Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü

Ozmózis víztisztító berendezés kisokos

Ozmózis víztisztító berendezés kisokos

 

Az ozmózis víztisztító berendezések a háztartási vízszűrők csúcsát képviselik. Felépítésük és működésük sokkal összetettebb, mint az egyszerű aktívszenes berendezések esetében. Amennyiben kihagyjuk a tudományos magyarázatot, akkor felhasználói szinten elég annyit tudni az ozmózis víztisztító berendezések működéséről, hogy a nagyobb vízszennyeződések előszűrése után egy ozmózis membrán segítségével 0,0001 mikronnál nagyobb anyagokat eltávolítja a bemeneti vízből. Ez a szűrési résméret hozzávetőleg 95-98%-os vízszűrést végez, aminél nincsen jobb szűréssel előállított tisztított víz. Az ozmózis membránok védelmére előszűrők (aktívszén, mechanikai) gondoskodnak. A membrán után pedig találhatunk még egy aktívszenes szűrőegységet is. Az ozmózis víztisztító rendszerek velejárója a technikai, azaz selejt víz elvezetés. Erre azért van szükség, mert 0,0001 mikronos résméret annyira apró, hogy ha nem öblítenénk ki, akkor nagyon gyorsan bedugulhatna a berendezés legértékesebb része, az ozmózis membrán.A fenti adatokból kiderülhet az is, hogy az ezek a víztisztítók MINDENT, azaz MINDENT megszűrnek a bemeneti vízből. Ennek hasznát veszik a hadi és űr iparban (zárt láncú anyagcsere), illetve természetesen a háztartási és az ipari víztisztításban.

 

Ennek a víztisztítási rendszernek az összetettsége és hatékonysága miatt több tévhit is kering velük kapcsolatban.

Most viszont az ozmózis víztisztító berendezések típusaival foglalkozunk. Tehát amennyiben a legjobb víztisztítási minőséget akarod te is saját otthonodba, akkor érdemes elolvasni ezt a bejegyzésünket.

 

 

Ozmózis víztisztító kategóriái.

 

Ugyan többfajta  ozmózis víztisztító típus és kategória létezik, de most az általunk használt és elterjedt kategóriákat veszünk sorra, amelyeket a háztartásokban használnak. Ebben a bejegyzésben nincs értelme az ipari ozmózis víztisztító berendezésekkel foglalkozni, megmaradunk háztartási szinten.

 

 

Tartályos ozmózis víztisztító berendezések.

 

A tartályos ozmózis víztisztító berendezések a belépő szintet képviselik. Viszonylag kicsi GPD számmal (50-80 GPD) rendelkező ozmózis membránnal vannak szerelve (GPD gallon per day, azaz ezt az értéket megszorozva néggyel megkapjuk a berendezés elméleti maximum napi vízszűrési kapacitását literben). 
A tartály megléte arra szolgál, hogy a viszonylag lassan, azaz pókháló vékonyságú tisztított víz először a víztartályban tárolódjon le. Tehát oda gyűjtjük a lassan megszűrődő vizet, hogy ott tárolódjon el általában 8-12 liter (ez a víztartály méretétől függ). Erre azért van szükség, hogy amikor odalépünk a tisztavíz csaphoz, hogy például vizet igyunk, akkor víztartály hiányában ez akár 5-10 percig is eltarthatna. Belátható, hogy ez nagyon gyorsan elvenné az érdeklődők kedvét az ozmózis víztisztítástól. Így tehát a lassan csordogáló vizet egy tartályba gyűjtik, amit későbbiekben használhatunk és megközelítőleg 1,4 liter/perces csapolási sebességet érhetünk el, ami már felhasználóbarát értéknek számít.

 

A víztartály nem kiegyenlítő tartály, hanem puffer, azaz tároló tartály. Csak egy bekötéssel rendelkezik, ami feltöltjük a tartály és azon is jön ki belőle, hiszen ez egy tároló tartály. A tartályban lévő 0,4 BAR levegőnyomás segít kijönni a víznek és biztosítja a kedvező csapolási sebességet, ami természetesen csökken a tartályban felhalmozott vízszint csökkenésekor.
A víztisztító vezérlése (ami elavult esetben négyutas szelep, jobb esetben pedig solenoid mágnesszelep), arra “figyel”, hogy a víztartály fel e van maximálisan töltve. Amíg ez nem valósul meg, a vízszűrési és öblítési folyamat megy. Amikor a víztartály teljesen feltöltődött, akkor a szűrési és öblítési folyamat megáll. Tehát a víztartályos ozmózis víztisztító berendezés célja mindíg az, hogy a víztartály tele legyen.

 

 

Nyomás rásegítéssel, vagy a nélkül.

 

Még mindig a tartály ozmózis víztisztítóknál tartunk, illetve a velük kapcsolatos legnagyobb dilemmánál.
Ezek az ozmózis víztisztító berendezések nagyon nyomásérzékenyek. Optimális működéséhez legalább 4 BAR vezetékes víznyomás szükséges. Elképzelhető, hogy egy 0,0001 mikronos résméretű szűrő közegnél, kell rendelkezni olyan nyomással, ami át is tudja préselni ezen a vizet. Ugyan a víz nem sűrű, de a szűrési és öblítési folyamat optimális és hosszú távon fenntartható működéséhez. elengedhetetlen a “nagyobb víznyomás.
A csapolt víz minősége nem változik, csak a rendszerünk jobban beterhelődik, ha nem kap elegendő víznyomást. Így számíthatunk a megnövekedett elfolyó selejt víz mennyiségre, ami egyenesen hozza a szűrőbetétek gyorsabb elhasználódását. Ezáltal pedig az ozmózis rendszer fenntartása jelentősen megdrágul.

 

Tehát ezek a víztartályos ozmózis víztisztító kaphatóak normál (motor nélküli), illetve nyomásrásegítő motorral ellátott változatban is. Részünkről mindenképpen a nyomás rásegítős változatot ajánljuk lehetőség szerint SOLENOID szeleppel. Ez már annyira biztonságos vezérlést és működést biztosít, ahol elkerülhetjük a tartályos ozmózis víztisztító berendezések gyerekbetegségeit.
 

Átfolyós tartály nélküli ozmózis víztisztító berendezések.

 

Ha az ozmózis víztisztítók a háztartási ivóvíz tisztítás csúcsát képviselik, akkor az átfolyós rendszerű, tartály nélküli ozmózis víztisztítók pedig a kategória ÁSZAI. Ezeknél a modelleknél minden esetben megtalálható az extra erős nyomásrásegítő motor, hiszen tartály híján olyan megemelkedett GPD számot kell biztosítanunk ozmózis membrán szűrési kapacitásban, ami felhasználóbarát. Ehhez pedig a megszokottnál nagyobb nyomás kell!

A csapolt tisztított víz, abban a pillanatban készült (illetve préselődött át a 0,0001 mikronos szűrő közegen), nincs tartály, ami időt spórol. Mivel kivettük a rendszerből a víztartályt, ezért berendezés működése sokkal kiszámíthatóbb és stabilabb. A víztartály megléte ugyan számos kérdést vet fel a benne lévő levegő nyomásától kezdve, egészen annak kicserélődési idejéig.

 

Az átfolyós ozmózis víztisztítóknak van még egy hatalmas előnye a víztartályos társaikhoz képest. Ez pedig a kapacitás.
A víztartályos modellek esetében a víztartály nagysága szabott határt, azaz átlagban 10 liter vizet tudunk kivenni megközelítőleg 1,5 óra alatt.
Viszont ha nekünk egyszerre több tisztított szűrt vízre van szükségünk, akkor ez nagy problémát jelent. Például sok levest akarunk főzni, vagy olyan helyen van telepítve a berendezés, ahol többen is akarják használni. Tehát az átfolyós ozmózis víztisztítóknak nincsen kapacitás határuk ebből a szemszögből, hiszen akár folyamatosan is képesek lehetnek biztosítani a tisztított vizet. 

GPD szám a döntő tényező.

 

A tartály nélküli ozmózis víztisztítók esetében nagyságrenddel nagyobb GPD számú ozmózis membránokat kell használniuk, mint a tartályos modellek esetében. Általában az átfolyós víztisztítóknál párosával vannak szerelve az ozmózis membránok, így növelik a szűrőközeg GPD számát.
A beugró érték a 400 GPD és jelenleg a maximum az 1600 GPD kapacitású átfolyós ozmózis víztisztító háztartási viszonylatban, ami már szinte félprofi megoldás. Természetesen vannak ettől nagyobb GPD számú ozmózis víztisztítók is, de csak ipari kategóriában.

 

A GPD szám a felhasználó szemszögéből két dolgot jelent.

 

Csapolási sebesség
A 400 GPD-s kapacitás megközelítőleg 0,7 liter/perc csapolási sebességet jelent, ami nem valami gyors. Még éppen az elfogadható skálán belül van.
Érdemesebb inkább 800 GPD kapacitásban gondolkozni, ami megközelítőleg 1,4 liter perces folyamatos csapolási sebességre képes.
Aki pedig a maximumot akarja, az válassza az 1600 GPD-s kapacitást, ahol megközelítőleg 3 liter/perc csapolási sebességet kapunk, ami egyedülállóan jónak számít.

 

Fenntartási költség
Értelemszerűen a nagyobb GPD számú (azaz kapacitású) ozmózis membránok drágábbak mint az alacsonyabb kapacitásúak. Ezt is figyelembe kell venni megrendelés előtt.

 

Véleményünk szerint a 800 GPD ozmózis membrán kapacitással ellátott ozmózis víztisztító berendezések ( SPARTACO DIRECT 800 ) eléggé felhasználóbarátok a csapolási sebesség és a vételár tekintetében. Amennyiben pedig a legjobb és leggyorsabb csapolási sebesség kell, akkor ajánlott az 1600 GPD-s változat, ami a SPARTACO DIRECT 1600 -as ozmózis víztisztító modell.

Ha pedig megelégszel a lassabb csapolási sebességgel, de már átfolyós rendszerű ozmózis víztisztítót akarsz, akkor számodra a 400 GPD-s modell is be fog válni ( SPARTACO DIRECT 400 ), csupán kicsit lassabban jön a megtisztított víz.

 

FONTOS! A nyomás rásegítő motorral szerelt tartályos és az összes átfolyós rendszerű tartály nélküli vízszűrő esetében szükséges az áramellátás megléte. A berendezések 50-60 centiméteres tápvezetékkel vannak szerelve, így ha nem közvetlenül található csatlakozási lehetőség a mosogató alatt, akkor hosszabbítóról kell gondoskodni. Amennyiben pedig még egyéb áramellátást igénylő kiegészítőt kívánunk elhelyezni a berendezésen (UV lámpa), akkor pedig elosztóról is érdemes gondoskodni. 

Ozmózis víztisztító kiegészítő lehetőségei.

 

Köszönhetően a beépíthetőségnek, ezek a berendezések szinte korlátlanúl bővíthetőek. A mosogató alatt vannak, tehát a belőlük kijövő viz ágra tudjuk rápakolni az igényünkhöz és tisztított vízzel szemben támasztott követelményeknek megfelelő kiegészítő egységet. vagy egységeket. Ezek a berendezések semmiféle kiegészítőt nem kívánnak meg, csupán mint opció (extra) tekinthetünk rájuk.
Mivel a háztartási ivóvíztisztítás is a vásárlói igények kielégítésére épül, ezért rengeteg olyan kiegészítő egység létezik, amely ugyan nem hangzik rosszúl, de sok értelmük nincsen.
Most sorra vesszük azokat a kiegészítőket, amelyekkel szeretünk érdemes foglalkozni.

 

Azt azért még érdemes tudni a kiegészítőkről, hogy ezeket évente kell cserélni. Tehát minél több kiegészítőt aggatunk a víztisztítóra, annál magasabb lesz a fenntartási költség.  

UV lámpa

 

Talán ennek a kiegészítőnek van egyáltalán értelme (szerintünk). A megtisztított víz a mielőtt kifolyna a csapon egy UV lámpás kezelésen megy át. Ez az uv-s fertőtlenítő eljárás olyan biztonságot ad, hogy teljesen védve leszünk minden ESETLEGES vissza fertőződéstől. Az ozmózis membrán ugyan a maga 0,0001 mikronos résméretével megszűr MINDENT 95-98% hatékonysággal, de a plusz biztonság sosem árt. OTH ajánlás szerint is érdemes az UV lámpák használata.
Az így még biztonságosabbá tett ivóvíz hőmérséklete enyhén megemelkedik, ami cseppet sem zavaró.
Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért kellene használni UV lámpát egy 0,0001 mikronos vízszűrés után, hiszen az mindent megszűr a vízből. Az UV lámpa megléte olyan mint az autókban a biztonsági öv mellett a többfajta légzsák. Az UV lámpa a légzsák tetején légzsák. Biztonságból sosem lehet elég, ha már ivóvízről van szó. Az UV lámpa nem elsősorban a tisztítási folyamathoz kell, hanem a biztonságosabb tisztított víz megőrzéséhez.

 

 

Visszasózó egység

 

Ugyan visszasózó egység a kiegészítő neve, de tulajdonképpen ásványi anyag visszapótló.
Azoknak ajánlott, akik szeretnének olyan ozmózis vizet fogyasztani, amiben van ásványi anyag.
Ugyan a vízben található ásványok szervetlen, így elenyésző hasznosulással fog csak felszívódni a szervezetbe, de valaki ragaszkodik hozzá. Élettanilag tulajdonképpen nincsen jelentősége, viszont az ásványokban gazdagabb vizek finomabbak lehetnek. (Szerintünk a tiszta H2O-nál nincsen finomabb) Érdemes még akkor használni, amikor olyan berendezést is használunk a tisztított vízzel, aminek a működéséhez kell, hogy valami vezesse benne a feszültséget. Ilyen például a hidrogénes víz készítő, vagy a lúgosító vízionizátorok.

Magyarországon OTH irányelv a minimum 80mg/liter ásványi anyag tartalom az ivóvízben (aminek sok értelmét nem látjuk), amit visszasózó egységgel el lehet érni. 

pH lúgosító egység

 

Ez is egy ásványi ágyas egység a visszasózó társával együtt. Itt az ásványi ágy úgy lett összeválogatva, hogy az a megtisztított víz pH szintjét tolja pozitív irányba.
Az így kapott lúgossági szint nagyban függ a csapolás sebességtől. Tehát minél több időt tölt az ásványi ágyon a megtisztított víz, annál magasabb pH értéket kapunk. Azaz minél lassabban csapoljuk a vizet annál lúgosabb lesz.  

Persze van még számtalan kiegészítő lehetőség, amiről ebben a cikkben nem éri meg szót említeni. Amennyiben speciális igény lép fel a megtisztított ivóvízzel szemben, akkor érdemes előtte konzultálni az értékesítéssel, hogy milyen kiegészítő egységgel érhető el a felhasználó által kívánt érték.


 

 

Ozmózis víztisztító beszerelés

 

Talán ez a legmacerásabb része a dolognak, amiért a legtöbben elrettenek az ilyen víztisztító berendezésektől, pedig nem kellene. Ugyan nem tartozik a nagyobb munkálatok közé, de valóban figyelmet, szerszámozottságot és némi műszaki affinitást is igényel. (Volt már hölgy ügyfelünk, aki egyedül végezte el a beszerelést és csak egyszer kért telefonos segítséget tőlünk).
Most sorra vesszük azokat a lépéseket, amiket mi alkalmazunk egy víztisztító beszerelés alkalmával.


 

 

A víztisztító beszerelés lépései
 

 
 1. Bemeneti vízbekötés létrehozása
  A mosogatócsap (vagy mosogatógép) vízcsatlakozását igénybe véve, azt szétcsavarjuk. Arra tömítőanyag segítségével fel rögzítjük a bekötő idomot, amin található egy lyuk. A mosogatócsap (vagy mosogatógép) csatlakozását visszacsavarjuk a bekötő idomba. A bekötő idom lyukas részébe pedig betekerjük az elzáró golyós csapot. Így létrehoztunk egy “T” elágazást, ahol sz elzáró golyós csap kimeneti része adja a víztisztító készülék bemeneti vízellátását.

   

 2. Csaptelep elhelyezése
  A megtisztított víz csapolására szolgáló csaptelepet (a víztisztító berendezés bekötési csomag része) általában a mosogatótálca sarok részére szoktuk rögzíteni, természetesen a rendelkezésre álló hely és a felhasználói igény függvényében.
  Ehhez egy 12 mm átmérőjű furatot hozunk létre, majd ebbe helyezzük el a csaptelepet és rögzítjük a mosogatóhoz alulról is. A csapocska alsó részébe bemeneti egységet illesztünk. Ide fogjuk csatlakoztatni a víztisztítóból kijövő megtisztított vizet.

   

 3. Selejtvíz elvezetése
  A lefolyóba (szifon) 6 mm-es furatot készítünk úgy, hogy a szennyvízlefolyó bilincset rögzíteni tudjuk rá a melléket csavarok segítségével. A bilincs csatlakoztatási pontjába bedugjuk a víztisztító berendezés selejt víz ágát, hogy a lefolyó csövön túl lógjon.

   

 

Ez után a összekötjük a víztisztító be és kimeneteit a létrehozott csatlakozási pontokkal.
Az illesztéseknél tömítéseket használunk és folyamatosan figyeljük, hogy van-e vízszivárgás a létrehozott bekötési pontoknál, illetve a berendezés irányából. Amennyiben vízszivárgást tapasztalunk akkor az illesztések további meghúzása/szigetelése szükséges.
A beszerelési csomag tartalmaz minden szükséges alkatrészt ami a bekötéshez szükséges. Általában a berendezésekhez ⅜”-os bekötö idomot mellékelenek (ez kell a bemeneti vízbekötés létrehozásához), de amennyiben mosogatógép bekötésre szeretnénk kötni, akkor ¾”-os bekötésre van szükség. Régebbi építésű ingatlanok esetében pedig a ½”-os bekötés a megfelelő.

 

Amennyiben nem akarsz ezen a folyamaton végigmenni és nem rendelkezel megfelelő szerszámozottsággal, vagy csak nem akarod magadnak ezt a macerát, akkor szakember segítségét kéred. Mi Budapesten és Pest megyében biztosítjuk ezt a szolgáltatást kedvező áron.

 

Ozmózis víztisztító fenntartási költségek és karbantartás

 

A legfontosabb amit tudnod kell ha rendelkezel ilyen hasznos háztartási berendezéssel, az az, hogy folyamatos karbantartást igényel. Ez a karbantartás az esetek 99%-ban a szűrőbetétek folyamatos cserélésével egyezik meg. Tehát folymatosan kell a víztisztító készülékben cserélni a szűrőbetéteket. Amennyiben ezt nem teszi meg a felhasználó, akko feleslegesen vásárolt magának víztisztítót, mert semmi haszna nem lesz, sőt talán többet árt mint használ vízminőség szempontjából. 

 

A pontos csere időszakot nem lehet megadni, mert nem tudjuk, hogy mit mérjünk. Arzént, nitritet, nitrátot, vagy egyéb mást szennyeződést. Ha meg megmérnénk, akkor azt minden vízszűrő egységre külön-külön meg kell csinálni, ami nagyon költséges lenne. Ilyet tehát senki sem csinál. Ugyan a TDS érték (ásványi anyag össztartalom) valamelyest irány számot adhat az ozmózis membrán szűrési képességére, de ez félrevezető is lehet. Az arzén mérete ugyanis nagyon közel áll a víz méretéhez, így belátható, hogy nem tudhatjuk pontosan, hogy a némi TDS érték megemelkedés milyen szennyeződésre utal és az mennyire veszélyezteti a felhasználó egészségét. Mivel az ozmózis víztisztítók rendszerszerűen működnek, ezért a cserebetétek esetében is rendszerben kell gondolkoznunk, ahol sok minden függ a rendszerben szereplő egységek egymásra gyakorolt hatásától is. Ez viszont az átlag felhasználót csöppet sem kell, hogy érdekelje!

 

A víztisztító forgalmazóknak ebben a helyzetben is viszont valamit mondaniuk kell a felhasználóknak, amivel számolni tudnak. Ez eltérhet és köbevésett szabálya az, hogy minden a felhasznált vízminőség és felhasznált vízminőségtől függ. Így még vezetékes vízhálózaton is komoly csereidőszak eltérések lehetnek. 

 

Részünkről 2007 óta rendelkezésre álló visszajelzések alapján a következőt tanácsoljuk:

 
 • Minden évben lecserélendő az összes elő+utószűrő egység, valamint az esetleges kiegészító betétek és UV lámpa izzó.

 • Minden második évben lecserélendő minden ami az előző pontban (éves cserebetét készlet) és ezen felül az ozmózis membrán(ok).

 

Látható tehát, hogy minden második évben az összes szűrőegységek ki kell cserélni, míg évente csak az ozmózis membránok kivételével mindent.

 

Ez a kettősség azért alakult ki, mert az ozmózis membránok öblítésének köszönhetően nagyobb kapacitással rendelkeznek mint a többi szűrőbetét. Amennyiben ez valakinek túl komplikált, akkor minden évben cserélje le az összes szűrőbetétet az ozmózis membránnal együtt, maximum a pénztárcája látja kárát. Rosszat nem fog csinálni :)

FONTOS MÉG! A megadott literszámok és cserebetét intervallumok minden esetben elméleti maximum értéket képviselnek. 
 

Miért vegyél te is ozmózis víztisztítót?

 

Mint már tudható, az ozmózis víztisztítók a legjobb szűrési eljárást biztosító háztartási víztisztító berendezések. Legyen az tartályos, vagy tartály nélküli átfolyós, nyomás rásegítős, vagy a nélküli modell, a 0,0001 mikronos résméreten keresztüli vízszűrés biztosít.
Ez a szűrési résméret ami a garantálja, hogy ez a rendszer a legjobb víztisztító legyen.

 

Alkalmazásuk mindenkinek ajánlott, aki a legjobb minőségű szűrt, tisztított ivóvizet szeretné biztosítani magának, vagy a családja számára. Felhasználása jelentősen túlmutat a normál, aktívszenes, vagy PP mechanikus szűrő egységgel (vagy azok kombinációján) alapuló berendezések használatánál.

 

Most bemutatunk pár szennyeződést, ami a magyarországi vezetékes vízszolgáltatásra is igaz lehet, akármennyire is próbálják EU-s forrásokból kiküszöbölni őket.

 
 • Arzén szennyezettség
  Ez az eléggé alattomos szennyeződés a dél alföldi régióban, ami még mindig veszélyeztetheti az ottani felhasználók egészségét.

   

 • Nitrit-nitrát szennyezettség
  Konkrétan tudható, hogy többek között Kerepesen még mindig jeletős a nitrit-nitrát szennyeződés a vezetékes vízhálózaton, ami veszélyezetheti az ottaniak egészségét.

   

 • Gyógyszermaradványok és hormonok
  Ezt a szennyeződést bagatelizálják el a leginkább a vízszolgáltatók. A tény viszont az, hogy a vezetékes víz hálózaton alkalmazott víztisztítási technológiák egyre kevésbé képesek megbirkózni a folyamatosan növekvő ilyen jellegű szennyeződésekkel.

   

 • Mikroműanyagok.
  Természetesen a mikroműanyagokat és maradéktalanúl eltávolítja.

   

 • És ki tudja még, hogy mi…
  Amiről most még nem tudunk, de lehet, hogy jövőre a már bekerül a köztudatba, mint például a mikroműanyag szennyezés.


   

Babavíz helyett ozmózis víz

 

A PET palackos ásványvíz ipar egyik rettenete, a babavizek kiváltása is lehetséges. A babavizet egy még tisztább palackozott víznek szeretnék eladni a felhasználók számára, ami horribiris és folyamatos költséggel jár a maga 150.-Ft/literes belépőszintű árával. 150.-Ft egy liter vízért persze nem sok, amennyiben a szaharában szomjazunk, de egy viszonylag jó és elérhető vezetékes vízszolgáltatással rendelkező országban kissé elrugaszkodott a mindennapoktól.

 

A PET palackos normál ásványvizek ára is 40.-Ft/liternél kezdődik, ami ugyan nem kevés, de mérhetetlenül felesleges és pénzpazarlás. A palackos vizekkel bővebben ebben a cikkünkben foglalkozunk.

 

Az ozmózis víztisztító berendezésekkel nagy magabiztonsággal kiváltható (és egyre többen teszik is meg) a palackozott vizek jelenléte a háztartásokban. Nem lesz szükséged egy ismeretlen logisztikia forrásból.
 

Verhetetlen ár/érték arány és gyors megtérülés

 

Az ozmózis víztisztító berendezésekkel készített tisztított ivóvíz minőségét össze sem lehet hasonlítani a palackos vizek minőségével. Így nem is a minőséget, hanem a vételárat fogjuk összehasonlítani. Fontos viszont megjegyezni, hogy minőségben olyan eltérés tapasztalható az ozmózis víz javára, mintha F1 versenyautót és egy Trabantot hasonlítanánk össze a gyorsulási adatai alapján. A bugyuta példákat félretéve, valóban, az ozmózisos rendszer annyira jobb, hogy tényleg csak ez a hasonlat teszi érthetővé. 

 

Egy liter ozmózis víz 3.-Ft/liter ártól készíthető. A nagyságrendekkel jobb vízminőséget nagyságrendekkel alacsonyabb áron tudjuk előállítani. Persze a víztisztító berendezésekre jellemző összes előnyét is megkapjuk, amiről itt írunk bővebben.

 

Az viszont igaz, hogy az ozmózis víztisztító berendezést meg kell vásárolni és be is kell üzemelni. Ezeket a berendezéseket 50.000.-Ft-tól már meg lehet vásárolni és határ a csillagos ég. A plafon természetesen függ attól is, hogy mennyire extrázzuk fel a berendezést. Ez azt jelenti, hogy teszünk-e pluszban visszasózó, lúgosító, vagy más egységet, az UV lámpáról nem is beszélve.
Nálunk a legfejlettebb átfolyós rendszerű csúcs ozmózis víztisztító alapára közelíti a 200.000.-Ft, ami már a félprofi kategóriát képviseli.

 

Ha tehát a palackos ásványvizek vételárával vetjük össze az ozmózis víztisztító fenntarthatóságát a vételárral együtt, akkor a 4-5 hónap alatt megtérül a “beruházás”, amit a tisztább és macera mentesebb ivóvíz ellátásunkba fektetünk. Ez a megtérülési idő természetesen növekedhet, amennyiben minőségibb berendezést választunk, de minden esetben megtérül.

 

Az ozmózis víztisztítók alkalmazása ajánlott minden olyan háztartásba, ahol jobbá szereténék tenni a vezetékes vízellátást. Ezek a berendezések minden vízszennyezettség tekintetében megállják a helyeket és egészségesebb ivóvizet biztosítanak. 

A beszerelésük ugyan egy kis macerával járhat, de igényelhető víztisztító beszerelési szolgáltatás.
Anyagilag mindenképpen kifizetődő, hiszen gyorsan megtérülő vételár mellet alacsony forint/liter fenntartási költséggel számolhatunk.

 
 

 

Ozmózis technikai víz a szükséges rossz, ami jó

Használatos még az elfolyó, öblítő és selejt víz meghatározás is. Ez a leginkább vitatottabb “tulajdonsága” az ozmózis víztisztító berendezéseknek a laikusok szerint, holott ennek a megléte egyedülálló biztonságot és költségtakarékosságot biztosít. Ez az ozmózis víztisztítási technológia velejárója, ami minden esetben jelen van ezen ivóvíztiítási eljárások során.

 

Ez a vízmennyiség öblíti  az ozmózis membránt és biztosítja többek között azt is, hogy a megszűrt ivóvíz a legbiztonságosabb legyen. A szűrési folyamat közben (vagy programozott időközönként) a lefolyóba öblíti az ozmózis membránt, ezzel növelve annak kapacitását és hatékonyságát.
Amennyiben ez a selejt víz nem lenne, akkor az ozmózis membrán pillanatok alatt bedugulni, hiszen a vízkeménységet adó kalcium és magnézium kicsapódna rajta és tönkretenné.

 

Mennyiségéről elmondható, hogy jelentősen típus és rendelkezésre álló nyomás függő. Amennyiben túl alacsony a víznyomás, abban az esetben a ozmózis membránon nehezebben préselődik át a megszűrendő víz, így jelentősen növekszik a selejt víz mennyisége (ezért kell a nyomásrásegítő pumpa). Mivel a selejt víz is szűrt víz (hiszen vízszűrő egységeken megy át) ennek a paraméternek a növekedése jelentősen csökkentheti a szűrőbetétek kapacitását. Tehát ténylegesen érdemes tartályos ozmózis víztisztító berendezések esetén legalább nyomásrásegítő pumpáról gondoskodni.

Tartalomhoz tartozó címkék: ozmózis víztisztító