Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü

Milyen víztisztító berendezést vásároljak?

Milyen víztisztító berendezést vásároljak?

 

Ha már valakiben megérett az elhatározás, hogy víztisztító berendezést szeretne otthonra vásárolni, akkor utána rögtön adódik az a kérdés, hogy melyiket. Rengeteg féle ivóvíztisztító kapható a webáruházakba, amelyek jelentős tudásbeli és árkülönbözettel rendelkeznek. Ebben a bejegyzésünkben próbálunk a teljesen laikus érdeklődőknek iránymutatást adni, amely garantálja, hogy a víztisztító ne csalódás, hanem a legjobb háztartási berendezés legyen. Mivel rengeteg telefonhívást kapunk, a “melyik víztisztítót válasszam” kérdéssel, ezért értelemszerű ennek a cikknek a megszületése. Ugyan szívesen segítünk mindenkinek, de mi is ezen pontokon megyünk végig, hiszen ha ezekre tudható a válasz, akkor már meg is oldottuk a melyik víztisztítót válasszam problémát.


 

Erre a 3 dologra kell figyelni víztisztító választásnál.

 

Persze több tényező is lehet a számodra (és háztartásodnak) megfelelő víztisztító és vízszűrő berendezés kiválasztásánál, de most bemutatjuk azt a hármat, ami minden esetleges további megfontolásnak az alapja kell hogy legyen. Ha ezeket a pontokat figyelembe veszed, akkor biztosan nem fogsz csalódni ezekben a hasznos konyhai kiegészítő berendezésekben.

 

Természetesen szakkönyveket lehetne megtölteni a helyes választás segítő információkkal, de nem kell szakembernek lenni ahhoz, hogy egy berendezést jól válassz. Nem csak autószerelők tudnak megfelelő autót választani és így tovább…
De ha ezeket a pontokat nem veszed figyelembe, vagy hibásan ítéled meg, akkor borítékolható, hogy az egész ivóvíztisztítási mizériát a hátad közepére fogod kívánni.
 

Víztisztítási minőség elvárás

 

Milyen minőségű tisztított vizet szeretnél?
Nem véletlenül ez az első pont. Itt van a legnagyobb mozgástered. Ennél a pontnál döntheted el, hogy milyen legyen a szűrt víz minősége. Lehet, hogy számodra nem kell a legjobb vízszűrési eljárás ami mindent megszűr a vezetékes csapvízből.

Ennél a pontnál kell kiválasztani azt is, hogy mi a célunk a megtisztított vízzel. Oké, az érthető, hogy meg akarjuk inni és főzni sem lenne rossz belőle, de határozzuk meg azt is, hogy mi a jelenlegi vezetékes csapvízzel a problémánk.

 

Van aki csak a klór szagát és ízét nem szereti, van viszont aki a legnagyobb biztonságot akarja. Van viszont olyan is, aki a legnagyobb ivóvíz biztonságot feleslegesnek tartja, de többet vár el a leendő víztisztítójától, mint az egyszerű aktívszenes vízszűrés.
Ez nem csak pénz kérdés, hanem egyszerűen az, hogy te mit szeretnél.

 

 

 

 

Egyszerű.csapra szerelhető asztali vízszűrő

Általában 1 vagy  2 szűrési fázissal rendelkeznek. Ilyenek például a csapra szerelhető változatok és a beépíthető modellek belépő szintje. Aktívszén és jó esetben valamilyen mechanikai szűrőegység kombinációja. Már ezek használatával jelentősen növekszik a víz élmény. Megszűnik a vezetékes csapvíz re sokszor jellemző kellemetlen íz és szag, valamint esetleges elszineződés.

 

 

Többlépcsős beépíthető víztisztító

Ezeknél a berendezéseknél jellemző a többfázisos előszűrés (aktívszén+PP) és ezen felül található egy legalább 0,02 mikronos ultraszűrő egység. Jobb esetben rendelkezik öblítővíz elvezetéssel (tehát nem tartja magában a megszűrt szennyeződéseket).

 

 

Ozmózis víztisztító rendszer

Ezek a víztisztító berendezések kétségtelenül a legjobb tisztított ivóvizet képesek előállítani vízszűrési eljárással. Az előszűrők után (aktívszén+PP) egy 0,0001 mikronos ozmózis membrán helyezkedik el, ami tulajdonképpen MINDENT eltávolít (ismétlem MINDENT) ami 0,0001 nagyobb. Ez vízbiztonság szempontjából azt jelenti, hogy a legmegbízhatóbb ivóvizet képes előállítani szinte bármilyen minőségű bemeneti vízből.
Ez a víztisztítási rendszer annyira összetett, hogy egy külön bejegyzésben foglalkozunk vele. Tovább az ozmózis víztisztító kisokoshoz>>

 

Ebben a pontban a tisztított vízminőséggel szemben támasztott követelményeidet tudod érvényesíteni. Persze vannak olyan helyzetek (és helyek), ahol nincs más lehetőséged, a legerősebb és legjobb minőségű vízszűrést kell választani. Ilyen helyzet lehet például, az arzén és a nitrit-nitrát szennyezettség, ami hazánk egyes területeinek vezetékes vízellátására még mindíg jellemző.
Abban az esetben amennyiben további aggodalmaid vannak a vezetékes csapvízzel szemben (vegyi anyagok, gyógyszermaradványok, hormonok, mikroműanyagok) abban az esetben is a legjobb víztisztítót/vízszűrési rendszert kell választanod, ami vitathatatlanul az ozmózis víztisztítási eljárás.

 

Egy privát és hosszú évek visszajelzésen alapuló vélemény: 

 

“Ha már víztisztítót vásárolsz, akkor érdemes a legjobb minőséget megcélozni. Nem fontos a legdrágább modellt választanod, de érdemes a legfejlettebb víztisztítási eljárás mellett letenned a voksodat.” 


 

Elhelyezkedés és rendelkezésre álló hely

 

Hol szeretnéd elhelyezni a víztisztítót?
A vízszűrő készülékeknek két nagy elhelyezkedési helyük van, de a víztisztítási minőség itt már jelentősen befolyásoló tényező. Hiszen a legjobb ivóvíz minőségért felelős összetett rendszert nem lehet könnyedén a mosogató csaptelepre csatlakoztatni és sokkal több helyet foglal el mint az egyszerűbb vízminőségért felelős társaik. A víztisztításban ugyanis még mindíg a méret a lényeg. 


Tehát a két elhelyezkedési hely:

 

Csapra szerelhető
Ez a kategória az asztali, csapra szerelhető víztisztító.
Itt jellemzően aktívszenes vízszűrő egységekkel, illetve azok valamilyen mechanikus szűrő közeggel (PP) történő keverékével találkozhatunk. Talán ezek a “keverékek” tűnnek a kategórián belül a legjobb választásnak, hiszen a vegyi szűrés mellett (aktív szén) még egy mechanikus szűrő egységet is kapunk, ami általában PP, de a legjobb esetben kerámia, ami szinte már ultraszűrést biztosíthat.

 

Beépíthető rendszerek
Ezeket a berendezéseket általában a mosogatópult alatt szokták elhelyezni.
Bemenetüket a meglévő mosogató csaptelep (vagy mosogatógép) bemenetéhez szokták leágaztatni.
A tisztított víz csapoláshoz természetesen nem kell hajolgatnunk mindig a mosogató alá, mert a mosogatóba (vagy a mosogató pultba) van fúrva egy speciális csaptelep, ami minden esetben a beszerelési csomag része (legalábbis nálunk).

 

 

Persze itt is lehetnek kivételek, de mi most az elterjedt lehetőségeket vettük sorra. Elmondható nagy általánosságban az elhelyezkedésről, hogy a beszerelhető víztisztítók jobb vízszűrést biztosítanak, hiszen nagyobb helyük (és több lehetőségük) van a vizet megszűrni.
Így természetesen nem várható el, hogy a csapra szerelt bekötéssel, kis helyfoglalás mellett a legjobb minőséget kapjuk hosszútávon. Csodák ugyanis a víztisztításban nincsenek, csak szűrőközeg méretek. Amennyiben tehát a célunk egy jobb és fejlettebb vízszűrés a jobb vízminőség érdekében, akkor csak a beépíthető modellek jöhetnek szóba.
Hasonlatos ez a beépített és a mobil klíma összevetéséhez. Jó jó a mobil klíma, hiszen hideg levegőt fúj, de a beépített változat jobb, mert szinte az egész lakást képes lehűteni. A beépített változatok általában jobbak hosszútávon, mint a mobilisabb társaik. Így van ez a víztisztító készülékek esetében is. A csapra szerelhetőket 1-2 perc alatt, szerszám nélkül is fel lehet “szerelni”, míg a beszerelhető modellek esetében akár 1 óra és egy kis fúrás is szükséges, egyéb szerszámigény mellett. 

 

 


 

Vételár és fenntartási költségek

 

Mennyi pénzt szánsz a vízszűrő vételárára és a fenntartási költségekre?
Talán sokan ezzel a ponttal kezdik, ami nem jelent nagy hibát...

Egy kis szakmai kulisszatitok.
Sokan azt hiszik, hogy egy kereskedőnek az az érdeke, hogy minden esetben a legdrágább berendezést próbálja eladni. Ez talán értelemszerű lenne, ha csak egyszer találkoznánk a vásárlóval. Esetünkben viszont évente legalább egyszer össze kell “találkoznunk” egy megrendelés erejéig, hiszen évente minimum egyszer ki kell cserélni a szűrőbetéteket a víztisztítóban. Egy víztisztítással foglalkozó cég javarészt a vízszűrő betétek forgalmazásából él. Így nem lehet az a cél, hogy a vásárló ne vásároljon szűrőbetétet.
A drágább és összetettebb berendezésekhez általában drágább a szűrőbetét is, így akinek a drágább víztisztító fenntartására nincsen kerete, akkor nem fog benne szűrőbetétet cserélni. A felhasználó részéről ez akár egészségügyi kockázattal is járhat, a kereskedő részéről pedig forgalomkiesés. Mi erre már évekkel ezelőtt rájöttünk és előszeretettel beszélünk le bárkit arról, hogy a drágább berendezést válassza, amennyiben csak az egyszerűbb, de jó minőségű víztisztító fenntartása reális a számára.

Ugyan egy víztisztítót csak egyszer kell megvásárolni, de folyamatos költségekkel kell számolni (mint szinte minden dolog esetében).
Egy víztisztító tulajdonosnak tudomásul kell vennie azt, amennyiben nem cseréli a berendezésben a szűrőbetéteket minimum évente egyszer (persze ez jelentősen bemeneti vízminőség és felhasznált vízmennyiség függő), akkor többet árt mint használ. Amennyiben ezt nem tartod szem előtt, akkor inkább felejtsd el, hogy otthon fogod tisztítani a vizet. Ez ugyanis olyan lenne, mintha meg lennél lepődve akkor amikor az autódat meg kell tankolni és szervizeltetni kell. 

 

10.000.-Ft alatt ne víztisztító berendezésben gondolkozz, hanem inkább vízszűrő kancsóban. Ebben az árkategóriában megbízható víztisztító készüléket nem fogsz találni.

10-20.000.-Ft között már meg lehet csípni a egészen jó asztali, csapra szerelhető berendezéseket, akár kerámiabetétes szűrő egységgel is akcióban. Szűrőbetét költség: 5-10.000.-Ft/év

20-30.000.-Ft között található az egyszerű beépíthető víztisztítók belépő szintje. Szűrőbetét költség: 10-15.000.-Ft/év

30-50.000.-Ft között az egyszerű beépíthető vízszűrők felső kategóriája található. Szűrőbetét költség: 15-20.000.-Ft/év

50-70.000.-Ft között tartályos ozmózis víztisztító rendszerek nyomásrásegítő motor nélkül. Szűrőbetét költség: 10-20.000.-Ft/év

70-90.000.-Ft között tartályos ozmózis víztisztító rendszerek nyomásrásegítő motorral. Szűrőbetét költség: 10-20.000.-Ft/év

120.000.-Ft magasságában kezdődnek a tartály nélküli, átfolyós rendszerű ozmózis víztisztítók. Ilyen a SPARTACO DIRECT 400 Szűrőbetét költség: 20-30.000.-Ft/év

170.000.-Ft-ig találhatóak az átfolyós ozmózis víztisztítók közép kategóriája. Ilyen a SPARTACO DIRECT 800. Szűrőbetét költség: 30-40.000.-Ft/év

250.000.-Ft.ig találhatóak az átfolyós ozmózis víztisztítók felső kategóriája Ilyen a SPARTACO DIREKT 1600. Szűrőbetét költség: 40-50.000.-Ft/év

300.000.-Ft fölött ne vegyél víztisztítót otthonra, mert az ár nem háztartási kategória.

 

 

Ugyan a szűrőbetétek bemeneti vízminőség és felhasznált vízmennyiség érdemes vizsgálni, a felhasználó részéről mégis az évente megközelítőleg fizetendő költség az érdekes. Ezért adtuk meg mi is így, amelyek csak becsült, hozzávetőleges értéknek számítanak. Az ozmózis víztisztító rendszereknél szummáztuk a csak minden második évben lecserélendő ozmózis membránok költségét.

 

A fenti adatokból látható, hogy a legdrágább csúcskategóriát képviselő 1600 GPD ozmózis membrán kapacitással szerelt csúcs víztisztító rendszert is olcsóbban tudod üzemeltetni, mint amennyit palackos víz vásárlásra szólhatsz el egy évben.
A fenti adatoknak egyetlen negatívuma van egy esetleges összehasonlításkor, mégpedig az, hogy nem havi, heti, vagy napi bontásban kell fizetni, hanem egyszerre a berendezést és évente a vízszűrőbetéteket. A csúcs ozmózis víztisztító készülékeknél a SPARTACO 1600-as esetében az 50.000.-Ft/év soknak tűnhet (egyszerre talán sok is), de ha ezt vissazosztjuk, akkor ez csak 4200.-Ft havonta és csak 1040.-Ft hetente. Ha valaki PET palackos ásványvizekkel macerázik, az tudja, hogy ennél jelentősen több pénzt pazarol el egy sokkal gyengébb minőségű valamire, mint a vízszűrő betétek költsége. Csak a palackos víz esetében ez azért tünhet viselhetőbbnek, mert nem egyszerre évente kell kifizetni, hanem hetente, vagy akár naponta. Érdekes számot kaphatsz, ha kiszámolod, hogy mennyit fizettél ki az utóbbi évben palackos vízre :) Az biztos, hogy meg fogsz döbbenni. Egy víztisztító esetében pedig nem csak ivó. hanem főzővízről is beszélünk, tehát literszámban is nagyságrendekkel többet kapsz mint a palackos vizek esetében. 
 

A legjobb víztisztító

 

Elméletileg sok lehetőséged van a víztisztító vásárlás tekintetében. Válaszd akármelyiket is, sokkal jobban jársz, mintha nem választanál semmilyen vízkezelési lehetőséget otthonodba. Mindenkinek mást jelent a legjobb víztisztító meghatározás. Egy Ferrari lehet, hogy nem annyira jó választás a budapesti kátyúktól hemzsegő, sok dugóval teleszórt úton, viszont jó választás, amint kimegyünk vele egy versenypályára. ÉS még lehetne sorolni a bugyuta hasonlatokat, ami a legjobb választást helyezi eltérő nézőpontokba.

 

Emlékszel még mennyire rácsodálkoztunk a mikrohullámú sütőkre. Aztán a kamu egészségkárosító hatásaira, amik természetesen nem voltak igazak. Mára már szinte minden háztartásban van belőlük.

Emlékszel még mennyire lenéztük (de közben irigykedtünk) a mobiltelefonosokra. Aztán a kamu egészségkárosító hatásaira, amik természetesen nem voltak igazak. Mára már szinte mindenkinek van.  

 

Lehet, hogy most ismerkedsz a háztartási ivóvíztisztítással és fogsz hallani és olvasni valamilyen véleményeket az interneten. Ezeknek jelentős része sajnos nem igaz és csak arctalan kommenteknek minősíthetőek, illetve magánemberek bölcselkedéseinek.
Mi cégként, büntetőjogi felelősség mellett és komoly szakmai háttérrel (hazai és külföldi szakirodalommal) alátámasztva írjuk le amiket oldalunkon olvashatsz. A legjobb pillanat most van, változtasd meg a háztartásod alapját és gyökeresen változni fognak a mindennapjaid.
Ha biztosra akarsz menni, akkor most minket választasz.

 

“Nem az a kérdés, hogy veszel-e víztisztítót, hanem az, hogy mikor…”