Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk. ELFOGADOM
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Mennyibe kerül egy víztisztító?

Mennyibe kerül egy víztisztító?

A vételár minden termék/szolgáltatás esetében fontos és a vásárlási folyamat egyik meghatározó motívuma. Nem lehet ez másképpen a víztisztító berendezések esetében sem. Ebben a cikkben bemutatom, hogy mennyibe kerül (reálisan) egy víztisztító berendezés, illetve azt is, hogy miért kerül annyiba amennyibe kerül. Szó esik továbbá arról is, hogy mennyit nem szabad fizetni egy ilyen termékért és melyik az az értékesítési csatorna, amiről folyamatosan csak negatív visszajelzéseink vannak. Így tehát ez a cikkünk is megérdemli a figyelmet, ha érdeklődsz a téma iránt és nem akarsz rosszul járni.

Tartalom:

 

 

 


 

 

Víztisztító berendezések értékállósága.


A 21. Század olyan folyamatos fejlesztési hullámot hozott, hogy azt szinte már követni sem nagyon lehet. Ez gyakorlatban annyit jelent, hogy ha ma megvásárolsz egy mobiltelefont, akkor az 1-2 év múlva már elavult lesz. Ha ma megvásárolsz egy elektromos autót, akkor az 3-5 év múlva elavult lesz, illetve ugyanezért az árért a későbbiekben sokkal jobbat tudsz venni. És itt még jöhetne jó pár termék...

Ez a folyamatos technológiai fejlődési gyorsaság rengeteg termék esetében visszatetsző lehet. Azaz nem érdeke a leendő vásárlónak most megvenni az elektromos autót, hiszen kb. 2 év múlva hosszabb távra elégséges akkumulátorral szereltet kap ugyanazért az árért, mint amit most fizet érte. Mobiltelefonok esetében pedig ami ma 200.000.-Ft (miért fizetnek emberek ennyi pénzt egy telefonálásra leginkább alkalmatlan termékért?), az jövőre csak 120, rá egy évre pedig már csak 80 ezer forint lesz. Ezekhez a törvényszerűségekhez nem kell jósnak lenni, csak visszatekinteni 5 évre. A legkevésbé sem nevezhetőtek ezek a termékek jó befektetésnek, mert folyamatos értékvesztés jellemi a mindennapjaikat.

De mivel a jelenben élünk és nem a jövőben, és most a jelenben szeretnénk birtokolni ezeket az impulzív termékeket, ezért folyamatosan azzal kell szembesülünk ilyen és hasonló technológiák esetében, hogy a megvásárolt termékeinknél jövőre jobbat vásárolhatunk volna, ugyanazért a pénzért, amit ma fizettünk érte. Bosszantó ugyan, de attól ez még tény.

Valaki ezen felzúdulva szinte évente váltogatja a telefonját és 5 évente a kocsiját. Mindig a legújabb technológiát, a legjobbat akarja (ki nem?). Ez mára pedig már csak pénztárca kérdése. Érdemes visszagondolni, hogy te az elmúlt 5 évben hány forintért vásároltál mobiltelefont összesen. Lehet, hogy meg fogsz lepődni! Szerinted ez ésszerű?

Azért volt szükség erre a kissé hosszúra nyúlt bevezetőre, mert valós fogyasztási dilemmákat feszeget, valamint ebből a szemszögből jobban érződik a víztisztító berendezések értékállósága. Hatalmas nagy értékbeli (nem ár, hanem érték) eltérés mutatkozik a fenti példában említett termékek esetében a víztisztító berendezésekkel összehasonlítva.

A fent leírt tényleges probléma és dilemma a víztisztító berendezések esetében nem áll fenn! Sokszor kérdezik tőlünk régi ügyfelink, hogy „van-e valamilyen újdonság?”, vagy „nincs még ennél jobb víztisztító?”. Ténylegesen nincs!

Ha megvetted a háztartási ivóvíztisztító csúcsát képező ozmózis víztisztító kategóriából bármelyik terméket, akkor annál nem találsz jobbat vízszűrésben. Ugyan csicsázni lehet és egyéb plusz kiegészítőket ráaggatni (ami vagy kell, vagy nem kell), de a technológia nem változik, ugyan az marad. A víztisztításban hosszú évtizedek óta ugyanazok a kategóriák és szűrési eljárások léteznek, talán a kinézet változott egy kicsit, de ez a legkevésbé érdekes egy beépíthető rendszer esetében.

 

 

Mennyiért nem szabad víztisztítót vásárolnod

 

De szólhatna úgy is ez az alcím, hogy ENNYIÉRT NE VÁSÁROLJ VÍZTISZTÍTÓT, mert nem éri meg. Azt már egy korábbi bejegyzésben tisztáztam, hogy mindennek annyi annyi az ára, amennyit fizetnek érte. Ez alól pedig a víztisztító berendezések sem kivételek. Tehát ha te fizetsz egy víztisztítóért 500 ezer forintot, akkor az 500 ezer forintot fog érni.....NEKED, hiszen TE adtál ekkora „értéket” ehhez a termékhez. Azaz számodra 500 ezer forintot ér ez a dolog. Gavallér voltál, mert annyit fizettél egy víztisztítóért, amennyibe az még felülárazva sem tud kerülni.

Nagyon úgy néz ki, hogy ez a rész a víztisztító berendezés kereskedelem sötét oldaláról fog szólni. Tarts velem, mert hasznos lesz!

Néha kapunk megkeresést, hogy tervezzünk összetettebb víztisztító/vízszűrő rendszereket. Ma már ez nem is olyan nehéz és jelentősen csak a rendelkezésre álló hely, valamint az érdeklődő pénztárcája szab határokat a tervezési folyamatnak. Természetesen vannak alap szabályok, de mivel ezek a rendszerek panelekből épülnek fel, ezért csak ezeket kell kombinálnunk egymással.

Így belátható az is, hogy egy bizonyos vételárnál nem tud többe kerülni egy összetettebb rendszer sem. Fogjuk a panelek árát és összeadjuk, hiszen a víztisztító berendezés nem más, mint vízszűrőházak és vízszűrő betétek valamilyen rendszerben történő alkalmazása.

Már most látom hogy sok gavallér vásárló a szívéhez kap és sok gavallér vásárlókat kiszolgáló cég (vagy ügynök) szúrós tekintettel vizslatja, hogy mit fogok még róluk írni. De nyugi, most nem bántok senkit. A vásárlót a legkevésbé, hiszen szuper, hogy ő gondolt erre a víztisztítósdira, de sajnos nem a legjobb lehetőségbe botlott bele. Van ez így.

Csak, hogy jobban lásd, hogy miért nem tud többe kerülni reálisan egy víztisztító egy bizonyos összegnél, ezért gyorsan átfutunk azon, hogy hogyan épül fel egy ilyen berendezés.

Mennyibe kerül egy víztisztító

 
 • Vízszűrőházak 20
 • Tartókonzol/doboz 10
 • Víztartály (ha van) 20
 • Nyomásrásegítő motor (ha van) 40
 • Szerelvények 5
 • Egyéb alkatrészek 5
 • Szűrőegységek 30
 • Kiegészítő lehetőségek (visszasózó, lúgosító, stb...)

 

Annyira fölé lőttem az árakat, hogy az már pofátlan. A számok a felsorolt termékek mellet ezer forintot jelentenek. Így 130.000.-Ft-ra jött ki egy víztartályos ozmózis víztisztító rendszer, ami nyomásrásegítő motorral, már eléggé „összeszedett” és tartalmas rendszernek ígérkezik. Ezért tulajdonképpen 100 ezer forintnál nem szabad többet fizetni, de a fenti árakkal kapcsolatban tényleg nagyon vastagon fogott a klaviatúrám. (tapasztalatom szerint a 100 ezer forintos vételár a leendő reálisan gondolkodó víztisztító tulajdonosok fejében egy határ, ami fölé nem szívesen mennének, ha már vásárlásra adják a fejüket)

Ugyan vannak átfolyós modellek is (nem össze tévesztendő a sima hibridekkel!!!), amelyek maximum 70 ezer forinttal kerülhetnek többe. Azért mert azokban erősebb nyomásrásegítő motor van, a vezérlésük kicsit másabb és ozmózis membránból nagyobb kapacitású van benne (akár párhuzamosan kötve kettő darab is). Így megkaptuk azt az álomhatárt (180-200 ezer), ami fölött ha vásárolsz víztisztító berendezést, akkor nyugodtan érezheted magad gavallérnak.

Persze tudható, hogy (mint minden más termék esetén is) a marketing és értékesítési költségek növelik meg jelentősen egyes víztisztító berendezések vételárát. Az online hirdetési költségek 10 év alatt közel meg tízszereződtek és folyamatosan növekedni is fognak.

A vásárló igények is változtak. Mára már csak az online jelenlét nem elég. A leendő tulajdonosok joggal várják el, hogy egy cég álljon a berendezések háta mögött irodával, bolttal, szervízzel, ügyfélszolgálattal. Már nem elég a mellékállásban valahogyan üzemeltetett webáruház, mert a vevők biztosra akarnak menni.

Ebből egyenesen következik az is, hogy közeleg az az idő, amikor bizony a fenti számítás nem fogja már megállni a helyét, hiszen minden kereskedő kénytelen tovább hárítani a felmerülő plusz költségeket a vásárlóra, hiszen egyikük sem kap állami támogatást a víztisztító berendezések népszerűsítésére (vagy éppen ilyen cikkek megírására). Tudom ez kicsit lazán hangzik, de ha belegondolsz a cukros üdítők, a márkatermékek és a dohányáru sem kerülhetne annyiba, mint amennyibe kerül. Ezzel egyűt kell élned/élnünk a fogyasztói társadalomban. Ha valamit vásárolsz, akkor a neked/nekünk kell kifizetni mindent, hiszen valakinek meg kell fizetnie. Találd ki, hogy ki az a valaki...

 

 

Cipőt a cipőboltból, avagy a TESCO gazdaságos víztisztító.

Mennyibe kerül egy víztisztító

Pár évvel ezelőtt a TESCO-ban lehetett ozmózis víztisztító berendezést kapni. Az ára (a normál modellnek) ha jól emlékszem 39.990.-Ft volt. Nálunk akkor is és most is ez a kategória 59.990.-Ft-ba került. Mielőtt lefejeltük volna az íróasztal sarkát kimentünk egy TESCO-ba és megvizsgáltuk közelebbről a kiállított ozmózis víztisztító berendezést.
Nem kellett hozzá 1 perc és meg voltunk nyugodva, viszont több percet töltöttünk mosolygással és szörnyülködéssel.

A történet vége az lett, hogy pár hét múlva elért minket is ez a gagyi lavina, mert megtaláltak minket a már TESCO víztisztító tulajdonosok, hogy „itt és itt folyik, mit csináljak” jellegű kérdések. A befejezés pedig részünkről előre látható volt, habár a kereskedelmi politikánk merőben más mint a TESCO-nak. A megmaradt berendezéseket és szűrőbetéteket szinte fillérekért árulták ki, mert folyamatos vásárlói panasszal árasztották el őket. Na ez sem tett jót a víztisztítók megítélésének. Egy multiban, szakember „felügyelete” nélkül kínáltak olyan terméket, ami még napjainkban erősen edukáció igényes.

Semmi bajom a TESCO-val, mint inkább a TESCO gazdaságos víztisztítóval volt. Amit mi észrevettünk azonnal az az volt, hogy az általuk kínált berendezés rendkívül alacsony minőségű volt. Műanyag és műanyag között is vannak eltérések és az összeszerelés minősége nagyon gyatra volt. Az rendben, hogy kínai (mára már szinte minden az), de azért Kínában is vannak minőségi eltérések. Ugyanúgy többe kerül a kínai gyártmányok esetében a jobb minőség. Csodák Kínában sincsenek!

A TESCO természetesen nem rakott mögé segítséget, ügyfélszolgálatot és infó vonalat, személyes tanácsadást, szervízt és kiemelt garanciát sem. Nem adta hozzá pedig elég nagy cégről van szó, de nem ez a profilja. Akármennyire is olcsó volt és akármennyire is nagy cégtől vásárolták meg a víztisztító berendezésüket, hatalmasat kellet csalódni a vásárlóknak.

Ebből a rövid kis történetből az derült ki, hogy ha már víztisztító vásárláson gondolkozik valaki, akkor érdemes szakkereskedéstől megrendelni a terméket. Még az is lehet, hogy egy nagyobb cégnél, akik még kutyafülét is árul, talán pár ezer forinttal olcsóbban tudja megvásárolni a víztisztítót, de ez a pár ezer forintos spórolás a végén nagyon drága lehet.

Esetünkben egy eléggé nagy bolthálózat állt egy víztisztító berendezés mögött, mégsem tudta garantálni a kielégítő és a vásárlók reális elvárásain alapuló igényeket. Nem ez a profilja és így borítékolható volt a kudarc, az elgondolás pedig ígéretes volt.

 

 

Honnan ne rendelj víztisztítót?

 

Nem lenne túl elegáns magunkra szabni az ideális víztisztító kereskedő képét és bizonygatni azt, hogy mi mennyire jók vagyunk és a konkurencia mennyire rossz. Nem csak nem elegáns, de nem is lenne igaz! Vannak nagyon jó és felkészült cégek még a víztisztítós piacon rajtunk kívül is. Sőt vannak akik régebb óta foglalkoznak ezzel a témával mint mi. Még csak nem is mi találtuk fel a víztisztítást és bizonyára vannak nagyobb, több munkatársat foglalkoztató cégek is.

Az, hogy honnan rendelsz magadnak akármit, az egyfajta állásfoglalás, ha úgy tetszik voks az adott kereskedő kommunikációja, szolgáltatása, megbízhatósága, azaz a munkássága mellett. Általában az vásárol magának otthonra víztisztító berendezést, akinek fontos a megbízhatóság, így minden bizonnyal nem megvetendő dolog az sem , hogy mennyire megbízható hátteret biztosítanak számára a berendezés mellé. Ennek bemutatására itt találsz egy ábrát, ami bemutatja (nagyjából) a magyarországi víztisztító kereskedelem történetét.

 

Üzletkötők, házalók, utazások

Szakmai szemmel is teljesen érthető, hogy miért tekintenek a mai napig furán a víztisztító berendezésekre. Sajnos már az „elején” olyan kontárok pancserkedték szét ezt az egész víztisztítósdit, akiknek a legkevesebb közük volt a szaktanácsadókhoz. Beszéltek mindenféle butaságot és jöttek az áltudományos katyvasszal, ami inkább ál volt, mint tudományos. Mivel ezek az értékesítők nagyon jó üzletkötők voltak, ezért viszonylag sok „áldozatot” szedtek az érdeklődők közül és nyomták le az akár 400 ezer forintos masinájukat a már vásárló száján, akár hitelre is. Nagyobb baj viszont az, hogy ezek a túlárazott gagyik vízszűrés minőségében talán a 30 ezeres kategóriát közelítik meg. Erre aztán sok áldozat rá is jött. Az nyugodtan elmondhatjuk erről az üzleti csatornáról, hogy nem feltétlen fog az újdonsűlt víztisztító tulajdonos a legjobban járni.

A rossz hír és a kellemetlen tapasztalat pedig ellepte a szomszédot, a fórumokat. A nagyobb baj az, hogy ezekből pedig automatikusan következett az, hogy amatőr műkedvelők is elkezdték „szak érteni” a témát, mert persze mindenkinek lehet véleménye a dologról. Mára már ott tartunk, hogy egy érdeklődővel nem nulláról, hanem mínusz húszról kell indulnunk (egy tájékozottsági skálán), mert hazánk tíz millió víztisztító szakértő otthona lett. Persze nem az, de megközelítőleg ennyi ember hiszi azt, hogy az ő tudása több egy szimpla véleménynél. DE NEM!

Ez természetesen nem az ő hibájuk, hanem valahogy így alakult. Mivel régebben nem volt legalább egy ilyen blog, ahol évtizedes szakmai háttérrel kommunikálnak hozzáértők az érdeklődőkkel. Mindenkinek volt/van egy meggyőződése, amit sokszor egy felháborítóan buta és tudatlan cikk még alá is támaszt és megérkeztünk oda, ahol a cikk írásánál tart a háztartási ivóvíztisztítás megítélése.

A hatalmas eltérés viszont az, hogy egy komoly, víztisztítással foglalkozó cég, cégként vállalja a kommunikációját és nem anonim trollként. Mi csak azt írhatjuk le, ami igaz. Nem hiányozna senkinek GVH, vagy fogyasztóvédelmi bírság. Míg egy ügyeletes hozzáértővel szemben nem indíthatnak eljárást, amikor a butaságait az internetre böfögi (mert néha csak annyit ér). Az egyik felelősségre vonható, míg a másiknak talán az igazi nevét sem lehet minden esetben tudni.

 

 

Kérdések és válaszok

Mennyibe kerül egy víztisztító

A víztisztító berendezéseket sok alaptalan mítosz és félreértés övezi. Ez igaz ezeknek a termékeknek az árára is. Most leszámolunk pár félreértéssel és segítséget adunk, hogy tisztábban lásson legalább a berendezések árával. Így biztosan nem fog csalódni.

 

 

 

 

Mi a reális ár víztisztító berendezések esetében?

Határ a csillagos ég, hiszen ahány értékesítési csatorna (és ahány körös), annyira eltérhet az ivóvíztisztító berendezések vételára. Ha a fentiekben leírtakat figyelembe vesszük, akkor egy háztartási használatra alkalmas ivóvíztisztító berendezést a következő árakon lehet beszerezni:

 

Persze, ha te többet akarsz fizetni érte akkor bizonyára nagyon fog örülni a kereskedő. Szerintem viszont ebben az esetben az a fontos, hogy te mocorogjál és a rendszeres szűrőbetét cseréknél se hökkenj meg a néha brutális árakon. Ezek maximált árak, ennél csak olcsóbban érdemes neked is beszerezni a víztisztítódat.

 

Melyik víztisztítót érdemes megrendelni?

Ezt te döntöd el! Érdemes figyelembe venni a „három fő szempontot”, ami az ivóvíztisztító berendezések esetében a MILYEN SZŰRÉSI MINŐSÉG, HOVA, MENNYIÉRT. Tehát te döntöd el hogy milyen minőséget akarsz. Az elmondható, hogy a hosszútávú fentarthatóságot is figyelembe véve a tartályos és már nyomásrásegítő motorral ellátott ozmózis víztisztító rendszerek teljesítenek a legjobban. Itt már a maximalizált ivóvízszűrés mellett eléggé alacsony (2.-Ft/liter) fenntarthatósági költséggel kell csak számolni. Ára: 100.000.-Ft, fenntarthatósága pedig havi szinten nem több 1.500.-Ft-nál. Ez tényleg megéri minden szempontból.

Szerintem ez az ideális választás egy család ivó és főzővíz fogyasztásának fedezésére. Hatalmas tévhit, hogy a víztisztító berendezések drágák (persze mihez képest).

 

Hogyan lehet még spórolni a víztisztító berendezések vásárlásakor?

Úgy, hogy nem extrázod túl. Mára már rengeteg kiegészítőt kínálnak a víztisztítással foglalkozó kereskedők, hiszen ezek megléte vásárló igényeken alapúl. Neked azért nem kell minden esetben élni ezekkel a lehetőségekkel. Mint mindenhol, a víztisztításban is minden a vásárló mond meg. Ha ő úgy akarja, hogy a megszűrt víznek a paraméterei valamilyen irányban mozogjanak, akkor az kiegészítő „extra” egységekkel érik el. Ilyen például az ásványi anyag visszasózás, pH szint növelés, ORP szint csökkentés és egyéb úri mulatságok. Nem mondanám, hogy nincs értelmük, mert szerintem a kormányfűtásnak sincsen értelme a kocsikban, de ha SZIBÉRIÁBAN élnék, akkor több mit valószínű, hogy több értelmét látnám.

 

Miért van többfajta víztisztító berendezés?

A víztisztító is csak egy egyszerű háztartási berendezés, így ésszerű, hogy többfajta modellt kínálnak belőle, mint minden más háztartási berendezésből. Valaki úgy érzi, hogy számára fontos egy esztétikus megjelenés, vagy egyéb paraméter. Jogosan merülhetne fel ezzel az erővel az is, hogy miért van annyi féle kenyér, vagy ha már a témánknál akarok maradni, akkor ásványvíz. Azért mert több gyártó, kereskedő próbál választ a vásárlói igényekre. Ez pedig értelemszerűen ahhoz vezet, hogy az érdeklődő nagyobb választékot lát.
Ebből a nagy választékból pedig csak 3-4 kategória az, amivel valóban számolni érdemes ha már háztartási ivóvíztisztításon gondolkozik valaki.

 

 

Érdekes

 

Sokszor olyan dolgokkal és kiegészítőkkel egészítenek ki egy víztisztító berendezést, amiknek semmi köze nincsen magához a víztisztító berendezés minőségéhez és legkevésbé a vízszűréshez. Ezekért a felesleges dolgokért általában nagyon sok felárat számítanak fel, így téve „komolyabbá” az ajánlatot.

A következő „dolgok” tartoznak ide:

 • Esztétikus berendezés dobozok
 • Felesleges műszerek
 • Felesleges öblítést vezérlő egység
 • WiFi kapcsolatú vízszűrés
 • Stb...

 

Amennyiben úgy érzed, hogy neked ilyen dolgokra szükséged van, azzal sincsen semmi gond. Azzal viszont tisztában kell lenned, hogy egy-egy ilyen „dolog” magát a szűrést végző egység árát hajlamos megkétszerezni, de a vízszűrési minőséghez semmi köze nincsen.

Persze fontos az esztétikum, viszont ez egy beépíthető víztisztító rendszer esetében nem lehet meghatározó. Ahogy nem fogsz mérési naplót vezetni a felesleges műszerek eredményeiről és valószínűsíthető, hogy háztartási viszonylatban nem lesz égetően fontos az amúgy is értelemszerű öblítés gépi kiegészítésének megléte. Az pedig hogy WiFi kapcsolaton kommunikál a víztisztító több mint feleslegesnek tartom. De lehet, hogy valakinek ez is fontos lehet és a vásárlási folyamat egyik meghatározó pontja lesz ez a plusz tudás, aminek a víztisztítás minőségéhez a legkevesebb köze sincsen. Csupán egy olyan panelt építettek szerencsétlen víztisztító berendezésben, ami képes WiFi kapcsolatot teremteni a víztisztító és egyéb számítástechnikai berendezés között. Ezért az egy panelélt, viszont a víztisztító árát közel megnégyszerezték. Döntsd el te is, hogy neked ez megér-e ennyit.

 

 

Összefoglalás

 

Ivóvíztisztító tekintetében jó ha 100 ezer forint alatt maradunk egy beépíthető tartályos és már nyomásrásegítő motorral rendelkező ozmózis víztisztító esetében. Ennél reálisan 20-30 ezer forinttal sem nagyon tud többe kerülni ez az összetett rendszer.

Ez után szinte a legfontosabb az, hogy hol rendeljük meg a víztisztító berendezést. Érdemes utánajárni a cég hátterének, elérhetőségeinek, szakmai múltjának, stb...
Fontos az is, hogy milyen szolgáltatást nyújt. Van-e folyamatosan működő ügyfélszolgálat, bemutatóterem, iroda, szervíz, beszerelési szolgáltatás, szűrőbetét csere figyelmeztetés, stb...

Érdemes elkerülni az olyan víztisztító modelleket, amelyek túl vannak a csicsázva.
Meghatározó lehet még a garancia is! Csak a minimumot (1-2 év), vagy akár többet is vállalnak (nálunk a víztisztító berendezések nagy részére 5 év garanciát vállalunk).

Csak olyan víztisztító berendezést érdemes vásárolnod, ami számodra megfelelő. Választásnál pedig hasznos tisztán a vízszűrési minőségre, elhelyezésre, vételárra és természetesen a fenntarthatósági költségekre (vízszűrőbetétek) koncentrálni. Értéket csak a szűrési minőség és kezelhetőség adhat, nem pedig olyan „kiegészítések” és egyéb értelmetlen dolgok, amelyeket sosem használnál, maximum csak jól néz ki és egyszer el lehet büszkélkedni vele a szomszédnak.

Amennyiben ezeket a sarokköveket szem elött tartja egy érdeklődő, akkor nyugodt szívvel szerezhet be otthonába egy olyan ivóvíztisztító berendezést, ami 30-50 évig is zökkenőmentesen működik. A víztisztító berendezések ugyanis nem mások, mint egyszerű háztartási berendezések, amellyek praktikussága épp olyan, mint más, konyhai felszerelésnek.

 
Tartalomhoz tartozó címkék: víztisztító blog