Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Fordított ozmózis víztisztító berendezések karbantartása

A háztartási víztisztító berendezések csúcsát képviselő ozmózis (fordított ozmózis) berendezésekkel kapcsolatban sokszor vetődik fel, hogyan kell szakszerűen karbantartani. Az utóbbi napokban sok, kissé elhanyagolt (azaz nem rendszeresen karban tartott) víztisztító berendezéssel találkoztunk, ahol bizony nem elég csak a szűrőbetéteket cserélni, azt mindenképpen fertőtleníteni kell. A fertőtlenítés amúgy minden szűrőbetét cserekor erősen ajánlott.

 

 

Már az elején le kell szögeznünk, hogy egy olyan víztisztító berendezés, amit nem tartanak karban rendszeresen (szűrőbetét csere, fertőtlenítés, átmosás, öblítés) nincs értelme használni, ugyanis több kárt okoz, mint vélt hasznot. Ebben az esetben feltételezhető, hogy erősen szennyezett réteg marad vissza az elhasználódott betétekben és ez által a berendezés összes vízzel érintkező részében is. Ebből arra is következtethetünk, hogy egy fertőzött rétegen keresztül áramoltatjuk a vizet, ami csöppet sem egészséges. Pont ez a helyzet áll elő, amikor nem kerülnek rendszeresen cserére a szűrőbetétek. El sem várható, hogy egy „leharcolt” vízszűrő egység valami pluszt tegyen a vízminőség érdekében, viszont a már általa megszűrt káros anyagokat pedig magában tartsa. Ez lehetetlen!

A fordított ozmózis víztisztító berendezések esetében az ozmózis membrán ugyan a szűréskor végez öblítést (technikai víz leadása), ezzel jelentősen növeli a technológia vízbiztonságát (valamint az ozmózis membrán élettartamát 2-3 év magasságába emeli), de az előszűrők és az utószűrők nem rendelkeznek ilyen opcióval, hiszen azokon csak átfolyik a víz és kész. A megszűrt szennyeződés és ez állttal a káros anyagok a szűrőbetétben maradnak, hiszen megszűri azokat. A káros anyagok tehát nem „párolognak” el. Ezért fontos a szűrőbetétek rendszeres cseréje és a víztisztító berendezések folyamatos karbantartása ugyan úgy, mint más háztartási berendezés esetében is.

 

A karbantartás „gondos” tulajdonost feltételez minden berendezés és gép esetében. Nem kivételek ez alól a víztisztító berendezések, hiszen egy víztisztító berendezéstől sem várhatjuk el, hogy minden karbantartás nélkül biztonságosan működjön. Nem létezik olyan víztisztító berendezés (mint ahogyan egyéb berendezés és gép sem), ami rendszeres karbantartás nélkül megfelelő biztonsággal üzemel. Egy víztisztító berendezés esetében, aminek a produktumát megisszuk, pedig fokozottan fontos betartani a karbantartásra vonatkozó előírásait és intelmeit.

Nagy elvárásai vannak egy vásárlónak, ha már víztisztításról van szó, hiszen a víztisztítóból nyert vizet közvetlenül a szervezetébe „önti”. Tehát alap elvárás az, hogy biztonságos és egészséges legyen. Ne tartalmazzon több káros anyagot, mint a bemeneti víz. Tehát az az elvárás, hogy tisztább és jobb ivóvizet adjon, mint a vezetékes víz. Ennek azonban vannak kritériumai a víztisztító berendezés részéről, hiszen (mint már tudjuk) ő is csak egy berendezés. Valamit valamiért elv alapján működik.

 

A víztisztító és kifejezetten az ozmózis víztisztító berendezések fertőtlenítéséhez mi a KOMITO fertőtlenítő szert ajánljuk, mit direkt a RO víztisztító berendezések fertőtlenítésre fejlesztettek ki. A fertőtlenítő szer megvásárlásakor automatikusan mellékeljük annak felhasználási segédletét is. Egy üveg KOMITO 3 alakalomra elég, tehát nem kell minden szűrőbetét cserekor ujjat vásárolnia, viszont használnia erősen ajánlott.

Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog