy az ozmózis membránból belekerülő vizet tárolja annak érdekében, hogy gyorsan juthassunk hozzá amikor kinyitjuk a csapot. Ha nem lenne víztartályunk, akkor kb. 0,1 liter/perces vízátfolyás lenne, ami távol áll az elfogadhatótól.
Miért van ez így?

A tartályos ozmózis víztisztító berendezésekben általában 50GPD-s, azaz 50 gallon/napos ozmózis membrán van. Tehát egy nap kb. 200 literes áteresztésre képes. Ha ezt elosszuk 24-el, akkor megkapjuk, hogy óránként 8,3 liter tudunk kinyerni belőle. Ha ezt is elosszuk 60-al, akkor megkapjuk, hogy kb. 0,138 liter per perces átfolyást fogunk kapni.

A víztartály tehát elraktározza egy bizonyos mennyiségű vizet, hogy normális (0,8-1,2 liter/perc) átfolyási sebességgel jöjjön és ne keljen 5 percig ott állni a csap előtt egy pohár vízért.

 

Íme a hiba a tartályos ozmózis víztisztítók beszerelésénél.

Egyszerű! A beszerelést végző végre már gyönyörködni szeretne produktumban és látni szeretné, hogy a csapból tisztított víz csörgedez, tehát kinyitja azt. Amit látni fog azzal csöppet sem lesz elégedett, mert a fenti helyzet fog előállni, azaz csöpögni fog a csapból a víz. Természetesen, mert szegény ozmózis membrán áteresztő képessége nem is tesz lehetővé többet. Ekkor szokott jönni a telefon az ügyfélszolgálatra, hogy rossz a víztisztító.

A megoldás rém egyszerű. A csapot elzárt állapotban kell tartani és meg kell várni amíg feltöltődik a víztartály. Egy kolléga szavajárását idézve ez után "csodát fog látni" a vásárló, mert összefüggő vízsugárral fog folyni a víz a csapból. Persze, mert ebben az esetben nem a ozmózis membrán átengedőképességére vagyunk hagyatkozva, hanem a már megtisztított 12 liter víz azonnal rendelkezésünkre áll.

 

Hibaelhárítás!

A türelem az egyetlen megoldás. Most már láthatjuk, hogy mennyi időbe telik a víztartálynak a feltöltése. Fontos megjegyezni, hogy kissé több időt fog igénybe venni, mintha a csupaszon az ozmózis membrán áteresztésével számolnánk időben, mert ugye ahhoz is energia kell, hogy a víz belemenjen az enyhe ellennyomást tartalmazó víztartályba.

Tehát mindenképpen várjuk meg, amíg feltöltődik a víztartály, ami 3-4 órát is igénybe vehet víznyomás és vízszennyezettség függően és utána csodát fogunk látni.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog