Webáruházunk optimális működéséhez cookie-kat használunk.
Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

Miért lehet eleinte keserű, vagy kellemetlen ízű a fordított ozmózis víztisztítóval készített ivóvíz?

Egy új fordított ozmózis víztisztító rendszer beépítése után néha szembesülni lehet azzal, hogy a felhasználónk kellemetlen ízélménye van. Ez természetes dolog, ami nem a víztisztító rendszer hibájára utal. Ha jobban belegondolunk, akkor pont ez a vízszűrési minőség az, ami MINDEN szennyeződéstől megtisztítja a bemeneti vizet, így fura is lenne, ha a végtermék alap esetben is kellemetlen ízű lenne.

Ez a víztisztító rendszer nem hozzá tesz a vízhez, hanem elveszi (leszűri) belőle szennyeződéseket, ezért semmiféli ízélményt nem tud hozzáadni. Ezzel a szűrési rendszerrel tudunk a legközelebb kerülni a biztonságos H2O-hoz, ami színtelen, íztelen és szagtalan.

Ebben a bejegyzésben bemutatom azokat a tényezőket, amik miatt ezt érezheti az új ozmózis víztisztító tulajdonosok.

A kezdeti időszak.

Amikor egy víztisztító berendezés átadásra kerül, akkor még minden egysége és alkatrészei újak. Amennyiben víztartályos modellről van szó, akkor az még nincs is kellőképpen átmosódva. Ilyenkor a felhasználónak türelmesnek kell lennie, hiszen most kezdte el használni a víztisztító rendszerét és az egységei még „bemosódnak”. Ilyenkor is lehet már fogyasztani a vizet, de lehet, hogy kellemetlennek érezhetik a tisztított víz ízét.

Ilyenkor még az aktívszenes utószűrő enyhén be is színezheti a tisztított vizet, valamint a csapoláskor levegő buborékokat is láthatunk. Gondolj csak bele, hogy abba a sok csőbe mennyi helyen tud „elbújni” a levegő buborék. Ezek természetesen idővel, a használat során távoznak a rendszerből.

Egy átlátszó üvegpohárba töltéskor néha még azt is lehet látni, hogy ködösödik, zavarodik a víz, majd ez a fehér réteg szépen felpezseg és eltávozik. Ez pedig nem más, mint a levegő.

 

Ásványi anyagok.

Mivel az ozmózisos víztisztító berendezések minden szennyeződést eltávolítanak, ezért nem várhatjuk el tőlük, hogy pont a nagyobb méretű kalcium és magnézium részecskéket hagyják meg. Ezek az ízért felelős ásványi anyagok nem férnek át a 0,0001 mikronos réméretű ozmózis membránon. Tehát a tisztított ozmózis vízben nem lesznek ásványi anyagok.

Amennyiben a felhasználó a víztisztító beszerelése elött ásványvizet fogyasztott, akkor bizony ott lehetnek íz béli eltérések, hiszen hozzászokott az ásványi anyagok jelentős jelenlétééhez az ivóvízben.
Itt egy kis időnek el kell telnie, amig hozzászokik a tiszta víz (H2O) ízéhez, azaz íztelenségéhez.
Addig is lehet, hogy kellemetlennek érezheti a tisztított víz ízét.

Ez ugyan kissé furának hangzik, de ha belegondolsz abba, hogy amikor a klóros csapvizet iszod folyamatosan, akkor egy idő után már nem is nagyon fog feltűnni és zavarni a klór íze.
Amikor pedig elkezded fogyasztani az ozmózis vizet, akkor napokig is égető érzést érezhetsz a nyelőcsövedben, ha klóros vizet iszol.
Hasonló ehhez az is, amikor valaki esküszik egy ásványvíz fajtára, hiszen annak milyen finom az íze, viszont másnak az nem ízlik. Ide tartoznak még a forrásvizek is, amelyek olyan anyagokat tartalmazhatnak, amik ízletessé és finommá is tehetik azt, viszont nem feltétlenül egészségesek és biztonságosak.

A gyorséttermi kaja és az édességek is lehetnek finomak, ami nem azt jelenti, hogy egészségesek is.
Úgy ez is állhat az elhízás mögött :)

Amennyiben a felhasználó számára fontos az ásványi anyagok megléte a tisztított vízben, akkor ásványi anyag vissza pótló egységet érdemes használnia, amivel valóban instant javíthatjuk a tisztított víz ízét. Ez például segíthet az átszokási időszakban, amennyiben erre igény van.

 

Egészségügyi tényezők

Ez egy kissé érzékeny téma, de erről is beszélnünk kell! Ez az az állapot és tényező, amikor a felhasználóban van a „hiba”. Ezt tapasztalatból tudom, mert sajnos ilyen is létezik.

 

Gyomorrontás

A gyerekeimnél amikor gyomorrontás van, akkor keserűnek érzik az ozmózis víz ízét. Nem ismerem ennek a pontos miértjét, de a feleségem is beszámolt már erről. Érdekes, esetemben még ilyen nem fordult elő.

 

Savas/lúgos állapot

Mivel az ozmózis tisztított víz és így a H2O-is alap esetben enyhén a savas irányba mozdul el, ezért a szervezet pH szintje is hatással lehet az ízélményre. Legalábbis ezt olvastam egy okfejtésben még évekkel ezelőtt. Mivel nem vagyok sem orvos, sem vegyész, ezt nem tudom olyan magabiztossággal kijelenteni, mint a fentieket, de az biztos, hogy ez is egy számba vehető tényező.

 

Szájhigiénia

A szájban esetenként hátra maradhatnak olyan szennyeződések, amik hatással lehetnek a tisztított víz ízélményére. Mivel a víz elég jó oldószer (pláne, ha tiszta H2O-ról van szó) ezért szembesülhetünk azzal, hogy ezek a szennyeződések feloldódnak a szájüregben és kellemetlenné tehetik a tisztított víz ízét.

 

A megoldás az újonnan beszerelt ozmózis víztisztító berendezések esetében a kellemetlen ízélményre.

Csak egy megoldás van! Használni, használni és használni…

Nem kell aggódnod, mert a 0,0001 mikronos résméretű vízszűrés a legbiztonságosabb. A rendszer viszont most aktiválódik, járatódik be. Ha most nem használod, akkor soha nem fog megfelelően működni. Tehát használd minél többször és igya az egész család.

Abba a hibába viszont ne ess bele, hogy már magadba szuggerálod, hogy rossz íze van, mert az nem lehet.

Tartalomhoz tartozó címkék: ozmózis víztisztító